Belgijsko-italijanski dizajner Anthony Vaccarello za mnoge je bio odličan izbor za naslednika Hedia Slimanea, koji je za 4 godine, koliko je bio u poznatoj francuskoj kući uspeo da Saint Laurent vrati u epicentar mode, unoseći edgy, seksi momenat u sam dnk brenda. Upravo zbog tog seksepila koji je postao nekako zaštitni znak novog SL-a, niko nije sumnjao da će se Vaccarello kod Francuza snaći bez problema, kao svoj na svome.

Sam početak je bio glamurozan. Goste je dočekao ispred same zgrade u kojoj je trebala da se održi revija, masivan logo brenda u neon boji - osmišljen dalekih šezdesetih godina prošlog veka, i nekako zapostavljen u Slimane eri.

foto: Instagram / voguejapan

Bio je ovo detalj koji su skoro pa svi na reviji ovekovečili za Instagram. Isti taj kultni logo se kasnije provlačio kroz skoro pa sve glavne detalje na reviji - lakovane salonke, minđuše, ali i čarape, dok su ga neki videli i u naborima ultramini i ultraseksi haljina.

foto: Instagram / askmodashop 

U sferi modela, korak napred za Vaccarella je očito bio korak nazad s obzirom da se belgijski dizajner najviše oslonio na originalne krojeve Saint Laurenta iz osamdesetih, i veliku, veliku količinu kože.

Kolekcija je bila prepuna Le Smoking jaknica, transparentnih, prozirnih šifon bluza i party haljina koje smo lako zamislili na ikoni i prijateljici slavnog osnivača brenda, Loulou de la Falaise.

foto: Instagram / netaporter

"Inspirisale su me muze Saint Laurenta. Velika Jane Birkin, ali i Paloma Picasso, koja je bila glavna muza za sada već slavnu kolekciju ‘Scandal’ iz 1972. godine. Poseban fokus sam imao na odelima, blejzerima i mornarskom kaputu, ali i specifičnim haljinama sa ogromnim, preširokim rukavima koje sam pronašao u arhivi kuće", izjavio je Anthony tik pred reviju. 

foto: Instagram / viralfashion

Vaccarellova estetika odavno ima taj rokenrol senzibilitet koji je poistovećen sa stilom koji je negovao Slimane, ali razlika između njih je uočljiva. Dok je Hedi rokenrol više okrenuo ka edgy indie modelima, Vaccarello od starta svoje karijere je bio usmeren ka samo jednom senzibilitetu - kako da žena u kožnim modelima, kratkim suknjama i jaknicama izgleda što više seksi.

Njegovi modeli i u Versusu su provocirali, ali ovi sada su postali neustrašivi. Nijedan model nismo mogli da zamislimo u nekoj poslovnoj varijanti, sa kratkim dužinama, grudima koji se naziru ispod tila, asimetričnim krojem..., bila je ovo jedna kolekcija za večernje prilike, sa aksesoarima koji će pronaći put do fashion cura u kratkom roku.

foto: Instagram / watts1874

U sferi šminke, modeli su bili neprimetno našminkani, sa prilično neuredno stilizovanom kosom koja je nehajno padala niz njihovo lice što je bilo uuobičajno i za Slimanea koji je bio dinamično pojačanje brenda, čovek koji je prihod kuće povećao za skoro 200 miliona na godišnjem nivou (839 miliona funti u 2015., naspram 609 miliona funti, u 2014.)

Dok je sudbina Slimanea nepoznata (špekuliše se da je prvi u redu za naslednika Karla Lagrefelda u Chanelu), mi se nadamo da će Vaccarello nastaviti da povećava prihod kuće, ali i reputaciju. Mi do tada očekujemo da vidimo debi relativno nepoznate Bouchre Jarrar koja će svoju prvu kolekciju za Lanvin predstaviti danas, dok će Maria Grazia Chiuri – bivša kreativna direktorka Valentina – debitovati za Diora u petak.

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija