Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ELLE people: Miuccia nosi Pradu

Najuticajnija dizajnerka u istoriji modnog sveta, neustrašiva "aristo-komunistkinja”, pantomimičarka, politikološkinja… Vizionarka na čelu brenda koji živi sto godina!

  Izvor: foto: Getty images

Paul Poiret oslobodio je žensko telo okova korseta, Coco Chanel je svom rodu podarila ono što možemo okarakterisati kao savremenu garderobu, a Yves Saint Laurent je lepšem polu dao neopisivu snagu svojim smokingom. Sve to dogodilo se decenijama pre nego što će Miucia Prada prikazati prvu, službenu pret-a-porter kolekciju za žene.

Demistifikovati brend Prada je moguće samo ako isto učinite sa njegovom vlasnicom, što je izuzetno teška misija. Kao o svakoj velikoj ženi, i o njoj postoje brojne legende koje su se prenosile od usta do usta, ali gotovo nijedna nije do kraja razjašnjena. Zašto je Miuccia studirala pantomimu? Zašto je posle toga odlučila da doktorira političke nauke? Na osnovu čega je odlučila da postane komunistička aktivistkinja i sekretarica komunističke partije u svojim ranim dvadesetim? Pitanja se gomilaju, a odgovori kao da su pomno skriveni iza njenog proročkog osmeha.

Ova "žena kontrasta" odrasla je u dobrostojećoj milanskoj porodici za čije je bogatstvo zaslužan njen deda, Mario Prada, koji je 1913. osnovao luksuzni kožarski biznis. Miuccia kao devojčica nije smela da ide u dedinu legendarnu radnju, jer po stavu tog patrijahata ženama porodice Prada nije bilo mesto u biznisu, nego u kući. Buntovna Miuccia od malih nogu kao da je sa prezirom gledala na te zaostale tradicionalističke vrednosti koje su joj bile nametnute od ranog detinjstva. Uz sve to, mlada Prada bila je pod budnim okom svoje stroge majke opsednute katolkinje koja je verovala u čedno oblačenje. Miuccia je morala biti gotovo zakopčana do grla, nositi ružne ravne cipele i čvrsto svezanu kosu. Upravo se iz ovog nametnutog stila oblačenja kod nje javila strast prema električnim bojama – snažan kolorit koji će se javiti u njenim kolekcijama rezultat je buntovnog instinkta sa kojim je Miuccia odrasla. Njena strast bio je i ostao samouvereni revolt prema sistemu u kome je odrasla.

Prada je žena suprotnosti, neopisivog sukobljavanja sasvim nespojivih elemenata po čemu su, uostalom, njene kolekcije slavne. Rane dvadesete provodi u komunističkim marševima ulicama Milanam, zagovarajući prava mase i eliminaciju bogate buržoazije. Mlada Miuccia, pripadnica višeg srednjeg sloja Milana, marširala je ulicama obučena u Yves Saint Laurent kaput boreći se za načela koja su se protivila njenom poreklu, ali i tom markiranom kaputu. Ova „aristo-komunistkinja” iz marševa se prebacuje na elitne studije političkih nauka gde stiče prestižni doktorat. Nakon toga, na iznenađenje svih koji su je poznavali, baca se na pomno izučavanje pantomime, što njenu porodicu dovodi do ludila, ali svoje komunističke ideale i dalje ne napušta. Temelji njenog snažnog osećaja za feminizam izrasli su upravo na krilima manifesta u koje je spremno verovala.

Svoju strast prema pantomimi i komunizmu Miuccia razvija narednih godina sve do 1977. godine kada, prvenstveno pod pritiskom majke, ulazi u porodični biznis oko kojeg su se, nakon dedine smrti, uglavnom vrtele brojne žene iz porodice. Iz sveta realnih problema, revolucija, otkrića, protesta i borbe za feminizam Miuccia se odjednom našla u svetu torbi i cipela. Iz dna duše mrzela je tu činjenicu tvrdoglavo smatrajući da je moda trivijalna, površna i smešna pojava. Do dan danas Miuccia se nije pomirila sa činjenicom da je nazivaju modnom dizajnerkom, pa još uvek hronično pati od svojevrsnog „kompleksa manje vrednosti” kada daje intervjue za ženske modne magazine. Ključni trenutak prvih meseci njene modne karijere događa se 1978. Tada na jednom sajmu u njen život ulazi ambiciozni i glasni Patrizio Bertelli iz Toskane.

Prve minute njihovog sudbonosnog susreta obeležila je glasna svađa, jer ga je Miuccia napala da kopira torbe njene porodice. Vatromet svađe eksplodirao je u vatromet ljubavi i od tog trenutka Patrizio je postao njen poslovni, ali i životni partner. Prada je po svaku cenu želela radikalno da promeni pristup i ciljeve brenda svoje porodice, stoga se ujedinila sa jednako harizmatičnim ali daleko glasnijim kreativcem koji joj je u toj ključnoj fazi bio poput mentora. Najvažniji trenutak njene rane karijere događa se 1985. Te godine Prada lansira jednostavne crne rančeve od najlona koji je koristila italijanska vojska. Svet još nije bio spreman za njen izum, koji će tek deset godina nakon originalnog lansiranja postati trend koji je obeležio devedesete od Njujorka do Milana. Miuccia je tih osamdesetih shvatila da svoju modnu kuću može iskoristiti kao poligon za ideje u koje strastveno veruje.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Najpopularnije

Moda

Celebrity