Knjiga prati razvoj mode i razne trendove koji su uticali na odevanje poslednjih 200 godina. Obogaćena je ilustracijama koje olakšavaju razumevanje modnog vokabulara.  

Sadržaj ove knjige zanimljiv je ne samo poznavaocima mode, već i laicima koji mogu pronaći nove interesantne informacije. Na primer, damama može biti zanimljiv podatak da se kraljica Viktorija udala u beloj haljini i tako postavila standard za sve buduće mlade.  

Ffoulkes je tokom istraživanja bila posebno oduševljena muškom odećom. I istakla je da: “Vojne uniforme i sport godinama imaju ogroman uticaj na materijale i stilove. Volim kako se Jean-Paul Gaultier i Paul Smith igraju sa ovim tradicionalno muškim elementima, kombinujući čipku i cvetne dezene sa military stilom ili kožnom jaknom”.
Autorka ne krije svoju fasciniranost modom i smatra da “sve što se trenutno dešava, počevši od politike do ekonomije, umetnosti, sporta i kulture, ima uticaja na modu i način  na koji sebe predstavljamo”.

U knjizi je pokazan uticaj starih trendova na savremene, jer dizajneri često inspiraciju nalaze upravo u prošlosti, stari stilovi se iznova i iznova prerađuju i vraćaju u modu.

Moda i njen razvoj nisu jedini aspekti na koje se osvrće ova knjiga. Ffoulkes je imala za cilj i da pokaže da je jedan od načina razumevanja i razlikovanja kultura upravo preko odeće i izgleda koji su karakteristični za njih.