Jedan od najuticajnijih ljudi u modnoj industriji, John Casablancas, preminuo je u 70-oj godini u subotu 20. jula u Rio de Janeiru.

“Otac supermodela“ u svet mode i glamura ušao je 1972. godine, kada je osnovao agenciju Elite u Parizu. Ubrzo, njegova karijera počinje da kreće uzlaznom linijom, a vrhunac je bio 90-ih godina kada je otpočela era supermodela. Osnivanjem svoje agencije, John je u potpunosti promenio svet manekenstva i od mnogobrojnih lepotica, uključujući Lindu Evangelistu, Cindy Crawford, Naomi Campbell, Heidi Klum, napravio zvezde.

Stefani Valenti, izvršni direktor Elite World-a, ovog vikenda dala je izjavu kojom je odala priznanje Casablancasovom uticaju u svetu modelinga. 

“Elite World je duboko ožalošćen gubitkom Johna Casablancasa. Kao čovek izuzetnog talenta, gospodin Casablancas je zaslužan za globalni uspeh Elite brenda, a njegova vizija promenila je koncept modelinga u svetu“.

Iako neverovatno uspešna, Johnova karijera bila je opterećena i brojnim skandalima. Osim svojim supermodelima, ovaj lovac na talente punio je novinske stupce svojim ljubavnim vezama, a medijima je posebno bila zanimljiva njegova veza sa tada 16-ogodišnjom Stephanie Seymour. 

Poslednje godine proveo je u Brazilu, gde se lečio od raka i u retkim intervjuima kritikovao modnu industriju, a iza sebe je ostavio suprugu Aline i petoro dece.