Održivost u poslovanju modne industrije podrazumeva:

- upravljanje tekstilnim otpadom: cirkularna ekonomija

- transparentnost u poslovanju

- rad na razvijanju novih, biorazgradivih materijala

- poboljšanje uslova rada i podizanje nadnica radnicima i radnicama u tekstilnoj industriji

- efikasniju upotrebu vode i drugih prirodnih resursa

Podizanje svesti o ovim problemima jedan je od glavnih fokusa ne samo modne industrije, već i brojnih građanskih inicijativa i aktivista, a u tom cilju Perwoll Fashion Week 15. aprila priređuje prvi Dan održive mode u okviru kog će se mapirati brojne poteškoće domaćeg tržišta, ali i razmišljati o rešenjima i konkretnim predlozima za inovacije u modnom poslovanju.

Panel na temu: Tekstilne radnice - emancipovane ili eksploatisane

Modna i tekstilna industrija oduvek su bile industrijske grane koje u velikom broju upošljavaju žene. Danas one čine preko 70% radne snage u Kini, 85% u Bangladešu, a u Kambodži čak 90%. U Srbiji taj postotak prelazi 80%. Za sve ove žene emancipacija je usko povezana s uslovima na radnim mestima - dovoljno visoka plata, pristojna radna mesta, zdravstveno osiguranje, mogućnosti za napredovanje na bolje pozicije -  samo su neke od nepohodnosti kako bi radnice bile nezavisne i osigurale svoj individualni razvoj i ekonomsku nezavisnost. 

Govore: 

Mario Reljanović, vanredni profesor na Institutu za uporedno pravo

Bojana Tamindžija i Stefan Aleksić, međunarodna organizacija Clean Clothes Campaign

Ashok Murty, konsultant iz oblasti mode

Moderatorke panela su modne novinarke Dunja Jovanović i Marija Radaković.

Mesto: Kulturni Centar Beograda, galerija Artget (Knez Mihailova 6) / Ponedeljak, 15. april od 18-19h / Ulaz je slobodan.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/