Niste zadovoljni svojim telom, celim ili pojedinim delovima? Grudi su vam ili premale, ili morate da povijete ramena napred da bi izgledale manje i prikrile neizbežnu gravitaciju. Svaki centimetar u obimu je bitan, zato se ne jede pred plažu i ne pije Coca-cola. Leđa uvek više pocrne jer se sunča na stomaku, tako manje „preliva“ kada telo nije zategnuto. Pomorandžina kora sada se vidi pri svakom pokretu, koraku koji načinimo ka moru, guza je ili premala, ili nešto veća od one koju ima JLo, kostim od prošle godine je pretesan, uprkos rigoroznim instant dijetama pred more. I dalje vas kilometri dele od zamišljenog broja na vagi.

Big is beautiful zvuči kao utešna rečenica koja nijednu ženu ne teši iako su je izmislili muškarci. Ubedili su vas da muškarci vole manekenke, a manekenke su mršave. Da, toliko anoreksične da ni u sebe ne mogu da se povuku. Push-up, wonderbra, silikoni i botoks su reči koje su se odomaćile u novom srpskom rečniku. Prada i Armani su odavno rekli NE veličini 0, Kate Moss, Nicole Richie i Victoria Beckham su i dalje nedostižni imperativ iako izgladnjavanjem i bledilom izvode socijalni suicid pred očima svih.

Statistika: Niste jedina (ako je tako lakše)

Prema istraživanju magazina Fitness, blizu 90% žena ubeđeno je da im se druge žene podsmevaju i kritikuju ih zbog fizičkog izgleda, a nešto manje od polovine se ne bi ni usudilo da uđe u bikini dok ne skine 10 kilograma. Šezdeset odsto žena sebe vidi kao lošije građene u odnosu na druge žene. Prema drugim istraživanjima, više od polovine dama nezadovoljno je svojim telom, dok se muškarci svojim bave upola manje. Iako nose „pojas za spasavanje“ na kome piše „dolazim za 5 minuta“, muškarci samo „vole da pojedu i popiju pokoje pivo“ i to kako izgledaju znači im mnogo manje.

Zašto se sve to dešava?

Stav i opažanje sopstvenog tela važniji su često od realnog stanja stvari, od stvarnih prednosti i nedostataka. Stvari se zakuvavaju u pubertetu, kada je testiranje samopouzdanja veliko, a mogućnost kontrole sopstvenog tela minimalna. Uticaj vršnjaka je ogroman, mali telesni nesklad često zna da bude tema podsmeha. Kasnije, žene se upoređuju sa drugim ženama na svoju štetu i strahuju od toga kako će ih drugi proceniti. Svi se upoređujemo u maloj meri, ali u zakonu džungle preživljavaju samo oni koji se uspešno prilagode. U ženskim terminima to su one najseksepilnije među njima, što većinu ostalih s razlogom frustrira i ljuti. Kompeticija i poređenje muškarca ide u pravcu akcije, oni upoređuju šta rade: uspeh na poslu, aktivni seksualni život, brzinu automobila, snagu u teretani, sposobnost zarade. Žene upoređuju lica, tela, grudi, bubuljice, haljine... Naravno da i žene upoređuju karijere i muškarci tela, ali kada se zapitamo na šta smo posebno osetljivi, dolazimo do ovakve generalizacije. Ako se tome doda i posebna samosvesnost koju žene imaju, ovakva poređenja postaju nepodnošljiva za mnoge mlade dame. Starije još uvek prepoznaju da je self image bitan, ali otkrivaju da su mnoge druge stvari važne za preživljavanje i tako lakše prihvataju sebe.

Devojke sebe procenjuju prema seksualizovanom modelu ženske fizičke privlačnosti, samoobjektivizacija dovodi do toga da svoje telo vrednuju samo ako je poželjno. Mnogo manje su važne njihove želje i potrebe, posmatraju sebe iz vizure muškarca i prilagođavaju se onome što misle da muškarac želi. Ženski kompleksi se rađaju i u spoju negativnog self-imidža i neostvarivog ideala koji u velikoj meri kreiraju trendovi što ih serviraju mediji promovišući devojke po desetak centimetara više i mnogo kilograma lakše od prosečnih. A i Photoshop je čudo! Da li ste uživo videli neke od poznatih lica bez šminke? MTV, FTV i magazini insistiraju na seksualnoj privlačnosti, mršavosti i često nezdravim dijetama. Gde god da se okrene, ženu sve podseća na to da treba da smrša da bi bila privlačna i uspešna. Ako jede previše, ima lošu sliku o sebi i oseća se krivom, postaje napeta jer ruši svoj imidž i krši pravila.

