Trendovi dolaze i odlaze, ali dobar stil je večan. Bar su nam tako rekli. Ali jedino što je tokom poslednjih deset godina bilo dosledno u vezi sa modnim izborima mnogih devojaka jeste potpuna nedoslednost.

Na fakultetu ste se oblačili manje ili više opušteno, neretko posezajući za prevelikim džemperima koji su vas progutali i landarajućim nakitom, u nadi da podsećate na neku trendseterku. Prvi posao gurnuo vas je u dotad neistraženu oblast oblačenja za kancelariju, a rastući broj frilensera koji rade od kuće sada je prigrlio trenerku kao jedini izbor.

Ako u jednačinu ubacite i telo koje se menja (i koje nije bilo baš oduševljeno alkoholnim navikama na fakultetu), dvadesete su često jedan veliki period promena.

Nije kraj sveta - na kraju krajeva, i Anna Wintour je devedesetih fotografisana u zlatnoj rolci od lamea. Ali kako se devojkama približava trideseti rođendan, žele da poprave stanje u svom garderoberu.

Poput Anne Wintour, svi mi želimo da pronađemo postojanje bez lamea na vidiku. Evo koje savete nude neke od najvoljenijih modnih ikona. 

“Moda je oklop za preživljavanje stvarnosti svakodnevnog života.” - Bill Cunningham

Bill Cunningham, legendarni modni fotograf Tajmsa, sagradio je karijeru beležeći tuđi lični stil na iskrenim uličnim fotkama. Kao i u slučaju mnogih uticajnih ličnosti modne industrije, i njegov lični stil bio je nenametljiv i definisan jednim vrlo neglamuroznim komadom: LL Bean tvrdim nepropusnim čizmama.

Ove čizme, nazvane duck boots, udarale su njujorškim pločnicima decenijama - i komad isprva odabran zbog praktičnosti postao je sinonim za samog njihovog nosioca.

Imajući ovo na umu, trudite se da kupujete komade koji će biti funkcionalni i dobro izgledati, koji će odolevati vremenu i modnim epohama. Ako se sutra dogodi smak sveta, gledajte da tokom njega dobro izgledate.

Baletanke i bele patike večni su komadi, kao i dobra kolekcija džinsa: skinny jeans, široke farmerke, nekoliko vintage Levi’s 501. Blejzer koji vam dobro pristaje zagladiće bilo koji outfit.

Foto: Instagram / dressforwork

“Elegancija je eliminacija.” - Cristóbal Balenciaga

Sigurno u svom ormaru imate svega i svačega: kakofoniju printova, uzoraka i stilova koja bi zahtevala da sam Balenciaga odvoji žito od kukolja. Neke komade verovatno je trebalo da bacite pre par godina, a i sortiranje odeće po bojama moglo bi da uvede neki red. 

Ipak, mislimo da je Balenciaga imao na umu više od sređenog garderobera kad je izgovorio ove reči. Mnogi autfiti najbolje izgledaju u svoj svojoj jednostavnosti - i garderoba koja je puna neutralnih boja i klasičnih krojeva obećava trajnu eleganciju. 

Prvi koraci koje biste mogli da napravite jesu uvođenje nekoliko belih košulja, kao i kupovina crnih pantalona po meri. Uzmite u obzir i materijale: visokokvalitetan pamuk, lan, svila i kašmir dokazali su se kao investicije koje vas neće izneveriti.

“Više je više, a manje je dosadno.” - Iris Apfel

Iris Apfel, modna sila koja ima gotovo 100 godina, prkosi svim konvencionalnim mudrostima o stilu. Perjem, drečavim printovima, upadljivim nakitom i sklonošću ka prevelikim naočarima, njen stil slavi modu kao nešto zabavno. 

To što nosite uglađenu poslovnu garderobu ne bi trebalo da znači da se i tokom vikenda držite istog stila. Koristite svoje vreme van posla da vaš modni izbor pokaže životnu radost kakvu inspiriše upravo Iris. Dakle, šljokice, lažno drago kamenje, print od glave do pete, perje, šta god vam pada na pamet!

Turban s nakitom? Iris kaže da. Jedina gora stvar od pravljenja modne greške jeste biti uplašen da uopšte probate.

Foto: Instagram / dressforwork

“Možete da imate šta god želite u životu ako se obučete za to.” - Edith Head

Samopouzdanje ne može da se kupi, ali autfit koji odiše njime može. Možda ste i same nekad kupile preskup komad zbog kog ste mesec dana posle imale knedlu u grlu; ali ako vam je doneo osećaj da je odgovarajući za vreme i mesto, onda je bio dobra investicija.

Edith Head, dizajnerka kostuma koja je donosila ikonički glamur zvezdama među kojima su Audrey Hepburn i Grace Kelly, znala je ponešto o tome kako da se obučete za svoju ulogu.

Osvežite glamur starog Holivuda sa stilom Samante iz Seksa i grada i dobićete odeću koja zahteva da vas ozbiljno shvate. Ponavljajte za nama: helanke ne čine ženu, ali ozbiljan moćan autfit može vas odvesti gde god želite.

“Trenerka je znak poraza. Izgubili ste kontrolu nad svojim životom, pa ste kupili trenerku.” - Karl Lagerfeld

Ako su reči gospodina Lagerfelda istinite, neke od nas davno su se predale. Ali iako ne želimo sve da se uvučemo u odelo svaki put kad izlazimo iz kuće, on je u pravu: trenerka i helanke znak su da ste izabrali udobnost pre stila.

Ovi komadi su društveno prihvatljivo rešenje da se pidžama nosi van kuće, i zbog bujice trendi sportske odeće koja je trenutno dostupna, još je teže prekinuti ovu naviku. 

Šta je rešenje? Ne morate se odreći odeće za vežbanje, ali potrudite se da je nosite u danima kad zaista vežbate. 

Priredila: Tihana Smiljanić

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija