Odeća ne bi trebalo da ima pol, iako se većina nas upravo tako postavlja.

Baš kao što su žene preuzele sve iz muškog garderobera, tako je sada došlo vreme i da muškarci počnu sa preuzimanjem odevnih komada (rezervisanih isključivo za ženski pol) iz njihovog garderobera.

Jer zašto da ne?

Ko je to tačno odlučio šta možemo i šta ne možemo da nosimo? Postoje li propisi? Zakon? Da li je kažnjivo ukoliko muškarac obuče haljinu i suknju ako mu se to dopada?

Koliko mi znamo nije i ne bi trebalo da bude. Pravo na izbor u svakom segmentu života, trebalo bi da bude do sada najnormalnija pojava. Međutim, zahvaljujući svojim izborima (u ovom slučaju modnim) ovaj inženjer iz Nemačke zapalio je internet.

Mark Bryan je Amerikanac, koji živi i radi u Nemačkoj. Po profesiji je robotički inženjer, a na posao svakodevno odlazi obučen u komplete koji bi se definitivno mogli nazvati ženskim. Ovi kompleti mahom podrazumevaju košulju ili bluzu, sako, suknju i obavezne visoke potpetice.

Mark je već 11 godina srećno oženjen, otac je troje dece i njegovi modni izbori ne tiču se baš nikakvih seksualnih izbora. On samo želi da dokaže kako je krajnje vreme da se otarasimo stereotipa kojima nesvesno robujemo - i moramo da priznamo da to radi sjajno!

Ova 40+ Francuskinja naša je nova stilska inspiracija

"Oblačim se na ovaj način, zato što mogu. Oduvek sam se divio ženama koje šetaju u uzanim suknjama i visokim potpeticama. Ne na seksualan način, već prosto diveći se moći koju reflektuju noseći ove modne komade. Da, oblačim se baš kao što bi i svaka druga žena koja odlazi na posao. Međutim, za mene odeća nema pol. Preferiram suknje više od haljina, jer mi suknje omogućavaju da kombinujem polnost. Biram muževnije komade za gornji deo tela, ženstvenije za donji", obrazložio je Mark.

Kako je sve počelo?

"Tokom koledža bivša devojka zamolila me je da plešem sa njom, ali tako što ćemo oboje nositi štikle. Ne samo da sam uradio to, već smo na ovaj način plesali više od godinu dana. Igrajući i krećući se u štiklama osećao sam se sjajno. Tako sam od tada - s vremena na vreme nastavio sa nošenjem štikli, ali ne u spoju sa suknjama. Kombinaciju štikli sa suknjama počeo sam da nosim u poslednjih pet godina. Iz jednostavnog razloga jer mi je sugerisano da bi spoj suknje sa viskom potpeticama izgledao bolje od onoga koji podarzumeva pantalone" iskren je Mark.

Mark nije samo mašinski inženjer i porodični čovek, on je i glavni trener fudbalskog tima u svom mestu, a slobodno vreme trenutno provodi restauirajući porše iz 1967., kao i baveći se spiskom "dušo, uradi danas" - koji mu supruga redovno ostavlja. On je posvećen u svemu što radi, pa tako i po pitanju onoga što oblači. I moramo dodati vezano za ovo poslednje - kako je na tom polju ujedno i najhrabriji, s obzirom da se naravno, konstanto susreće sa začuđujućim pogledima i komentarima na račun svog neuobičajenog izgleda.

5 nemačkih trendseterki sa besprekornim stilom

"Ne radim ovo iz seksualnih razloga. Muškarci mogu da nose suknju i štikle, a da ne budu etiketirani kao gej ili trans. Takođe, ja ne posedujem nikakve fem karakteristike u smislu izfeminiziranog ponašanja, što je mahom komentar koji mi upućuju muškarci, ali na podrugljiv način. Ja sam samo prosečan, normalan, heteroseksualan i srećno oženjen muškarac koji voli lepe žene, svoj porše i stilizovanje suknji i štikli u svojim svakodnevnim odevnim kombinacijama", zaključio je Mark.

Dragi Mark, mi ti ne aplaudiramo, mi ti se duboko poklanjamo.

Fenomenalne stajlinge Marka Bryana pogledajte na sledećoj stranici:

PageBreak