Malo modnih revija se tako dugo očekuju kao one u kojima Riccardo Tisci obeležava svoje destogodišnjicu rada za Givenchy. Mesto događanja New York- Menhetn, saradnja sa Marina Abramović i nestrpljivo predstavljanje radova kroz razgovore- pre nego što model uopšte zakorači na scenu. Uspeh revije će zahtevati spretno balansiranje umetnosti, atmosfere i naravno- samih kreacija. Uh, ovo je big day! 

Sala Pier 26 se sastoji od niza improvizovanih zaštitnih konstrukcija izrađenih od grubog rasparčanog drveta sa delovima aluminija. Prvi redovi su popunjeni i sve je spremno za početak. Majstorski uravnotežen s godinama iskustva u svetu mode, Tiscijeva mirnoća predstavlja pravi oksimoron ovom velikom događaju.

Tisci je pristupio samom showu kao trenutku za razmišljanje. On je 11. septembar doživeo kao bitan datum za isticanje značaja mode, ali one mode koja izražava individualnost i oslobađanje emocija. Njegova desetogodišnja prekretnica u Givenchy predstavlja veliki razlog da se Tisci u ovom trenutku okrene unazad i osvrne na osnovne elemente njegovog moćnog i prepoznatljivog žargona, kada je dizajn u pitanju.

Givenchy revija prikazuje borbu ženskog protiv muškog. Upravo to je bio fokus na sceni. Glavne teme na reviji su obeležili rublje i smoking odela, koja su bila prikazana u blistavom kontrastu i uvek sa velikom notom gracioznosti. Tiscijeva izuzetna kompilacija bele čipke i svile koja je elegantno padala preko crnih pantalona, dok su neke završile na dugačkim odorama i drugim kreacija man's wear. On je predstavio senzualne couture haljine sa intezivnim konstrukcijama dok je kod muškaraca dizajn mnogo značajnije projektovan. Što se tiče samog izraza lica, modeli su nosili scensku šminku nalik prošlogodišnjoj, s tim što je ona sada ona bila malo naglašenija i ritualnija.

Možemo slobodno da kažemo da se Tisci pretplatio na vrednost rituala: verski odraz u njegovom radu je nešto po čemu je on prepoznatljiv. On je to sam potvrdio rekavši u backstage-u: Želeo sam da proslavim trenutak ljubavi svih religija. Zato sam kroz muziku prikazao različite vere.

Savršeni dizajn, borba polova, ritualna muzika i Abramovićkin performans su govorili: "Vreme je da pronađemo lepotu u stvarima koje imamo i u onima koje poznajemo."

Tekst: Kristina Milošev

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija

Donji Menhetn, popunjeni prvi redovi i mnogo uzbuđenja. Svi očekuju da show počne i preplavljeni su emocijama.