Informisanost, dostupnost i prevencija su prioriteti: Zašto su rani pregledi ključni u borbi protiv raka dojke?

Preporuka je da žene počnu sa preventivnim ultrazvučnim pregledima već od 25. godine.

pexels / anntarazevich

Svaka žena ima pravo na informisanost, pravovremenu negu i podršku u borbi protiv raka dojke. U vremenu kada je medicina razvijenija nego ikada, osvešćivanje i edukacija o prevenciji raka dojke ne bi smeli da budu privilegija, već osnovno pravo svake od nas. Rani pregledi, redovno praćenje i odgovarajuća zdravstvena podrška su ključni za brigu o sebi i očuvanje zdravlja.

Rak dojke ne sme biti tabu tema, već pitanje koje moramo zajedno adresirati kako bismo zaštitili više žena od ove bolesti.

Nažalost, u Srbiji i dalje imamo problem sa dostupnošću informacija i blagovremenih pregleda, posebno u manjim sredinama, gde je pristup specijalistima ograničen, a svest o važnosti redovne kontrole niža. Svake godine, hiljade žena sazna da boluje od raka dojke – bolesti koja može biti smrtonosna, ali je visoko izlečiva ako se otkrije na vreme. Zbog toga je ključno da svaka žena bude informisana o važnosti redovnih preventivnih pregleda. Mamografija, ultrazvuk, pa čak i jednostavan samopregled mogu biti prvi koraci ka očuvanju zdravlja.

Međutim, odgovornost nije samo na ženama – čitavo društvo mora biti uključeno u ovu borbu. Zdravstveni sistem mora obezbediti pristupačne skrining programe, mediji moraju neprekidno podizati svest o značaju prevencije, a mi moramo širiti ove poruke među sobom.

Na ovom putu ka podizanju svesti i osnaživanju žena da preuzmu kontrolu nad svojim zdravljem, značaj imaju konferencije poput one koje je organizovao magazin "Lepa&Srećna", a pod nazivom "Zdravlje žena Srbije", gde se govorilo o prevenciji raka dojke, načinima lečenja, dijagnostici, kao i statistici obolevanja. Ova konferencija pružila je platformu za stručnjake, aktiviste i lidere u zdravstvenom sektoru da zajedno kreiraju budućnost u kojoj će smrtnost od raka dojke biti značajno smanjena.

pexels / shotbyrain 

Dr Zorica Đorgović, specijalista radiologije iz MediGroup sistema, govorila je o ključnim metodama dijagnostike raka dojke, uključujući ultrazvuk, mamografiju i magnetnu rezonancu. "Nijedna od ovih metoda nije superiorna – koriste se da bi se međusobno dopunile, i svaka ima svoje mesto u dijagnostici. Preporučujem da žene počnu sa preventivnim ultrazvučnim pregledima već od 25. godine," izjavila je dr Đorgović, naglašavajući važnost ranog početka praćenja.

Vesna Bondžić, predsednica Ženskog centra "Milica", ukazala je na psihološke i socijalne aspekte ove borbe. "Od žena se mnogo očekuje – da prepoznaju simptome bolesti, da znaju gde da odu na pregled, ali i da budu spremne da se suoče sa izazovima lečenja. Nažalost, prema anketama koje smo sprovodili, oko pet odsto žena ostaje bez podrške partnera tokom lečenja, što dodatno otežava situaciju," istakla je Bondžić, apelujući na važnost podrške okoline.

pexels / anntarazevich 

Ove godine, poseban akcenat na konferenciji stavljen je na značaj informisanja i dostupnost dijagnostičkih alata, što je neophodno za smanjenje stope smrtnosti i podizanje svesti o prevenciji.

Doc. dr Milan Žegarac, direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, istakao je da se godišnje u ovoj ustanovi leči oko 2.000 žena s karcinomom dojke i dodao da je lečenje mnogo jednostavnije ukoliko se bolest otkrije na vreme. "Ako uspemo hirurški da odstranimo karcinom, lečenje je uspešno u 95 odsto slučajeva. Zato je moj apel svakako prevencija," rekao je on, naglašavajući važnost redovnih pregleda i ranog otkrivanja.

pexels / klaus nielsen 

Konferenciju su otvorili ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar, v.d. direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije doc. dr Milan Žegarac, direktorka WMG fondacije Irena Petrović i glavna i odgovorna urednica magazina Lepa&Srećna, Žaklina Milenković. Konferencija "Zdravlje žena Srbije" održana je uz institucionalnu podršku Ministarstva zdravlja, kao i partnera ovog događaja, kompanija "Galenika a. d.", "AstraZeneca", "Dunav osiguranje", "MediGroup" i WMG fondacije.