Poznata fotografkinja i autorka Carin Olsson provela je nekoliko godina živeći u Parizu, a sada nam otkriva ono što sve želimo da znamo o čuvenom stilu koji vlada gradom Svetlosti

"Nakon nekoliko godina života u Parizu, moj pogled na oblačenje i stil generalno,  drastično se promenio. Crna je sada dominantna boja u mom garderoberu, a mini haljinice koje previše okrivaju davna su prošllost, dok je 90 odsto moje obuće ravno - i to je manje više ono što čini stajling jedne Parižanke. Interesantno je i to da skoro svaki deo grada poseduje sopstveni modni ukus, ali na snazi je uvek jedno pravilo kada je u pitanju dnevni stil Francuskinja, on glasi: Jednostavno i šik".

Manje je više

Fokusirajte se na zanimljive krojeve i teksture i recite ne svakom preterivanju. Ukoliko se nalazite u Parizu, bacite pogled na radnje brenda COS i & Other Stories, tu ćete naći modele koji najviše odgovaraju stilu Francuskinje. Klonite se preteranih detalja i kratkih suknjica, zapravo svega što se može izgledati napadno.

Zavolite crnu

Možda vam se ovo čini kao suviše dosadna modna opcija, ali Francuskinje zaista nose dosta crne boje. Kao i sive i možda malo bele. Ukoliko se osećate udobnije noseći dezene i svetle boje, svakako bi trebalo da se držite toga, ali ako žudite za pravim izgledom Parižanke, crna bi definitivno morala da se nađe u vašem ormaru.

Pantalone

Po svoj prilici turista u Parizu može se zapaziti sa kilometra. Zašto? Zato što uglavnom šetaju uokolo u svojim najboljim elegantnim izdanjima, vrtoglavim potpeticama i sjajnim haljinama ili u nečemu krajnje obrnutom od ovog stajlinga - nose trenrke i patike, nešto što Parižani nikada ne bi obukli, sem ako nisu u teretani. Izaberite dobar par pantalona, na primer onih krojenih do članka i uparite ih sa baletankama i bluzom, udobno, a u isto vreme šik.

Ravne cipele

Mnogi su pogrešnog mišljenja i stajling jedne Parižanke uvek zamižljaju zapravo potpuno pogrešeno, a jedana od najvećih grešaka je ta što ih vide u potpeticama. Istina, Parižanku ćete zasigurno i videti u potpeticama, ali to će mahom biti na nekoj svečanoj večeri, tokom izlaska ili na nekom posebnom događaju, pa čak i u poslovnom okruženju, ali praktično nikada ih nećete videti tokom dana u ovakvim cipelama. Klasične baletanke, trendi cipele i kratke čizmice, neobične stylish patike - ravne obuća najbolji je prijatelj prave Parižanke.

Jakna i marama

Kada je u pitanju vreme u prestonici Francuske, nikada zasigurno ne možete znati hoće li sunca biti čitav dan ili će naići oluja praćena vetrom i kišom. Zbog toga je slojevito oblačenje jedan od osnova pariskog stila, kao i rasklopivi kišobran koji im se uvek nalazi pri ruci. Parižane su bajkerku prihvatile kao sastavni deo garderobe i sada je postala deo modnog klasika - mala crna jakna, a obavezno je upotpuno efektnim detaljem kakva je marama sa interesantnim printom.

Isto važi i za trenč, koji je favorit među jaknama i kaputima. 

Bez mnogo šminke

Verovatno će zauvek ostati misterija, kako je moguće da Parižanke imaju tako zavidan ten bez korišćenja mnogo beauty proizvoda. Odlična genetika koja prožima čitave generacije ili trikovi za lepotu koje ne žele nikome da odaju? Nismo sigurni, ali jedno ipak jeste - i u ovom segmentu tajna je u jednostavnosti.

Čisto lice sa dnevnom kremom, nešto maskare na očima i crvenim karminom ukoliko žeite da ostavite utisak, to je otprilike to. Ne putujte u Francusku sa toaletnim torbicama preunim šminke, jer ćete poželiti da kupite mnoge domaće brendove, koji su inače vrlo kvalitetni, a spravljaju se u tamošnjim apotekama - takođe, prililno su povoljni, za razliku od onih svetski poznatih.

Nakit

Naravno i ovom segmentu je tajna u formuli: manje je više. Jednostavne ogrlice i narukvice, tankih lanaca, srebrne i zlatne, sa tek ponekim detaljem - trenutno su vrlo popularne. U pitanju su takozvane dainty chains, pod tim imenom ih možete naći u on-line katalozima brojnih web stranica.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/