Od trenutka kada je Donald Trump pobedio na predsedničkim izborima u Americi, u fokusu svih medija je i njegova supruga, nova Prva dama - Melania Trump. Supruga novog američkog predsednika, bivša jugoslovenska manekenka i slovenačka dizajnerka, druga je Prva dama u istoriji SAD-a koja ne dolazi s tla Amerike.

Tokom kampanje ova otmena brineta (46) se držala prilično u senci svog muža, ali i tada je nama kao i svim modnim dizajnerima Melania bila najzanimljivija iz modnog ugla. Da li će ili neće nadmašiti besprekoran stil Michelle Obame?

Sve fizičke predispozicije ima - vitku, skladnu figuru, manekensko držanje, lepotu i šarm bivše pratilje Miss Slovenije.

Što se tiče stila, Melania je oduvek važila za damu koja igra na siguricu - klasiku, te bismo mogli od nje da očekujemo jedno uspešno kopiranje Jackie O stila, vernost pastelnim, neutralnim tonovima kao i da nosi modele svojih omiljenih dizajnera među kojima su naša Roxy, ali i Alexander McQueen, Valentino, Dolce & Gabbana i Michael Kors.

Baš kad smo i počeli da analiziramo njen stil, veliki broj dizajnera, izrevoltiran pobedom Donalda Trumpa je doneo odluku da nikada ali nikada neće pristati da odeva Melaniju. Predvodnik ove odluke je bila kreatorka Sophie Theallet čije kreacije je često nosila Michelle Obama, inače dama koja je itekako cenjena u modnim krugovima.  

Sophie je napomenula kako nema ništa protiv nove Prve dame, ali da je ovu odluku donela zbog konzervativnih stavova njenog supruga, novog predsednika Amerike.

"Kao nezavisan brend, mi smatramo da je naš glas izraz umetničkih i filozofskih ideja. Naš brend se bori protiv diskriminaciej i predrasuda. Naše revije, reklamne kampanje i poznate ličnosti koje smo oblačili su uvek slavili različitost. Znamo da nije mudro petljati se u politiku. ovo je porodična kompanija i nama novac nije najbitniji. I ja sam bila imigrant u ovoj zemlji i imala sam priliku da ostvarim svoje snove u Americi. Oblačenje Michelle Obame proteklih osam godina je bila čast i privilegija. Ona je doprinela tome da se naše ime prizna i ceni širom sveta. Njene vrednosti, akcije i gracioznost su osobine koje su nama veoma bliske. Kao neko ko slavi različitost i slobodu i poštuje sve stilove života, neću učestvovati u oblačenju sledeće prve dame niti se na bilo koji način povezivati sa njom. Rasizam, seksizam i ksenofobija, koje je njen suprug pokazao u svojoj predsedničkoj kampanji, nisu u skladu sa vrednostima koje mi delimo," stoji u pismu ovog brenda.

Pročitajte na sledećoj strani koji dizajner je stao na stranu Melanije Trump...

PageBreak

Po prvi put u istoriji, politička bitka se prenela i u svet mode i uticajni modni časopisi su se javno opredelili za svoje favorite. Hillary je dobila podršku Voguea i časopisa Supreme, kao i nekih velikih dizajnerskih imena, poput Calvina Kleina, Marca Jacobsa, Diane von Furstenberg, Donne Karan i drugih.

Jedini koji je javno istupio na stranu Melanije je veliki Tommy Hilfiger koji je izjavio kako ne bismo trebali da modu mešamo sa politikom, i kako bi svaki dizajner trebao da bude presrećan da ima priliku da obuče novu Prvu damu Amerike. 

“Smatram da je Melania prelepa, negovana žena i ne vidim nijedan razlog da neki dizajner odbije da sarađuje sa njom. Mislim da bi svaki kreator trebao da bude ponosan ako mu se ukaže prilika da bude odgovoran za njene kombinacije. Ivanka je takođe jednako pametna i prelepa, iako preferira da nosi modele koje sama dizajnira. Užasno je ako i ovde dozvolimo da nam politika kroji život i posao. Ovo je moda, a ona ne bi smela da ima bilo kakvu političku konotaciju. Svi su voleli da odevaju Michelle, pa zašto ne bi i Melaniju i Ivanku. Lepše, gracioznije žene nisu zakoračile u Belu kuću, prosto je milina njih stilizovati." 

Theallet za sada nije imala nikakvu reakciju na ovaj komentar slavnog dizajnera, kao ni PR Trumpa.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/ellesrbija/