Nedavno istraživanje pokazalo je kako samo 7% žena pregovara za svoju početnu platu.

Što je početna greška, jer tada postavljate neki odnos sa nadređenim i poziciju da kasnije tražite povišicu.

(Devet profesionalaca savetuje kako da uspete unutar kreativne industrije)

Naime, vi morate da pregovarate oko plate i uslova.

I tom sposobnošću morate da ovladate.

Ovo su saveti životnog trenera kako da pregovarate:

Krenite što je moguće više pripremljeni

Pre svakog susreta - informišite se. Ako želite da pregovarate za veću platu, istražite tržište, i koliko je plaćena vaša pozicija u ostalim firmama. Na taj način nećete sebe podceniti i tražiti nešto ispod tržišne cene, ali i vaših kvalifikacija. 

Poznavanje relevantnih podataka stavlja činjenice u vaš arsenal koji će vam pomoći da imate argumente za vaš zahtev.

Zapišite na papiru vaše namere kako biste pregovarali fluentno

Pre bilo kakvog izazovnog razgovora ili pregovora, napišite paragraf, u pozitivnom, sadašnjem vremenu, opisujući kako želite da teče i prođe razgovor.

Ovo ne bi trebalo da bude scenario, već treba da se fokusirate na emocionalne reakcije svih uključenih. Da li želite da vaš šef izađe sa razgovora, imajući pozitivno mišljenje o vašem radu i vašem zahtevu za više novca?

Da li želite na razgovoru da ostavite osećaj poštovanja, ultimatuma?

Postavljanje namere pre bilo kakvog pregovaranja čini vas verovatnijim da predvidite pozitivan odgovor, a takođe pomaže da se pregovori vrate na pravi put ako odstupe od željenog toka.

Definišite poželjan ishod i težite ka njemu!

Predvidite izazovna pitanja i unapred pripremite nacrt odgovora.

U svakom pregovaranju, razumevanje slabosti u vašem stavu je prvi korak ka njihovom prevazilaženju. Kao rezultat toga, priprema za izazove s kojima se možete suočiti u bilo kakvim pregovorima je sledeći korak u dobijanju onoga što želite.

Ako ste bili na drugoj strani stola, šta biste želeli da znate?

Koje biste brige imali? Koji faktori bi mogli da imaju negativan odgovor?

Predvidite izazove sa kojima ćete se suočiti, napišite svoje idealne odgovore, a zatim, što je najvažnije, vežbajte ih naglas. Uljudan, neposredan odgovor na izazovno pitanje je siguran način za podizanje poverenja u vas, kada ste u položaju licem u lice.

Znajte koje su vaše krajnje granice, ali uvek tražite više

U svakom pregovaranju, opšte pravilo je da prva osoba koja navede broj gubi. Zašto? Zato što je ta osoba tada pokazala svoj stav, i nema gde da ode, osim dole.

Međutim, postoje slučajevi u kojima je pokazivanje stava neizbežno.

Ako vas pitaju za idealnu platu pre nego što dobijete ponudu za posao, na primer, moraćete da odgovorite.

Iz tog razloga, morate znati krajnju granicu onoga što biste prihvatili, ali ipak imajte na umu da biste uvek, bez izuzetka, trebali početi sa većom cifrom.

Verujte u svoju vrednost i sposobnost.

Budite sigurni u svoju spremnost da odete ako vam broj koji vam je potreban nije prihvaćen.

I uz malo sreće, dobićete mnogo, mnogo više.

Budite zahvalni i dostojanstveni, bez obzira na ishod

Pregovori su trenuci u našim životima kada smo pozvani da pokažemo od čega smo napravljeni. Kretanje visokim putem, čak i kada ne dobijemo idealan ishod, je od ključne važnosti. Nijedno pregovaranje nije vredno gubljenja nerava ili svog dostojanstva.

Dobro obavljen pregovor pokazuje vašem šefu, vašim kolegama i vašim poslovim vezama da ste sila na koju treba računati u budućnosti. Profesionalizam inspiriše poverenje.

Završite svako pregovaranje zahvaljujući na svemu - bilo uživo, bilo u pristojnom mailu - i vi ćete biti na putu ka većem uspehu i sada i u budućnosti. Zahvalnost osigurava duplu dobit za sve uključene.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/