Nakon energičnog snimanja za cover novembarskog izdanja, na kom nas je sve kupila svojim širokim osmehom i dobrim raspoloženjem, sa Sofijom sam razgovarala u njenom nežnoroze ateljeu okružena svetlucavim haljinama. Posmatrajući nju i ono što stvara, ne možete a da ne pomislite na asocijaciju princeze u carstvu koje je sama stvorila.

Kakva si uopšte bila kao mala? Negde sam pročitala da si imala problem sa samopouzdanjem. Šta sve utiče na samopouzdanje kod devojčica? Šta je uticalo na tebe?

Kao mala bila sam veoma mršava. Bila sam okružena decom koja su me stalno zadirkivala zbog moje težine. Ja sam odmah to prevodila sebi u glavi kako sam zapravo ružna, neprivlačna, mislila sam da je potpuno nemoguće da se ja nekom svidim. Sa druge strane, volela sam da budem u centru pažnje i da se istaknem u nečemu, pa sam onda svu pažnju usmerila na to da budem dobar đak i zanemarim te komentare na račun mog izgleda. Bila sam jedna od najboljih učenica u odeljenju i bila sam ponosna na to, iz fizičkog i telesnog aspekta uopšte nisam sebe doživljavala kao neku iole lepu devojčicu. Stalno sam bila zadirkivana i sada, kada se osvrnem, slobodno mogu da kažem kako sam prošla kroz tipičan primer školskog bullinga. Devojčice su se često klanovski okretale protiv mene, prolazila sam pakao u školi, na rođendanima sam uvek bila devojčica sa kojom niko nije želeo da pleše, ali iz svega toga izvukla sam važnu lekciju i pripremila se za sve dalje što me čeka u životu. Iako sam kući dolazila plačući, toj deci nisam dozvoljavala da vide koliko me povređuju i neretko sam im i odgovarala na uvrede. Naučila sam da ne dam na sebe nikad, i da sam sama sebi najvažnija. Izgradila sam borbenost koja mi je pomogla i posle, kada sam krenula u srednju školu, pa kasnije kada sam otišla u Njujork i na kraju kada sam rešila da pokrenem nešto svoje. Ta borbenost i želja da dokažem sebi koliko vredim uvek mi je bila presudna. 

Ali i danas kad se prisećam svega toga i pomislim i na Aleksin zakon i svu decu koja možda nemaju kapacitet ili karakter da se izbore sa tim, shvatam koliko je to prisutno u društvu, a sa pojavom interneta još naglašenije.

Sada slušam ovu tvoju priču i sigurna sam da kroz slične situacije prolazi dosta mladih devojaka, a neke scene i meni su poznate. Kako si iz tog stanja postala žena koja će osvojiti modne agencije i piste i zračiti osmehom i samopouzdanjem gde god da se pojavi?

Kada sam krenula u srednju školu, rešila sam da ne želim da imam ponovljene scenarije iz osnovne, a sa četrnaest godina desilo mi se da me „skautuje“ Jelena Tomašević Ivanović i to je sigurno uticalo na moje samopouzdanje. Odjednom sam shvatila da bih mogla da budem manekenka i promenila odnos prema sebi u glavi. Počela sam da dobijam pažnju i dečaka i drugarica, imala prvi poljubac i onda sam kroz modeling izgradila svoje samopouzdanje. Počela sam sa revijama u Srbiji, napredovala u svom poslu… Čak i danas ne mogu da kažem kako sam sto odsto sigurna u sebe, u meni možda i dalje leži ta nesigurna devojčica iz osnovne škole, samo što sam racionalnija, sa više iskustava i dva puta nedeljno sebi sam lepa, umesto što sam sebi bila ružna sedam dana u nedelji. Ali sazrela sam, prihvatila sebe, naučila šta su prioriteti, šta je suština, šta su prave vrednosti. To nije izgled, kao što mnoge devojčice misle kao mlade, već to da si sam sa sobom okej u glavi. Da si svoja.

Čekaš još jednog dečaka. U kakvom svetu želiš da raste i koje vrednosti želiš da mu usadiš?

Stalno razmišljam u kakav svet donosim svoju decu, u kakvom će okruženju stasavati, da li ću uspeti da ih usmerim na pravi put, a tu je i kompleksno pitanje vaspitanja, kako da im pružiš sve, a da ih ne ušuškaš previše pa da im to šteti. Mene su uz mamu podizali i moji baka i deka, to su najbolje osobe koje sam ikad srela i oni su me naučili osnovnim vrednostima koje želim da prenesem svojim sinovima. Pre svega da budu dobri ljudi, ali da budu i borbeni, da rade na svom usavršavanju u kom god smeru otišli. Da budu dobro informisani jer mislim kako je danas veoma važno odoleti manipulacijama. Želim da budu nesebični, da poštuju i vrednuju žene, i mene, i sve oko sebe. Ne znam kakav će biti njihov karakter, ali trudiću se da ih usmerim koliko mogu, što se žena tiče, da ih tretiraju onako kako ja volim da mene neko tretira: da budu pažljivi, nesebični, da se trude i da su im važne prave vrednosti. Da iza njih ostane neki lep trag. Važno je da si vreme provodio sa dobrim ljudima, da si radio lepe stvari, gradio lepe uspomene, anegdote, a ne da si nekom ostavio gorak ukus u ustima.

Ceo intervju pročitajte u najnovijem broju ELLE magazina koji je u prodaji od 22. oktobra na kioscima širom Srbije.

Intervju: Iva Parađanin
Foto: Danilo & Sharon Studio
Modna urednica: Ana Ostojić
Stajling: Irena Jovanović
Asistentkinja stiliste: Anja Nešić
Šminka: Jovana Isabella
Frizura: Dalibor Vrtina
Agencija: Red Communication