A šta muškarci vole

Naravno da velika većina muškaraca voli izvajano telo i obline, oni upijaju i neverbalne poruke i čak i kada ih nisu ni svesni, ponašaju se u skladu sa njima. Seksualnost, toliko značajna za muškarca, nije samo u izgledu. Ženi koja mu se dopada muškarac ne traži mane! I dok ona misli: šta li će pomisliti kad vidi moj stomak ili celulit, njemu je na pameti nešto sasvim drugo: voleo bih da joj pokažem kako sam dobar u krevetu, kako joj je meka i glatka koža (muška koža je deblja i masnija, te je ovo svakako tačno), volim njen miris (feromoni na delu – ne parfemi!), kako je seksi (velika većina ne primećuje koji kilogram više i imaju takozvani tunelski vid – vide samo ono što im se sviđa!).

Muškarci vole način na koji se žene kreću, uspravan, samosvestan stav, umiljat i mazan glas, pogled, osmeh i dodir, vokalizaciju u toku seksa. Uvek će im se više dopasti nesavršena a zavodljiva žena od prelepe, gotovo savršene ali hladne.

Mrak ne može da se ugasi, ali svetlo može da se upali

Problem nije telo samo, već naš odnos prema njemu. Zato treba menjati ono što inače podleže promenama, a to su vaši stavovi i uverenja. Prihvatanje sebe i sticanje samopouzdanja je proces!

1. Najbolji način brige o telu nije brojanje kalorija ili iscrpljujuće vežbanje, već osluškivanje – treba uvek da „čujete“ šta vam telo poručuje. Ima mnogo toga neistraženog u odnosu vas i vašeg tela. „Osećam se debelom“ stvarno ima veze sa osećanjima. Zapitajte se koja su to osećanja, da li ste tužni, nezadovoljni ili ljuti zbog nečega. Pre traženja bilo čijeg mišljenja zapitajte se koje su vaše prave potrebe, šta traže, ne samo telo, već i um i srce, i kako ćete to postići.

2. Ako se neko šali na račun vašeg tela, to nije vaš problem, već ima veze sa tom osobom. Takođe, naučite i da primate komplimente bez pravdanja i stida, jednostavno recite hvala i prihvatite. Okružite se pozitivnim ljudima!

3. Želja da budete neko drugi znači da na otpad šaljete osobu koja vi trenutno i stvarno jeste. Ako ste dobra osoba, zaslužujete da budete voljeni i poštovani bez obzira na izgled, oblik stomaka i težinu. Previše analize dovodi do paralize. Budite ponosni na svoju različitost i prestanite sa bolnim upoređivanjem. Lakše reći nego uraditi. Pokušajte na sledeći način: svaki put kada osetite prisilu da se poredite s nekim, recite sebi: STOP, ovo nisam ja, već moje loše misli, i preusmerite pažnju na ono što vredi u vama. Prethodno napravite spisak onoga što cenite kod sebe, što smatrate vrednim. To ne mora da bude vezano samo za telo. Na primer, popišite sve ono što su vam muškarci govorili dok su vam se udvarali i gledajte da stalno dopunjujete taj spisak. Kritična masa lepih stvari nadjačava ružne.

4. Kako da ućutkate svog unutrašnjeg kritičara! Nacrtajte ga, u pravougaoniku pored teksta, dajte mu glas i ime. Tako ćete kreirati nekog ko nije deo vas i moći ćete da se distancirate od njega, ignorišete ga. Jači ste! Smislite pozitivnu poruku koja će ga ućutkati.

5. Zatim postavite sebi neka pitanja:

• Koji su pozitivni razlozi za prihvatanje svoga tela?
• Kako će to prihvatanje tela uticati na moj život? Šta ću sve moći više i bolje?
• Šta je to zbog čega ću se dobro osećati, a što mogu sada da uradim za svoje telo? Napravite listu, na primer: šetnja, plivanje, manikir, masaža, frizer itd. I zatim napravite plan i postavite sebi rokove.

6. Setite se perioda kada ste bili zadovoljni svojim telom i imali samopouzdanje. Do detalja ga zamislite kao da vas neko snima u pokretu kamerom. Kakav vam je izraz lica, pogled, glas, pokreti? Započnite dan zamišljajući tu sliku sebe u pokretu.

7. Dajte više od sebe ljudima oko sebe. Čineći dobro drugima osećaćete se vrednijom i to će vam popraviti raspoloženje i promeniti mišljenje drugih – više ćete i dobijati.

8. Vodite računa o držanju, ispravite se i hodajte sporim, samosvesnim, jedinstvenim koracima. Budite svesni sebe i setite se da vas mogu voleti i prihvatati sa kojim kilogramom više.

Tekst: Zoran Ilić