Dok su slavne ličnosti ranije bile te koje su vladale ulicama gradskih metropola sa jasno izraženim stilom, danas se prepoznatljivo odevanje očekuje od svakoga.

Zapravo, podrazumeva se!

(Mala pravila u koja se sve žene od stila kunu)

Iako nam uzori mogu biti stilske ikone kao što su sestre Olsen, Alexa Chung ili Olivia Palermo, izgraditi lični stil najpre znači odbaciti tuđe mišljenje i pogledati "duboko" u sebe

U slučaju da još niste pronašli idealan stil prema sopstvenom senzibilitetu ili vam je jednostavno potrebna osvežavajuća promena, imamo 7 jednostavnih saveta koji će biti sjajna smernica za: "how to... personal style?".

Pronađite komade koje će biti fokus vašeg garderoba

Svetski poznate modne ikone nose prepoznatljive komade koje čine osnovu njihovog unikatnog stila.

Za Annu Wintour, to su njene prenaglašene naočare za sunce, dok je Alexa Chung ljubitelj majica kratkih rukava sa natpisom. Jane Birkin je poznata po mini haljinama i XXL košuljama bele boje dok je nezamenljiva Iris Apfel čuvena po predimenzionaranim naočarama za vid sa crnim okvirom.

(10 načina da uz pomoć odeće izgledate mršavije)

Svako ima nešto, a tako trebate i vi.

To može biti aksesoar, prepoznatljiva šminka ili komad garderobe koji vas čini da se osećate kao da ste u svom najboljem izdanju. 

Investirajte u komade koje ćete nositi večno

Uprkos promenama u stilu koje prirodno dolaze s godinama, bitno je investirate u komade koje znate da nikada nećete menjati.

Kada su u pitanju pomenuti komadi, bitno je kupovati kvalitetnu garderobu.

Bolje je investirati u crne kožne čizme koje ćete nositi godinama, negu u sezonsku haljinu od fast fashion brenda. Lični stil je prepoznatljiv upravo zato što je odabir garderobe promišljen i stečen vremenom, a ne četiri puta godišnje u skladu sa smenom novih kolekcija. 

Izbegavajte slepo praćenje trendova

Pregršt trendova sa kojima se svake sezone susrećemo ne znači da je potrebno menjati kako se oblačimo svakih par meseci. Slepo praćenje trendova je zapravo znak nedostatka stila. Gledajte na nove sezonske kolekcije kao na priliku da osvežite garderober jednim novim komadom koji je trenutno u trendu. 

Zato se tokom cele godine držite klasičnih komada koji će da traju.

Inspirisani stilom iz bilo koje dekade (a ne samo aktuelne), posetite vintage i second-hand radnje za odećom kojom ćete se izdvojiti. 

Opredelite se za boje koje su odraz vaše ličnosti

Istražite koje se nijanse najbolje slažu uz vaš ten, ali razmislite i koje vam boje najviše prijaju!

Iako crno svima dobro stoji, to ne znači da vama prija kad ga nosite. Ako vam prija drečavo narandžasta boja, razmislite kako da je uklopite u svakodnevno odevanje kako bi postala odraz vašeg prepoznatljivog stila. 

Nemojte da se plašite da eksperimentišete dok ne pronađete šta vam najviše odgovara.

Kreirajte mood board

Aplikacije kao što su Pinterest su jednostavan način da kreirate mood board koji će vam služiti za svakodnevnu inspiricaju. Možda želite da skupite omiljene magazine i da se opredelite za ručno pravljenje mood board table sa lepkom i makazama.

Samo imajte na umu da se ne ustručavate slikama stilskih ikona!

Uzmite u obzir da su slike raznih materijala, tekstura, boja i gradova isto tako validan način da se inspirišite. 

Zavirite u garderober

Pre nego što se upustite u kupovinu novih stvari, pažljivo pogledajte šta već imate. Vrlo je verovatno da ćete otkriti određene krojeve, boje ili predmete koje već nosite - ovi komadi su početna tačka vašeg ličnog stila.

Krenite od toga šta već imate i brzo ćete osvežiti garderober.

Implementirajte sledeće pravilo: za svaku novu stvar koju kupiti, donirajte ili reciklirajte predmet iz ormara koji više ne nositi.

Priredila: Anja Paspalj

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/