DA LI PATITE OD NESANICE NEPOSREDNO PRED MENSTRUACIJU? Saznajte šta je periodsomnija i kako se prevazilazi

Svake noći preko milion žena u danima menstruacije oseti promenu temperature tela, nelagodnosti, bol, anksioznost, veliku želju za mirnim i dobrim snom, ali nešto to ne dozvoljava.

Pexels/Ketut Subiyanto

Upravo si odradila svoju everything shower rutinu i odlučila ranije da odeš na spavanje, međutim, osetila si da se nešto čudno dešava u tvom telu. Počinješ da osetiš nervozu i nelagodnost koje izazivaju nesanicu, bol u donjem delu stomaka i leđa, a onda primetiš i crvenu mrlju na svom krevetu. Da, stigla je.

Šta je to periodsomnija?

Svake noći preko milion žena u danima menstruacije oseti promenu temperature tela, nelagodnosti, bol, anksioznost, veliku želju za mirnim i dobrim snom, ali nešto to ne dozvoljava. Različiti menstrualni poremećaji dodatno utiču na neredovan san, a veliki broj žena koje ipak nemaju bilo kakve simptome menstrualnih poremećaja mogu se susresti s takvim osećajima.

Čak 62% žena, po istraživanju poznatog brenda menstrualnih proizvoda, ima lošiji san tokom menstruacije. Ovo istraživanje pokazalo je i da žene izgube oko 3802, 5 sati ili 158 dana što iznosi pet meseci sna zbog menstruacije tokom svog života.

Ovaj strah posebno je povećan kod žena koje nisu u mogućnosti da redovno menjaju svoj menstrualni proizvod i time rizikuju i svoje reproduktivno i menstrualno zdravlje. Podsećamo, u svetu oko 500 miliona žena nema dovoljno novca za menstrualne potrepštine, niti uslove za održavanje higijene tokom menstruacije, procena je Svetske banke, a čak preko 800 miliona žena i devojčica dnevno ima menstruaciju.

Šta izaziva periodsomniju?

Nesanica predstavlja poremećaj sna i jedan od simptoma koji prethodi bolesti spavanja. Osobe koje hronično pate od nesanice mogu se dovesti do bolesti, a ona se naziva insomnija.

Nesanica može biti posledica različitih efekata, poremećaja ili pojava. Tako u stanje insomnije može dovesti stres, lekovi, emocije, oboljenja, genetika, ali i menstruacija. Insomnija nastala poremećajima i uzrocima koje izaziva menstruacija naziva se periodsomnija.

Simptomi periodsomnije mogu se izjednačiti sa osećajima koje donosi predmenstrualni sindrom, samo što se oni nastavljaju i tokom menstruacije i narušavaju san. Međutim, kako su za većinu žena ovi simptomi blagi, tu su i simptomi predmenstrualnog disforičnog poremećaja i predmenstrualne egzacerbacije koji umnogome utiču na svakodnevni život žene skoro u svakoj fazi ciklusa, ali i tokom same menstruacije.

Kako se sa ovim poremećajima susreće mali postotak žena, tu su i drugi simptomi koji izazivaju periodsomniju. Navedeno istraživanje pokazalo je da trećina žena ostaje budna jer ne želi da ima fleke na svom čaršavu. Osećaje nelagodnosti ove stavke u istraživanju proizvodi menstrualna stigmatizacijasramota ili period shaming predstavlja sramotu zbog menstruacije i osećaj postiđenosti zbog dobijanja menstruacije, a najčešće taj osećaj nastaje u periodu puberteta na koji utiče okruženje.

Pexels/Ketut Subiyanto 

The NewYork Post prenosi studije kompanije THINX u kojoj je učestvovalo između 1.500 žena i 500 muškaraca širom SAD. Anketa je pokazala da je 58% žena osećalo sramotu samo zato što su dobile menstruaciju. 42% žena iskusilo je sramotu menstruacije, a svaka peta je imala ova osećanja zbog komentara muškog prijatelja.

Više od polovine muškaraca (51%) smatra da je neprikladno da žene otvoreno pominju svoje menstrualne cikluse na radnom mestu.

Stoga, ne čudi što većina žena priznaje da su se osećale kao da su morale aktivno da prikrivaju činjenicu da su imale menstruaciju. Ukoliko se žene nađu u situaciji da njihov partner ima takav stav, velika je verovatnoća da će se osećati nesigurno i da će biti u stanju periodsomnije.

Kako se može ublažiti ili rešiti periodsomnija?

Kako bi žene širom sveta prebrodile ovaj problem potrebno je osvestiti probleme, smanjiti stigmu, realnije i više pričati o svemu što menstruacija donosi.

Veliki broj žena i dalje ne prepoznaje znake i simptome periodsomnije jer je poistovećuju sa PMS-om i misle da se s njima mogu boriti na isti način.

Periodsomniji koja je izazivana različitim menstrualnim poremećajima potrebna je redovna provera lekara i adekvatno lečenje koje će ublažiti sve simptome koji ne dozvoljavaju miran san. Naravno, edukacija je i tu neizostavna jer je potrebna kako bi žena prepoznala razliku između navedenog.

Menstrualna stigmatizacija se međutim rešava smanjenjem sramote, redovnim informisanjem ne samo žena, već i muškaraca. U nekim delovima sveta žene se i dalje odvajaju tokom menstruacije u posebne prostorije i šatore, što takođe utiče na pojavu stigmatizacije, a samim tim i nesanice.

Edukacija dečaka od perioda puberteta preko je potrebna. Ona će smanjiti nelagodu, povećati mogućnost širenja ispravnih informacija i isticanja stavova koji neće na bilo koji način ugroiti ženu, njeno telo i njen položaj u društvu.