Sjaj reflektora, backstage u kome šminkaju renomirani šminkeri i modne piste prestižnih modnih marki tokom Nedelje mode u Njujorku, Londonu, Milanu ili Parizu.

Zvuči savršeno za velik broj devojaka koje sanjaju o karijeri modela, ali koliko zapravo taj život košta?

U jeku sezone modnih revija mnoge su se manekenke zaputile u svetske metropole kako bi stigle na kastinge i izborile se za svoje mesto na pisti, ali mnoge će se od njih kući vratiti sa dugovima koje neće moći da pokriju.

Pre početka Nedelje mode u Londonu BBC je otkrio kako mnoge devojke koje se upuste u svet mode nisu upućene u to da se troškovi putovanja, smeštaja i prevoza, koje im plati njihova matična agencija, ubrajaju u njihov stojeći dug agenciji koji moraju da vrate pri povratku. No, poslove zbog kojih su otputovale, možda i ne sklope ili oni nisu toliko plaćeni koliki je iznos njihovog dugovanja.

(Kako je obična devojka sa farme postala najtraženiji model sezone)

Anna (ovo naravno nije njeno pravo ime) radila je kao manekenka od svoje 17. godine i nosila je revije brendova kao što su Prada, Mulberry, Comme des Garcons i mnogi drugi, no nakon tri godine još uvek nije mogla otplatiti 10.000 funti koje duguje modnoj agenciji.

“Pala sam u dug čim sam se počela da se bavim manekenstvom,” izjavila je za BBC.

Tokom čitave dve godine nije videla praktično ništa od svoje zarade, jer su agencije njenu platu uzimale za otplatu duga.

Poučena sličnim pričama i sopstvenim iskustvom ruska manekenka Ekaterina Ozhiganova, koja radi u Parizu, osnovala je udruženje koja se bavi zaštitom prava modela “Model Law“. “Nekada je seksualno nasilje bilo tabu”, kaže Ekaterina. “Sada svi pričaju o seksualnom iskorišćavanju, ali niko ne želi da govori o novcu. Samo ćute.” S obzirom da se uspeh u modnoj industriji delom meri količinom koju zaradite, modeli retko žele da govore o finansijama.

(Kako je Bella Hadid postala stilski uzor Instagram generaciji)

Modeli iz svih zemalja mogu zapasti u novčane poteškoće, ali devojke iz siromašnijih zemalja su najranjivije jer pre nego što krenu sa karijerom, uglavnom nisu u dobroj finansijskoj situaciji.

Candice (takođe nije njeno pravo ime), francuska manekenka afričkog podrekla, kaže da čak i ako agencije naposletku snose finansijski rizik, postoji psihološko opterećenje.

“Uvek ste svesni da se kockate. Znate da je putovanje na Nedelju mode riskantno jer postoji rizik da se vratite kući sa još većim dugom nego što je on to bio kada ste krenuli”.

“Možda 40% manekenki, a možda i više, odlazi kući s nulom na računu i s dugom agenciji za troškove. Zbog čega je ovaj posao izuzetno stresan”, izjavila je Candice.

Izvor: Elle Croatia

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/