Možete verovati da ste iskusni i pravi modni znalac, sve dok se ne suočite sa ovim tekstom. Ono što možda znate o modi, sigurno ne seže dalje od poslednjeg izveštaja sa Nedelje mode, tako da će vas pitanja poput – zašto se bikini baš tako zove, ili od kada je ajlajner postao popularan zbuniti, dočekati nespremne i pokazati vam da je znanje veoma fragilna rabota…

Prosečna Amerikanka će tokom svog života potrošiti više od 125 hiljada dolara na garderobu, pri čemu je u obzir uzeto da takva žena ne radi u industriji mode, niti je kupoholičarka. Mnogi ljudi vole lepo da se nose, da svojim vizuelnim izrazom kažu o sebi nešto što čak i slučajni prolaznik može, poput parole, jasno da razume.

10 zanimljivosti o modi:

# Pojam vintage odeća odnosi se na odeću koja je stara između 20 i 100 godina, dok retro znači da je nešto novo, ali stilski nastoji da oponaša određene komade garderobe iz istorije.

# Prva modna revija je održana 1586. u Nemačkoj.

# Bikini je dobio ime po Bikini atolu, mestu gde je američka vojska testirala bombe. Naziv je dobio jer je njegov kreator Louis Réard verovao da bikini izaziva isti šok kao i bomba.

# 10-25 odsto žena u zapadnom svetu uopšte ne nosi grudnjak, dok 75-85 odsto žena koje ga nose, zapravo nose pogrešnu veličinu grudnjaka.

# U srednjem veku je prema društvenom položaju čovek imao pravo da nosi ili ne nosi određenu boju garderobe. Plemići su, recimo, mogli da nose crvenu, seljaci i oni koji su obrađivali zemlju smeđu i sivu, dok su trgovci i bankari nosili zelenu.

# U Rimu je ljubičasta boja bila rezervisana isključivo za carsku porodicu.

# Najstarije cipele na svetu su sandale, koje su se nosile čak 7000 godina p.n.e.

# Svojevremeno je bilo tabu nositi crnu odeću, a određena društva dozvoljavala su ovu boju samo u slučaju ako ste bili u žalosti. Ovakva pravila podrazumevala su i konkretne vremenske rokove – u slučaju da ste udovica, dve godine crnine bila je vaša obaveza i dužnost.

# Ajlajner je postao popularan nakon otkrića Tutankamonove grobnice 1920. godine.

# Ovo pretspostvljamo da znate, ali za svaki slučaj: glavne modne metropole su u Njujork, London, Milano i Pariz.

izvor: citymagazine.rs

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija