Francuska prestonica spada u one gradove u kojima imate osećaj da ste u nekom snu, ili filmu. Toliko nestvarno, očaravajuće, prelepo da ne znate šta biste pre da vidite, posetite, doživite, memorišete... Ona je takođe dom i nekoliko najimpresivnijih hotela na svetu.

Jedan od njih je sveže renoviran Hôtel de Crillon, koga mnogi smatraju za najelitniji u Parizu, shodno činjenici da je unazad nekoliko decenija bio prvi pik kraljevskih porodica, političara i slavnih prilikom posete Gradu svetlosti, još od 1909. godine kada je hotel zvanično i otvoren.

Čak tri dizajnera učestvovala su u redizajnu kompletnog enterijera: Chahan Minassian (dizajner enterijera), Aline d’Amman (umetnički direktor) i Richard Martinet (arhitekta).

"Sviđa mi se ta ideja da kompletan prostor odiše nekom teatralnom, dramatičnom atmosferom, kao da ste u pozorištu. Takođe, da sedite i imate neku privatnost a opet da budete viđeni", izjavio je Chahan koji je napomenuo kako se ceo tim posebno trudio da se zadrži originalni, prvobitni eksterijer koji datira još iz 18. veka kada je kralj Louis XV angažovao ahitektu Ange-Jacques Gabriel da sagradi palatu koja će biti savršena scenografija njegovoj statui, tik ispred trga Place de la Concorde.

Od tada neoklasična lepotica sa korintskim stubovima je bila epicentar nekih najznačajnijih susreta i događaja koji su se desili u Parizu. 

Hotel je prvobitno pripadao luksuznoj grupaciji Société des Grands Magasins et des Hôtels du Louvre, koja mu je obezbedila električnu struju, vodu i lift što ga je još tada svrstavalo u red najelitnijih hotela 20. veka. Upravo zbog tog luksuza u njemu su odsedale zvezde poput Sophia Loren, Peggy Guggenheim, Orson Welles, Shah Mohammed Reza Pahlavi of Iran, zatim španske kraljice Sofíje, lady Di.

Nalik svim starim istorijskim zgradama, hotel je imao problem sa grejanjem i rashlađivanjem što je promenjeno uvođenjem klima sistema kao i podizanjem plafona iznad lobija i širenjem prostorija koje su do tada bile minijaturne i prepune kabastog nameštaja. Za onaj wow momenat i dalje su zaslužni raskošni, zlatni lusteri, kao i oslikane tavanice i gipsani radovi.

Najlepša i najpooznatija soba se nalazi na prvom spratu. U pitanju je Salon Marie-Antoinette, koji je prepun otmenih detalja iz 18. veka. Nama je jednako zanimljiv impresivan apartman Bernstein Suite koji se nalazi na šestom spratu i ima terasu sa koje se pruža pogled na Ajfelovu kulu i Grand Palais.