Nedelje mode u modnim prestonicama kao što su Milano, Pariz, London i Njujork predstavljaju vrhunac globalne modne scene, koje s uzbuđenjem iščekujemo iz sezone u sezonu. Ipak, ovo doba godine nam je dobar podsetnik da je kod kuće uvek najlepše – naročito kada počne još jedan Perwoll Fashion Week u Beogradu.

_VELJKO_ILIC  elle 1.JPG
Veljko Ilić 

_VELJKO_ILIC  elle 2PG.JPG
Veljko Ilić 
_VELJKO_ILIC  elle 3.JPG
Veljko Ilić 

Jesenji, 54. po redu, počeo je od 17. i traje do 25. oktobra, tradicionalno okupivši najpoznatije domaće dizajnere, kreativce i ljubitelje mode. Nakon prošlosezonskog uspeha kampanje MaštAI!, koja je otvorila dijalog o primeni veštačke inteligencije u kreativnim industrijama, ovo izdanje donosi novu, ohrabrujuću i podsticajnu poruku Dare to trAI! ili PokušAI!, pozivajući umetnike da eksperimentišu i istraže neograničene mogućnosti AI u kreativnom stvaranju mode.

Centralno mesto dešavanja je Hangar u Luci Beograd, gde se održava najveći broj revija, izložbi i bogatog programa, a mi smo ovaj vikend proveli baš tamo, i to sa brendom IQOS, koji je pružanjem podrške ovoj kultnoj manifestaciji započeo i rođendansku kampanju – obeležavanje pet godina postojanja IQOS CLUB-a u Srbiji. Pored mnogobrojnih aktivacija koje očekuju punoletne posetioce IQOS zone na beogradskom Fashion week-u, posebno se istakla IQOS CLUB žurka, a iste večeri beogradska umetnica Aleksandra Petković, poznatija kao TKV, je za punoletne posetioce IQOS zone radila personalizovanu oslikavanje (tu smo se najduže zadržali između revija).

modna revija dragane ognjenovic-81.jpg
Uroš Arsić 
modna revija dragane ognjenovic-83.jpg
Uroš Arsić 

modna revija dragane ognjenovic-91.jpg
Uroš Arsić 

U nastavku izdvajamo 7 revija koje su obeležile 54. Perwoll Fashion Week u Beogradu!

1. Fantastično putovanje sa Slađanom Milošević

Beogradska nedelja mode otvorena je revijom FANTASTIČNO PUTOVANJE posvećenom Slađani Milošević - rock, pop, punk, avangardnoj modnoj ikoni jugoslovenskih prostora. Uz Recept za ljubav, Simpatiju, Miki, Miki, Čežnju, Amsterdam, Princezu… pistom su uz manekenke prošetale mnoge poznate ličnosti noseći modele više od 50 kreatora, kostimografa i stilista sa ex YU prostora koji su kreirali custom-made kreacije inspirisane neponovljivom pevačicom. Nina Rajak, Marko Feher, Aleksandra Lalić, Sonja Krstić, Dejana Momčilović, Mirjana Šarac, FUN FUN art&fashion, Ivana Vasić, Marko Ječmenica, Ivana Pilja - samo su neki od brendova koji su briljirali svojim ekstravagantnim dizajnom.

2. Dragana Ognjenović

Jedna od najcenjenijih i najuspešnijih modnih dizajnerki u regionu i Elle Style Awards dobitnica, Dragana Ognjenović prezentovala je još jednu kolekciju koja odiše gracioznošću i ženstvenošću. Prezican i sveden modni izraz ovog puta dobija savremeni twist nagalašavajući volumen, šljokice, slojevitost. Duge suknje, haljine, mantili, dosledno u crno-beloj paleti bili su zaokruženi DO aksesoarima kao posebnim predmetima želje ove sezone.

3. Sestre Proković

Posle dugih deset godina JSP - sestre Proković ponovo su održale reviju na Perwoll Fashion Week-u, na opšte oduševljenje modne publike. U kolekciji Seekers/ Rule Breakers / Path Finders za jesen 2024. dominiraju odela muških krojeva, zatim haljine, suknje, pantalone, kaputi, dominantno crne boje koja je uvek prisutna u njihovom radu. Pored crne, dizajnerke uvode i boje i različite dezene, od senf žute, preko oker, maslinasto zelene, plave do roze. Zapažen je i aksesoar, koji je takođe kreacija ovog sjajnog dizajnerskog tandema.

