“Franca je bila jedna od najboljih urednika ikada koji su vodili časopis”, ovim rečima se predsednik i izvršni direktor Conde Nast International publikacija oprostio od velike France dodavši da je to jedna od najtužnijih vesti koje je morao da objavi.

“Ona je bila bez premca jedna od najtalentovanijih, najuticajnijih i najbitnijih osoba u okrilju Conde Nast International organizacije. Franca je stvorila italijanski Vogue tako što mu je dala snažan i uticajan glas u svetu fotografije i mode. Ona je bila poznata po fotografijama i tekstovima koji razbijaju monotoniju i podstiču vas na razmišljanje. Kao takav, Vogue je postao mnogo više od tradicionalnog modnog magazina i često je spominjan u kontekstu kontroverze.”

Sozzani, čija je karijera započela u Vogue Bambini davne 1976, je vodila italijansku verziju modne Biblije više od 28˙godina. Bila je obožavana među novinarima, dizajnerima i fotografima zahvaljujući svom velikodušnom duhu i konstantnoj želji za pronalaženjem novih talenata.

Sozzani je takođe jedna od modnih stručnjaka kojima se pripisuje stvaranje fenomena zvanog ‘supermodel’ tokom 90-ih godina prošlog veka, tako što je insistirala da naslovnice krase njihova lica fotografisana od strane kultnih fotografa poput Stevena Meisela, Bruce Webera i Petera Lindbergha.

Jedne od njenih najpopularnijih izdanja časopisa definitivno uključuju “The Black Issue” iz jula 2008. godine, koji je predstavio samo tamnopute žene slaveći različitost i njihovu lepotu, ali i naslovnica L’Uomo Vogue “Rebranding Africa’ iz 2012 na kojoj se našao 67-godišnji Ban Ki-moon, generalni sekretar UN-a.

“U modi nije samo reč o vrsti materijala”, rekla je Franca za Telegraph pre 3 godine. Uz to je i dodala: “Ako razmislite o svim (modnim) promenama koje smo imali u godinama iza nas, one dolaze iz socijalnih, ekonomskih i političkih situacija. Zašto onda one same ne bi oblikovale naše vreme?”

Pored poslovnih obaveza u Vogue, Sozzani je takođe radila kao modni ambasador za Ujedinjenje nacije. Ova uloga joj je omogućila da pomogne ljudima koji rade u teškim uslovima u modnoj industriji, u siromašnim mestima koji se nalaze u Africi i Aziji.

Franca je takođe postala jedna od vodećih figura koje promovišu održivu modu, naglašavajući dizajnerima koliko je bitno da se opredeljuju i promovišu prirodne materijale.

Sozzani, koja je odrasla u Mantua, severnoj Italiji, ostavlja za sobom sina jedinca, režisera Francesca Carrozinija. On je bio uz svoju majku do kraja njenog života.

“Baš nedavno Franca je bila glavna inspiracija dokumentarca koji je režirao njen sin, Francesco, pod nazivom Franca: Chaos and Creation, priča Anna Wintour u izjavi koju je dala za portal američkog Voguea.

“On je savršeno predstavio njenu želju i odlučnost, neustrašivost, lepotu, neverovatnu maštu, i njenu originalnost. Razumeo je da ona nije obična majka.”

Wintour takođe dodaje da tokom njenih poslednjih pojavljivanja pred smrt, uključujući dodelu Swarovski nagrada, Franca je živela “na kiseoniku”, ali je bila odlučna u nameri da podrži kolege i dizajnere uprkos svom lošem zdravlju.

Njen odlazak je rastužio ceo svet koji ne prestaje od juče da postuje Francine slike ostavljajući dirljive poruke u vidu poslednjeg oproštaja.

Tekst: Nemanja Lalatović

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/ellesrbija/