Krajem jula 2017. godine napustila nas je jedna od velikih francuskih umetnica, glumica koja je bila miljenica reditelja Novog talasa. Miljenica François Truffaut osvojila je veliki broj nagrada između ostalog Zlatnu palmu za film Seven Days...Seven Nights, kao i BAFTA nagradu za film Viva Maria!

Za mnoge, ona nije bila samo "još jedno lepo lice", nego glumica koja je imala jasne stavove koje je bez ustručivanja smelo iznosila.

"Fizička lepota je sramota", jednom je izjavila i često se ljutila kada su je oslovljavali sa "grande dame" insistirajući na tome da su ponekad ovakvi komplimenti i uvredljivi. Jasno vam je, bila je hrabra. 

To se naravno odrazilo i na njeno mišljenje o odevanju, jer nije želela da bude još jedna modna ikona u nizu.

Ipak, 50-ih i 60-ih godina 20. veka krasilu su je šarmantni i elegantni odevni izbori, kako za crveni tepih, tako i u običnim, svakodnevnim situacijama. Moreau je nosila jednostavne, svedenije stvari ali sa lakoćom francuskih devojaka. Uvek tako kul i potpuno samosvesno. 

Čak i u 61. godini nije posustajala u svojim jakim izjavama i tada je za NewYork Times je izjavila: "Radim više nego ikad, zato što sam konačno nezavisna. Nisam uznemirena zbog mojih izbora, odnosa, pritisaka. Ne sumnjam ko sam."

Na sledećoj strani pogledajte fotografijama koju su proslavili veličanstvenu Jeanne Moreau kao ikonu stila:

PageBreak

Na sledećoj strancii pročitajte kratku biografiju glumice:

PageBreak

Rođena 23. januara 1928. godine u Parizu od oca Francuza i majke Engleskinje.

Glumica, koja je snimila više od 130 filmova i pozajmljivala svoj upečatljivo dubok glas sa savršenom dikcijom francuskog jezika, fascinirala je Orsona Wellesa s kojim je snimila "The Trail" 1962. a dve godine kasnije bila je u filmu "Diary of a Chambermaid" Luisa Bunuela iz 1964.

Jeanne Moreau  se proslavila u filmovima francuskog novog talasa posle Drugog svetskog rata. Posle uloga u filmovima francuskog režisera Louisa Mallea, među kojima ostvarenje iz 1958. "The Lovers" skrenula je pažnju na sebe.

"Postoje ljudi koji vole da pronalaze nove stvari i da istražuju planetu. Ja sam oduvek volela da istražujem dubinu ljudske duše - rekla je glumica i dodala da joj se dešavalo da lik koji glumi nastavlja još dugo da živi u njoj i ostavlja joj tragove."

Književnica Marguerite Duras je rekla davno da umetnicu "razdiru" likovi koje je glumila i da je i sama bila kao i oni - butovnica, van norme, nezavisna, smela i ponekad marginalizovana.

Jeanne Moreau  se mlada, 1949. godine, udala za glumca i reditelja Jean-Louis Richard, od kojeg se razvela 1955. godine. Ponovo se udala 1977. za Williama Friedkina, reditelja "Francuskih veza", ali je brak bio kratkog daha i trajao je dve godine.

Glumica je imala ljubavne veze sa Mallleom, i glumila u tri njegova filma, kao i sa modnim kreatorom Pierre Cardenom, čija homoseksualnost nije bila tajna. Glumica je s njim želela da ostvari "duboku ljubav" a ne strast. Kružile su priče da je bila i u vezi sa italijanskim glumcem Marcellom Mastroiannijem.

U pozorištu je počela da igra još 1947. u pariskoj Comédie-Française. Bila je muza Žana Koktoa, Hajnera Milera i Franka Vedekinda.

Velikoj francuskoj glumici su danas poštu odale njene kolege, medju kojima Brigitte Bardot, navodeći da je Jeanne Moreu bila "lepa, inteligentna, sa upečatljivim glasom".

Predsednik Francuske Emanuel Macron napisao je danas na Tviteru da postoje ličnost koje same po sebi predstavljaju i jesu umetnost. "Jeanne Moreau  je bila jedna od tih ličnosti".

Glumica je dobitnica Oskara za životno delo kao i Cezara za film "Starica koja je hodala morem" Lorana Ajnemana.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/