Njen blog bogat je šoping savetima i otkačenim zapažanjima na temu večitog takmičenja pariskog i njujorškog stila, a mi smo sastavili listu njenih vrednih saveta za odevanje poput Parižanke.

Težite uzvišenom

Doré često spominje ono što je nazvala „uzvišenim“. Opisuje ga kao osećaj koji vas obuzme kada ugledate taj poseban komad, bilo da je to par Louboutin cipela za kojima žudite, it torba za ovu sezonu, ili jednostavno savršena svilena košulja, i trenutak kada on dospe u vaš dom, kada ga prvi put izvadite iz kese i isprobate. Doré kaže da kada kupujete kvantitet umesto kvaliteta, gubite to uzbuđenje koje prati kupovinu. Onda izostaju žmarci koji prolaze kroz vaše telo i leptirići u stomaku, jer nestaje posebnost tog trenutka. Savet, dakle, glasi: kupujte manje, i osetite taj „uzvišeni“ osećaj.

Manje znači kreativnije

Slično prethodnom argumentu, Doré zaista voli šik minimalizam i savetuje da redovno sređujete svoju garderobu. „Rešila sam se mnogo odeće iz mog ormara koju retko nosim i sačuvala sam ono najbolje“ , kaže ona. „To znači da konačno mogu da vidim šta imam i mogu da kombinujem stvari koje volim, dok sam ranije morala da kopam kroz gomilu gluposti dok ne naiđem na nešto korisno.“  Koji je njen cilj? Da ima manje odeće, ali više načina da je nosi.

Ne potcenjujte moć bele košulje

Ultimativni odevni predmet od suštinskog značaja za Doré je bela majica na V izrez. „Moj najseksepilniji komad“, rekla je jednom prilikom u intervjuu za Refinery 29 .“Još ih više volim kad postanu baš stare.“ Na njenom blogu je takođe priznala da njena potraga za savršeno skrojenom košuljom ide u nedogled.

Želite dobar stil? Fokusirajte se na ikone stila

Tokom cele njene karijere Doré je naglašavala potrebu za  pronalaženjem muza, kako biste održali svoju garderobu doslednom, pogotovo ako ste tip osobe koju lako ponesu trendovi. Pored žena čije je stilove oslikavala na svom blogu, ona navodi Emmanuelle Alt, Caroline de Maigret, Charlotte Gainsbourg i Carine Roitfeld kao žene koje su po njenom mišljenju oličenje francuskog stila.

Nemojte ignorisati komade iz prošlogodišnje sezone

Zanimljivo je što na svom blogu Doré govori o umetnosti ignorisanja trendi komada. Ona savetuje da se strpite i pogledate koji trendovi će se održati. „Problem je u tome što je nemoguće znati šta će postati klasika a šta će se izgubiti u crnoj modnoj rupi“, kaže ona. „Koliko ja znam, ne postoji tačna nauka  koja će utvrditi šta će se zadržati od stilova, a i nemoguće je preprodati. Tako da nam kupovina prošlogodišnje sezone omogućava da kupimo ono što volimo, i to ne zato što je to poslednja moda koju ćemo zaboraviti u dubini ormara.“

Kako da manevrišete rasprodajama

Koji je njen savet kada se radi o rasprodajama? Držite se podalje od sledećeg: boja koje inače ne nosite, komada koji nisu vaše veličine kao i onih koji ne odlikuju vaš stil, ali vam popust govori da ćete ipak negde to i obući. „Samo se zapitam, da li bih to kupila čak i kada ne bi bilo na rasprodaji“, kaže Doré. Takođe savetuje da napravite spisak pre kupovine, da ne biste stalno kupovali iste stvari koje vam nisu potrebne.

Prepravite odeću

Doré odlučno zastupa pronalazak savršenog krojača i savršenog kroja, jer veruje da je sva odeća namenjena da bude prekrojena tako da vam stoji. „Kada imate rukave koji su vam taman, suknju prave dužine, i jaknu koja vam sjajno stoji na ramenima, to je prava sreća... To će učiniti da vaša odeća postane odlična umesto samo dobra, a ljudi će to odmah primetiti. To je tako šik.“

Priredila: Marina Takač