JSP će se uvek lako prepoznati po specifičnom fokusu na ženstvenost, precizne krojeve i osoben stil, koji otelotvoruje etičku i održivu modu. Ovaj autentični modni brend su kreirare i razvile sestre Jelena i Svetlana Proković, a koje su širom regiona priznate po 30 godina iskustva u stajlingu, kostimografiji i savremenoj modi. Brend JSP su pokrenule 1992. godine u Beogradu, a 1999. godine ga proširile na Sloveniju i Hrvatsku.

4. Martini Vesto

Iskonski ljubitelji mode znaju da su kolekcije brenda Martini Vesto by Boško uvek prepoznatljive i inovativne, pa tako su i u jesenje - zimskoj kolekciji svi odevni komadi izrađeni od visoko kvalitetnih materijala, a svojim edgy dizajnom najviše privlače pažnju modno osvešćene publike. Savršeno ukrojena odela odišu individualnošću (i trenutno omiljenim bojama kao što je burgundi), a kako se poslednjih godina insistiralo na komercijalnom karakteru, svi modeli imaju upotrebnu vrednost na najvišem nivou.

5. Revija najperspektivnijih mladih dizajnera – BORIS NIKOLIĆ nagrada za savremeni modni izraz

Kao modni magazin, s posebnim entuzijazmom pratimo rad mladih, perspektivnih dizajnera, a šestoro njih je u trci za prestižnu nagradu Boris Nikolić. Aleksandar Latinović, Vila Pajkić, Divna Lazić, Lena Antić, Milutin Lađević i Nenad Pavlović svojim savremenim modnim izrazom odgovorili su na temu NASLEĐE I KORENI – POVRATAK U PROŠLOST RADI BOLJEG RAZUMEVANJA BUDUĆNOSTI, a stručni žiri će do kraja nedelje mode proglasiti pobednika/cu.

6. Urban Nostalgia by Textil

Publici Beogradske nedelje mode ovoga puta se predstavila kompanija Textil, dugogodišnji partner manifestacije, najveći centar za veleprodaju kvalitetnih materijala u regionu i lider u njihovoj distribuciji. Na reviji su ih prezentovali neki od najboljih domaćih dizajnera, dosadašnji dobitnici nagrade Textil designer Award: Dejana Momčilović, Budislava, Sestre Stevančević, Peđa Nerić, Sonja Jocić, Lily Tailor, Jasmina Vujović – Get Up i Tijana Milutinović. Zadatak dizajnera je bio da stvore maštovite i unikatne kreacije za sezonu proleće/leto 2025. i to drapiranjem Textil materijala, različitim kreativnim tehnikama. Ova trendovska odrednica slavi rafinirane siluete i taktilne tkanine, dok uvodi hrabar spoj fantazijskih apstraktnih printova i letnjih boja koje evociraju na Mediteran.

7. Revija autorske mode etabliranih dizajnera

Četvrto veče 54. Perwoll Fashion Week-a posebno su obeležile autorske revije etabliranih modnih dizajnera koji su poznati i priznati i van okvira naše zemlje i regiona. Svako je u svom jedinstvenom maniru predstavio nove kolekcije: Vesna Kracanović njenu Something like a bird, Marko Feher - My Digital Legacy, Marija Handmade - Marija Ivanković kolekciju DODIRI, a njen Kaleidoskop nam je dočarala Ljiljana Joksović Mutić - Lily Tailor.

Posebnu pažnju privukao je Feher koji je kompletnu prezentaciju posvetio osvešćenju javnosti i publike Beogradske nedelje mode o važnosti održive mode, za šta je dobio i podršku programu “Održiva moda” od strane Ministarstva zaštite životne sredine Srbije. Paralelno je publici predstavljao zastrašujuće i impresivne činjenice o odeći kao zagađivaču planete dok je predstavljao kolekciju My Digital Legacy. Marko je pozvao svoje Instagram pratioce da mu doniraju sakoe, odela, košulje koje žele da bace. Na taj način nije samo obezbedio materijal, već je kolekciju direktno povezao sa publikom. Uneo je novi život odbačenim materijalima, a publiku je uključio u proces održivosti i spoznaje važnosti ove teme.

Fashion Week i dalje traje, zato ne propustite priliku da ga posetite, a u pauzi, ukoliko ste registrovani punoletni IQOS korisnik, u periodu od 21.10-27.10. učestvujte u game challenge igrama na sajtu IQOS CLUB-a i svakodnevno osvojite neku od nagrada, i tako se kvalifikujute za glavni izazov koji se očekuje od 1 novembra u kome mogu da osvoje najnoviji telefon, dron I aparat za kafu.

***IQOS nije proizvod bez rizika i oslobađa nikotin, koji izaziva zavisnost. Samo za punoletne.

PROMO sadržaj