Iako smo već odavno zakoračili u novu 2017. godinu, kada je reč o dizajnu enterijera i uređenju prostora, na tom polju su se konačno iznedrili određeni trendovi, koje ćemo ove godine viđati češće nego inače.

(Trendovi u uređenju koji će obeležiti 2017.)

Ono što je nekako svima zajedničko jeste ekspanzija boravka na otvorenom, kako piše Trendland, u smislu potrebne doze relaksacije u ovim prilično haotičnim i ubrzanim vremenima, kao i svojevrsna fuzija tehnologije i dizajna. 

Inovativna rasveta

Iako je reč o elementu koji često dođe zadnji na red kada se uređuje enterijer, danas su rasvetna tela i te kako svojevrsni statement, bilo da se radi o stambenim ili komercijalnim prostorima. Danas postoji zaista gomila osvežavajućeg i neobičnog dizajna koji neretko sjedinjuje vrhunsku tehnologiju, kao i niz inovacija. Dovoljno je reći da jedno rasvetno telo može imati nekoliko različitih verzija, ali i bezbroj dodatnih funkcija.

Foto: Instagram / gubiofficial

Urbani vrtovi kao produžetak enterijera

Živimo u vremenu smo kada su nam za život postali dovoljni i stanovi manjih kvadratura s obzirom na to da u njima ionako ne stignemo da boravimo. Upravo zbog toga, sve više pažnje je počelo da se pridaje i otvorenim prostorima u sklopu doma, tačnije želji za urbanim oazama u neposrednoj blizini koje će nam poslužiti kao beg i mesto za relaksaciju. Naglasak je na što više zelenila, ali i prirodnih materijala koji će odavati utisak da se nalazite u nekoj dubokoj šumi udaljeni od svega i svakoga.

Ženstvena estetika

Poželjeno je videti komade nameštaja koji koketiraju sa ženstvenošću. Prikaz toga su vrlo elegantne linije, zaobljenost, detalji, teksture i nežne pastelne boje koje će vas odmah podsetiti na nežniji pol. Dobrodošli su u svaki tip enterijera.

Foto: Instagram / rollandhill

Materijali su važni

Kombinovanje različitih materijala i dezena dominiraće i ove godine. Bilo da je reč o podovima, tavanicama, zidovima, bitno je da se cela scenografija isprepliće. Ono što svakako uvek igra u tom segmentu su pločice koje mogu u toj izvedbi postati nekonvencionalni akcent koji će prostoru dati određeni šarm i eklektiku. 

Umetnički izražaj na tkaninama

Tkanine su ono što svakom prostoru može u potpunosti promeniti ili naglasiti pojedini stil. Toliko su praktične, a zapravo vrlo uticajne i praktične. Ono što se posebno ističe jesu tepisi koji svojimi motivima izgledaju poput slikarskih platna i postaju prava mala umetnička dela koja mogu u potpunosti da transformišu prostor.

Foto: Instagram / gubiofficial

Tehnologija i dizajn sarađuju

Od pametnih telefona do pametnih kuća, današnji život svojevrsni je pogled u budućnost. Ove godine, klasične načine uređenja doma zamenile su vrlo agresivno prava mala futuristička putovanja koja nam u svakom segmentu i detalju mogu biti totalno tehnološki nastrojena. Ko bi odoleo kućnim gedžetima koji ujedno mogu biti estetski zadovoljavajući, a pritom i pametni?

Modernizovani kultni dizajnerski komadi

Sve smo više svedoci modernih verzija nekih kultnih dizajnerskih komada nameštaja. Tom trendu priklonile su se uglavnom sve dizajnerske kuće u smislu produkt dizajna i jednostavno pojedine elemente odlučili osvežiti, bilo da se radi o promeni materijala od kojih su napravljeni ili samo dolaze u nekoj drugoj boji i teksturama. U svakom slučaju, ti modernizirani klasičari uvek su rado viđeni kao statement komad prostora.

Izvor: Buro274.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/