Od Princess Diana do Madonna i Joan Collins do Boy George… Ovo su modne ikone koje su bile pravi idoli svima jer su u jednoj od najekspermintalnijih era u modi, uspeli da definišu personalitije i naprave velike promene. Visoke naramenice? Pričajte sa Lady Diana. Garderoba u boji paunovog perja? Obratite se Boy George u Blitz klubu.

(Ikone stila i lepote koje su oblikovale pedesete godine! (FOTO))

Madonna

Kraljica popa pojavila se na sceni 1983. godine, noseći elastične trake za kosu, kožu i tutu suknju kakvu nikada nismo videli ranije. Odmah smo se zaljubili u nju (prirodno) i ta ljubav i dalje traje. Madona je obeležila ovu dekadu pomerajući granice svojim neverovatnim izgledom i neobičnim oblikom brusa. (Sećate li se toga?)

Lady Diana Spencer

Glupo je od nas što uopšte pokušavamo da sumiramo uticaj princeze Diana, na modu i kulturu 80-ih koji moramo da spakujemo u jedan kratki pasus! Ako moramo nešto da kažemo, rećićemo ovo: ona je trendseterka te generacije, dama koja je proslavila naramenice ali i ponela sooooo 80s venčanicu koja se bukvalno smatra jednom od najvećih u istoriji. I najlepšom- priznajte!

foto: Profimedia

(10 modnih ikona svih vremena: Žene koje su kreirale trendove)

Michael Jackson

Crvena kožna jakna koju je Michael nosio 80-ih je upravo ono što najbolje prikazuje ovu dekadu. Da li je možemo nazvati dopadljivom? Očigledno da ona to jeste! Ova moćna jakna je postala Jacksonov potpis stila i jedna od najviše kopiranih modnih komada u ovoj dekadi. Jakna je 2011. godine stavljena na aukciju sa početnom vrednošću od $1.8 milliona.

Boy George

Glavni frontmen londonskog pank benda, Boy George je doživljavao modu 80-ih kao umetnost. Sa svojim bendom Blitz kids koji su činili Leidh Bowery i Stephen Jones, on je pretvorio klupsku scenu u šarenu pistu, oblačeći se tako kao da su njihovi životi zavisli od nje. Stilsko pravilo kojim se vodio Boy? Sve je dozvoljeno.

Dynasty

Ahh Joan Colins... Serija koja je obeležila TV program 80-ih godina, uvela je trend velikih frizura i teške šminke, koji su mnogi ljudi rado prihvatili. Joan (Alexis Colby) je u seriji imala garderober pun predivnih haljina sa naramenicama. Mi se sećamo i poznate šarene jakne koja nije bila uopšte loša, zapravo bila je jako, jako dobra.

foto: Profimedia

(Modne ikone za sva vremena Vol. 1)

Katharine Hamnett 

Ako su 80. toliko uticale na modu, onda je svakako ogroman uticaj na ovaj period imala dizajnerka Katharine Hamnett. Vodeći se svojom idejom, ona je koristila svoje dizajnerske moći kako bi menjala svest ljudi. Naime, ona je prenosila “tako suptilne” političke poruke i podsticala ljude da koriste svoj glas.

Jane Fonda 

Ne možemo da bacimo pogled na modu 80-ih, a da ne pomenemo pravu kraljicu vežbanja, Jane Fonda. Ova više puta nagrađivana glumica je bila prva velika zvezda videa sa uputstvima za vežbanje. Ona je uvela u modu (ali i dala na velikom značaju) nošenje grejača za noge i Lycre.

(Modne ikone za sva vremena Vol. 2)

Supermodeli  

Lauren Hutton! Janice Dickinson! Iman! Početak 1980. je najavio prvi talas najboljih supermodela, kada se potražnja za najboljim modelima povećala čak deset puta više. Šanel je potpisao prvi eksluzivan ugovor sa Debbie Parsons, 1981 godine i svi od Brooke Shields do Elle “The Body” Macpherson su počeli da podržavaju rad ove kuće. Iman (1987) je bila nova ikona koja je reklamirala nakit.

Tekst priredila: Kristina Milošev