Njegova priča počinje kao u nekoj legendi – rođen je 1895. godine u malom ribarskom selu na baskijskoj obali, ali je vrlo rano postalo jasno da je predodređen za modu. Sa trinaest godina, kaže priča, zapanjio je izvesnu markizu komentarima o njenoj eleganciji. Shvativši koliko potencijala ima dečak koga je majka naučila šivenju, markiza mu je dozvolila da napravi kopiju njene haljine. Bila je tako vešto napravljena da ju je plemkinja rado obukla.

Sa šesnaest godina Balenciaga je otvorio prvu modnu radionicu u San Sebastianu, a 1920. godine usledilo je otvaranje i radionice u Madridu. Cristobal je napustio Španiju kad je izbio građanski rat i otvorio atelje u Parizu.Modni kreator mora biti arhitekta kad je reč o dizajnu, vajar kad je reč o obliku, slikar kad radi s bojama, muzičar za harmonije a pravi filozof da bi postigao odmerenost, sumirao je Balenciaga svoj odnos prema modi.

Svoj perfekcionizam je preneo i u kreiranje prestižnih parfema. Zahvaljujući izuzetnom talentu za postizanje sklada i besprekornom poznavanju elegancije, umeo je da izabere prave, delikatne i suptilne note za svoje parfeme. Prvi je bio Le Dix, kreiran 1947. godine i nazvan po broju 10 u pariskoj aveniji George V gde je bila smeštena prodavnica „Balenciaga“.

Među odanim klijentima Cristobala Balenciage bile su španska i belgijska kraljica, grofica od Windsora, princeza od Monaca, dakle, najbolje odevene žene sveta po mišljenju štampe.

Odlikovan priznanjem Legije časti 1958. godine, Balenciaga se poslednji put pojavio u javnosti na sahrani Coco Chanel. Sama Coco je svojevremeno opisala Cristobala kao “jedinog kreatora koji je u stanju da sam kreira, iskroji i sašije jednu haljinu”.

Španac koji je stekao svetsku slavu na francuskom modnom nebu umro je 1972. godine u Valenciji. Lista kreatora koje je inspirisao – Givanchy. Ungaro, Scherrer, Courreges i mnogi drugi – sadrži imena koja su, takođe, upisana u istorijumode velikim slovima.