Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO NE IZVEŠTAVATI O SUICIDU: Budimo odgovorni jer svaka pogrešna reč ili fotografija nekome mogu da budu okidač

Jučerašnja vest o mladoj devojci koja je izvršila samoubistvo ostavila nas je u vrtlogu bola, straha i nemoći. Nakon mnogobrojnih nedopustivih novinskih natpisa, Iva Parađanin apeluje i javno poziva na odgovorno izveštavanje o ovakvim temama.

 KAKO NE IZVEŠTAVATI O SUICIDU Izvor: Unsplash/Youssef Naddam

Verujem da nas je jučerašnji događaj i vest o mladoj devojci koja je izvršila samoubistvo sve ostavio u vrtlogu bola, straha i pre svega nemoći. Nemoći da ovaj svet učinimo adekvatnijim mestom za preživljavanje i borbu sa svakodnevnim problemima i nemirima. Osećaj poraza takođe je prisutan, jer smo kao celokupno društvo i sistem, još jednom pali.

Međutim, umesto ćutanja i razmišljanja o tome kako da unapredimo mentalno zdravlje kroz podršku, edukaciju i bolji prilaz ovakvim temama, dosta medija je još jednom beskrupulozno ugrabilo priliku za namamu klikova.

Kao medijska radnica želim svima da naznačim i preko slova se razderem, da je svako kršenje striktnog izveštavanja o ovakvim temama, svako pogrešno slovo, reč ili fotografija, svako zadiranje u privatnost i detalje, potencijalni okidač za neki osobu koja taj sadržaj čita. Postoji nešto veće od svakog klika, naslova, povišice ili bilo čega, a to je odgovornost.

Nemoć možemo zameniti odgovornošću da kao građani, građanke, a posebno medijski radnici i radnice, odgovorno izveštavamo i reagujemo kada su ovakvi tragični slučajevi u pitanju. Da kao prijatelji ostanemo to do kraja, kao lekari poštujemo pravila svoje struke i kao čitaoci ne zadiremo nos tamo gde mu nije mesto.

Nije dovoljno da ispod teksta ili posta stavimo SOS telefon organizacije za pomoć u slučaju suicidalnih misli, to neće da opere bol i opasnost koju pogrešno napisana vest ili komentar nose.

Novinarka Jovana Gligorijević i jedna od članica grupe Novinarke protiv nasilja, jasno nas je podsetila na najbitnija pravila:

  • Ne stavljajte ničiji život isključivo u kontekst posla kojima se bavi
  • Ne fokusirajte se samo na jedan kontekst
  • Ne spekulišite zašto se to desilo
  • Ne otkrivajte način i detačke
  • Ostavite porodicu i najbliže na miru
  • Možda najvažnije: Ne podsećajte ko je prema preminuloj bio surov, zao, nemilosrdan u javnosti, mislite i na dobrobit te osobe

Na stranici inicijative Za tebe važno je, ispred koje je Anne Marie Ćurčić, takođe su izdata kratka i jasna uputstva:

Ista organizacija izdala je saopštenje u kome se upućuje javni poziv Lekarskoj komori, Ministarstvu zdravlja, Zaštitnku prava pacijenata i Zaštitniku građana:

I za kraj, evo SOS linija koju mogu pomoći u trenucima kada su tuga i bol preplavljujući, jer stvarno i kada tako ne deluje, uvek je neko tu da vas sasluša i pomogne. Budite ta osoba koja će pomoći, a ne učiniti suprotno.

 Tekst: Iva Parađanin

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Moda

Celebrity