Ovaj fenomen, koji podrazumeva promenu kretanja Merkura u njegovoj orbiti, te prividno izgleda kao da se on sam zapravo kreće unazad, prozrokuje veliku zbrku među ostalim planetama, te otuda haotičnost koja se javlja i u našim životima.

U zavisnosti naravno od toga koliko u tom periodu Merkur ima uticaja na planete u našem znaku, ali i generalno u našoj natalnoj karti.

Ova planeta je umešana u sve aspekte komunikacije, otuda u periodu kada dolazi do njenog retrogradnog hoda nastaje pometnja koja izaziva razne nesporazume, na sve moguće načine. Zbog toga sasvim prirodno smtramo kako je retrogradni Merkur najnegativnija pojava na zodijačkom nebu i diže nam se kosa na glavi kada nastupi to razdoblje - a nastupa tri do četiri puta godišnje (hvala bogovima na dugim razmacima).

Ipak, sve se na kraju svede na individualno iskustvo: da, stvari će tada funkcionisati otežanije u periodu različitih vrsta komunikacija, ali ipak neće na sve znake utiacati u istoj meri, niti naravno na isti način.

Mi vam u nastavku donosimo 20 jednostavnih saveta koji bi trebalo da ublaže period koji nam predstoji: 

1. Izbegavajte velike promene. Ne počinjite nove projekte.

2. Preskočite upoznavanje i zbližavanje sa novim prijateljima u ovom periodu. 

3. To definitivno važi i za veze i nova ljubavna poznanstva. Ako ste do sada čekali, preživećete još nedelju, dve.

4. Ipak, ne osećaju svi ovaj uticaj u istoj meri, ali obratite pažnju ako ste u znaku ili podznaku Blizanac ili Devica, onda imate sve razloge za pridržavanje ovih saveta.

5. Naravno da ne možete čitav svoj život stopirati jer je neka planeta odlučila da se  "prividno" kreće unazad (šta god to značilo - i dalje nismo sigurni), ali zašto biste se igrali sa sudbinom? Rizično je vreme za započinjanje bilo čega, kao i za donošenje velikih odluka. Usporite, samo usporite.

6. Još jedna negativna stvar dešava se pod ovim nebeskim uticajem, iznosi prošlost na videlo. To su oni periodi kada više razmišljate o bivšem partneru, kada postajete nostalgični u vezi prošlosti i zaboravljate sve ono negativno zbog čega ta osoba pripada tamo gde sada i jeste. Najgore što možete da učinite u ovom periodu jeste da preturate po starim uspomenama i povučeni nostalgičnim emocijama otpočnete komunikaciju koja je sa razlogom prekinuta. Otvaranje ovih vrata tokom retrogradnog Merkura može vam doneti samo još jednu rundu bola. Ostavite prošlost tamo gde joj je i mesto, u prošlosti.

7. Ono što bi trebalo da uradite u ovom neslavnom razdoblju jeste to se posvetite redefinisanju i analiziranju onoga što ste već uradili ili što tek planirate da uradite.

8. Ako su postajale tenzije u nekim odnosima ili bilo kakve nesuglasice, pokušajte da ih rešite pre no što nastupi ovaj period.

9. Komunikacija je vrlo važna u ovom razdoblju i dobro je znati da je sada neophodno da je ograničite na najosnovnije, da ne biste bili pogrešno shvaćeni. 

10. Savladajte se tokom davanja saveta drugima, a svoje mišljenje i savete koji bi bili od pomoći sačuvajte za neku drugu priliku. Čak i ako ste u situaciji da razgovor koji vodite bude vrlo privatan i u četiri oka, a osoba sa kojom razgovarate je neko od poverenja, kada je Merkur u retrogradnom hodu, sve rečeno može biti pogrešno intrpretirano i ne samo to, sve rečno u poverenju naći će čudne načine da ispliva na svetlost dana i dođe do onih mesta koja tim rečima nikako nisu namenjena, barem ne iz vaše trenutne perspektive.

11. Brisanje "history" odeljka, kao i duplo proveravanje da li ste se izlogovali sa nekog javnog kompjutera, to je ono što biste sada trebali imati na umu. Ne aludiramo na to da nešto krijete, ali verujte u ovom Merkurovom hodu unazad mnogo toga može biti pogrešno shvaćeno i ono što vam nikada ne bi palo na pamet.

12. Telefoni, novčanici, dokumenti, ključevi... sve bitne stvari i one od vrednosti držite na oku i budite oprezni, pazite gde ih ostavaljate i kako se ponašate u vezi njih.

13. Zabeležite u kalendaru kada nastupaju periodi retrogradnog Markura i ponašajte se u skladu sa tim.

14. S obzirom da je sve oko vas haotično i dosta vam je stresa oko svega onoga što bi tek moglo uslediti, fokusirajte se na maksimalno izlaganje istom. Pokušajte da se opustite na sve moguće načine i fokusirakte se na sebe. Usporite, pritajite se, pustite omiljenu muziku, upalite sveće, miršljavi štapić, odmorite, posvetite se sebi, dišite duboko, meditirajte.

15. Na kraju krajeva: isključite se potpuno. Nema potrebe za suzdržavanjem tokom razgovora, za pisanjem prekratkih poruka oko kojih mozgate više nego onih dugih. Prestanite sa svim tim. Samo se na neko vreme povucite iz sveta komunikacija, shut down.

16. Imajte na umu da što se više budete plašili efekata ovog razdoblja i što se više prepustite anksioznosti u vezi mogućih dešavanja, retrogradni hod Merkura imaće veći efekat na vas. Dakle, najjednostavnije rečeno: iskulirajate ga! To ćete postići na najbolji način sa prethodna dva data saveta.

17. Čak i ako se stvari zaista mnogo zakomplikuju, ne pokušavajte da ih "odkomplikujete". Pustite, proći će. Stanite. Suzdržite se. Udahnite duboko i nastavite u drugom pravcu.

18. Zaista najbolji način da preživite ovo krizno razdoblje jeste da sve pustite, samo odustanite. U pola ste rečenice? Morate da završite misao koju želite da kažete jer bez toga razgovor neće imati smisla? Bićete pogrešno shvaćeni? O ne, ne brinite. već ste pogrešno shvaćeni. Ništa što učinite dalje u tom pravcu neće doneti pozitivan rezultat. Pustite!

19. Pomirite se sa tim da nemate kontrolu na stvarima. Ako nešto krene nizbrdo, makar nećete vi biti krivi za to, a za popravljanje ima uvek vremena. Na kraju krajeva nakon par dana i kratkog zastoja, sa neke sasvim druge distance doći ćete  možda i drugog zaključka i boljeg rešenja.

20. Ništa ne forsirajte. Ovo je period pauze.

Priredila: Maja Bunčić

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/