Kada je 90-ih napustila rodno Sarajevo, Selma Berisalić (Starfinger umetničko) imala je tek 16 godina.

Talentovana Sarajka morala je da prekine školovanje u Srednjoj školi primenjenih umetnosti u Sarajevu i upiše modnu akademiju ESMOD u Berlinu. Iste godine kada je diplomirala Mercedes-Benz je za svoju reklamu izabrao baš njene modele, da bi zatim dobila nagradu Hampel Award u Pekingu i postala finalista European Fashion Award-a u Berlinu.

Iako su njene kreacije nosile zvezde poput Rihanne, Fergie, Coco Roche, ova Bosanka je nekoliko puta izjavila kako armija celebrity dama ne može puno da pomogne dizajneru ako nema veliku produkciju.

Sa ovom zanimljivom Sarajkom popričala je naša saradnica Danijela Golijanin.

Otkud ime Starfinger?

Razmišljala sam dugo o nazivu mog branda i shvatila da ne trebam razmišljati jer će on sam iskrsnuti. Tako sam pri useljenju u svoj prvi stan u Berlinu izašla da promenim ime na zvonu i sandučetu, na istima je pisalo Starfinger. Nasmešila sam se i pomislila “evo ga”.

Koja tri saveta bi dala mladim dizajnerima koji tek počinju?

Kao i u svakom poslu, posvećenost je bitna da bi čovek uspeo u bilo čemu. Zatim naučiti sitne detalje posla kojim se bavimo, da bi ga kasnije sa tim znanjem mogli razvijati i uopšte obavljati. Kada imamo znanje i posvećeno i vredno radimo, onda samo opusteno dalje i sve ce doći na svoje.

Vlada neko uverenje kako studije nisu toliko bitne. Kakvo je tvoje mišljenje i šta si ti najvažnije naučila o dizajnu za vreme školovanja?

Studije su bitne. Kroz studiranje se ne stiče samo znanje u onome o čemu učimo, nego i jedna sveukupna nova dimenzija. Izbor fakulteta je bio veoma bitan. Na Esmodu sam naučila sve sto je vezano za posao modnog dizajnera. Osim posvećenosti konceptu, inspiraciji, dizajniranju, konstruisanju i modelovanju, morali smo svaki taj odevni predmet sami skrojiti i sašiti da bi u buducnosti znali dirigovati proizvodnju. Teorijski predmeti su bili takođe vezani za modni dizajn. Pravo u modi, menadžment u modi, marketing u modi itd.

foto: Stefan Kraul 

Najveći izazov do sada u karijeri ti je..?

Moj najveći izazov je bio doci do fakulteta. Trebalo mi je 12 godina ispunjenih velikim preprekama. Počevši od rata do finansijskog osposobljavanja i viza. Kasnije se sve činilo jednostavnim koliko god da i nije bilo tako.

Za kakvu ženu kreiraš?

Za ženu koja je samosvesna, svetska, živi iz srca, svoja i slobodna, jaka i majka, ima istančan ukus u svemu sto konzumira.

Koga si primetila od kolega u poslednje vreme?

U Bosni i Herecegovini pojavili su se novi mladi dizajneri kao što su Marko Feher i Mateyaneira. Marko studira u Londonu na takođe jednom od prestižnih fakulteta, a Mateyaneirin rad ću imati prilike da vidim sledeći mesec na Ljubljana fashion weeku gde će biti prisutni dizajneri iz cele regije.

foto: Stefan Kraul 

Kako bi opisala stil današnjih devojaka, žena u regiji?

Imamo prisutne sve moguće stilove, kako i treba da bude, jer svi smo mi razičiti pa i odeća koju nosimo mora da bude raznolika. Izražavamo se kroz svoj odevni stil, tako da i ne mozemo oćekivati da se ti stilovi ne razlikuju i svaki je ispravan. Od grada do grada postoje razlike, ali uvezujemo se ne samo regionalno nego i sa celim svetom, tako da su inspiracije u pokretu. Doći će do promena, kao i uvek i svugde. Najbitnije je da žene osveste sebe i budu ono sto one stvarno jesu, autentične, svoje i savršene u svom tom svom neperfekcionizmu.

Šta ženama na Balkanu fali u domenu stila, ili gde vidiš prostor za promenu?

Žene s ovih prostora imaju veliku snagu, trebaju je samo biti svesne, a dolazi i to vreme. Odevni deo ce to ispratiti.

Razgovarala: Danijela Golijanin

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/