Postoje žene dramaturzi, arhitekte, hirurzi, piloti, dekani – to je činjenica koji niko ne može da ospori. Zašto ih onda ne zovemo dramaturškinjama, arhitektkinjama, hirurškinjama, pilotkinjama, dekankama? Da li zato što ne znamo tačan naziv zanimanja u ženskom rodu ili zato što odbijamo da prihvatimo stvarnost i novo mesto koje žene imaju u toj stvarnosti?

U najnovijoj specijalnoj epizodi podkasta Tampon zona razgovarali smo o rodno senzitivnom jeziku, njegovom značenju i važnosti. Marija Ratković je književnica, teoretičarka kulture i borkinja za ženska prava. Anja Stanišić je urednica, konsultantkinja, preduzetnica. Obe veruju u jezik kao u živu stvar koja se obogućaje i smatraju korišćenje rodno senzitivno jezika važnim korakom u borbi za postizanje rodne ravnopravnosti. U okviru ove epizode one otkrivaju šta je to “Rečnik nove stvarnosti”, zašto je važno da ženske profesije izgovaramo i pišemo u ženskom rodu i kakva je to nova stvarnost kojoj se nadamo i za koju se borimo, svaka na svom polju

Marija i Anja deo su Converse kampanje za promovisanje rodno senzitivnog jezika u okviru koje je nastao i “Rečnik nove stvarnosti” (recniknovestvarnosti.rs), autorke filološkinje Marjane Stevanović, koji objašnjava zašto srpski jezik sasvim ima i svoju rodno senzitivnu stranu.