MARINA ABRAMOVIĆ POSLALA VAŽNU PORUKU SVETU O RATU: ''Napad na Ukrajinu je napad na čovečanstvo''

''Ovaj rat mora da se zaustavi odmah.''

Profimedia

Posle nedelja eskalacije tenzija, skoro 200.000 ruskih vojnika okupljenih na granici Ukrajine započelo je vojnu ofanzivu, a mnogi svetski lideri upozoravaju da bi serija napada mogla da dovede do najvećeg sukoba u Evropi od Drugog svetskog rata. Gađajući niz ključnih ukrajinskih vojnih lokacija — od kojih su mnoge u neposrednoj blizini nekih od najnaseljenijih gradova u zemlji — broj mrtvih počeo je da raste kako u glavnom gradu Kijevu, tako i šire.

Činjenica da smo dopustili da ratovi započinju i u 2022. godini jeste jedan od najvećih poraza za čovečanstvo, jer ''za pametnog čoveka, svaki je rat izgubljen već u startu''.

Brojne javne ličnosti oglasile su se na ovu temu - od Angeline Jolie do Sean Penna koji je neposredno pre prvog napada otišao u Ukrajinu kako bi mogao lično da doprinese ljudima u zemlji i ispriča, kako kaže, ''istinu o invaziji Rusije na ovu zemlju''.

 Na svom zvaničnom Instagram nalogu, sinoć se svetu obratila i jedna od najvećih performans umetnica Marina Abramović:

''Rođena sam u Jugoslaviji, zemlji koja je stremila kulturama i zapada i istoka. Prethodnih godina radila sam u Ukrajini i upoznala njihove ljude - ponosne, jake i izvanredne. Osećam potpunu solidarnost sa njima u ovim nemogućim danima. Napad na Ukrajinu je napad na sve nas. To je napad na čovečanstvo i mora da se zaustavi'' rekla je vidno potresena.

 A u nastavku saznajte na koji način možete da pomognete ovoj zemlji: