Izgledaju kako hipsteri iz bilo koje svetske metropole. Brade, moderne frizure "na stranu", cvikeri, odela... Kad biste ih videli rekli biste da su iz Londona, Pariza, Njujorka.

Ali, reč je o grupi iračkih Kurda, koja je osnovala svoj "klub džentlmena" - Mr. Erbil, kao jedan od načina da ostanu "normalni" u užasnom okruženju. Na samo stotinak kilometara od grada Erbil, pretežno nastanjenom Kurdima, preti Islamska država, koju iračke snage, pomognute drugim silama, pokušavaju da poraze.

Tokom američke invazije, Irak je razoren, uništen, i zemlja sada pokušava da stane na noge. Ovi momci su pronašli način kako da sebi ulepšaju život - prošle godine osnovali su ovaj klub "džentlmena" i ne obaziru se na realnost.

Njihova osnovna ideja je da promene sliku Iraka u svetu, da ukažu da i tamo postoje mladi, pametni ljudi, koji se pritom dobro oblače, da nisu "divljaci"...

"Kada smo došli na ovu ideju, sve je bilo grozno. Stanje u državi je užasno, kriza je velika, a na pomolu je bio rat sa ISIS-om. Nije bilo ni posla. Ipak, odlučili smo da uradimo nešto drugačije, nešto originalno i pokušamo da utičemo na ljude da se i oni sami promene, ne samo izgledom, već i načinom razmišljanja", kaže 26-godišnji Goran Pštivan.

Način oblačenja im je hipsterski, sa primesama otomanske tradicije, a ovaj klub pomaže i lokalnim krojačima da prežive, jer stalno od njih naručuju odela.

Muškarci, između 20 i 30 godina, prava su atrakcija. Izgledaju "pametno", uvek su u odelima (maramica u džepu sakoa je pod obavezno!), frizure su im moderne, neizbežne brade. Imaju i svoj Instagram profil, koji premašuje 60.000 pratilaca.

Postali su prava atrakcija, mediji se utrkuju da objave priču o "džentlmenima iz Iraka"!

izvor: Mondo.rs

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/