Ako se osvrnemo unazad i razmislimo o izgradnji ličnog stila, primetićemo da je postojao određeni put, koji se između ostalog sastojao od pronalaženja inspirativnih ličnosti, kombinacija nespojivih odevnih predmeta, eksperimentisanja.

Ovakav vid razvoja je normalan, sa godinama se jasnije definiše, ali i menja i primenjuje na ostale bitne segmente života. I ne, nećemo govoriti o modi...

Trenutno nam je u fokusu enterijer, dekoracija, sređivanje doma. Saznaćemo kako na to gledaju profesionalci i koji nas savetuje kako da "dogradimo" svoj stan ili kuću shodno godinama.

Kućni aksesoari, dobar komad nameštaja, jastučići, posteljina od damasta, kao i umetnička slika imaju svoje vreme, kada se i zašto kupuju da bi u pravom smislu te reči, na pravi način oplemenili dom. 

Enterijeristi smatraju da se i ovde sve vrti oko ljubavi, ali pošto je normalno da se stil menja, mislimo da je korisno da poslušamo savete dizajnera Victorije Hagan, Rona Woodsona i Jean Liua koji zahvaljujući svom višegodišnjem iskustvu otkrivaju šta je najbolje da pazarimo, uradimo, nadogradimo u kući zavisno od životne dobi...  

Dakle, ako ste u svojim dvadesetim, bitno je da se prilikom dekorisanja zabavite:

"Ne postoji bolje vreme da budete avunturista, nego u svojim 20-im. Igrajte se sa bojama i što je bitno ne bacajte novac na skupoceni nameštaj! Nabavite šarene čaše, zanimljiv mini sto -dobar stil ne podrazumeva novac, već je reč o neočekivanom i znenađujućem momentu koji može da da vaša kuća", smatra Victoria Hagan. 

Sa druge strane Jean Liu misli da su 20-e idealne da se postavi kamen temeljac stila u domu i zato predlaže "krevet sa uzglavljem je idelan da već bude u spavaćoj sobi - praktičan je i ne morate da ga menjate. Druga stvar su peškiri upareni sa pločicama koji su jednostavna ideja za kupatilo, koja je proverena i korisna za kasnije". I kao treću stvar, predlažu dobre i kvalitetne stolice "funkcionalne, neophodne uvek i na kraju krajeva lako se premeštaju." 

Kada ste polako počeli da gradite izgled doma, nadogradnju koju pružaju 30-e godine života odnose se na one stvari koje su prevashodno lepe i funksionalne: 

"Rad sa klijentima koji imaju 30 govori da je to idealan period za nabavljanje umetnina. To može da bude slika, skulptura ili dizajnerski komad nameštaja, zastupam miščljenje da nećete zažalite ako nabavite neko umetničko delo. Uvek će vas činiti zadovoljnim i srećnim", smatra Hagan. 

U ovim godinama, već polako možete da definišete svoj stil i Woodson tom prilikom savetuje da se "osvrnete na deceniju ranije i uočite ono što nije  bilo dobro, funkcionalno ili je pak bilo beskorisno u vašoj kući i eliminišite. Usresredite se na estetiku, osdvojite vreme da istražite stilove nameštaja kroz vekome i pratite delovanja savremenih dizajnera koji vas inspiriše".  

Takođe dizajnerski trio je skrenuo pažnju na to da u 30-im godinama, ljudi se opredeljuju za porodicu i da je neophodno da mislimo na dečije sobe i poseban arhitektonski segment, a to je trpezarija. Zapravo bitno mesto koje okuplja porodicu i saglasni su da je sto sa 6 stolica idealno rešenje.

U 40-im, 50-im, pa i više dizajneri szavljaju akcenat na hedonističke momente, tipa da  "kupujte skupocene stvari, luksuzni tapacirung, umetnine i pokućtvo. Slobodno mislite o materijalima kao što su kašmir, svila, vuna."

To je vreme za dominaciju izgrađenog stila, ukusa i sofisticiranog pristupa - "ništa nema lepše nego patina na stvarima koja govori o minulim vremenima, vašim putovanjima. Ukrasite dom antikvitetima koje ste kupili u Parizu ili Londonu i uklopite je u vašu living šemu", predlaže Liu.

Jasno je da i životno iskustvo u sređivanju doma podrazumeva da je "sofa udobna koliko je i lepa" i da već izgrađeni stil slobodno možete da "kitite" sitnicama koje ćete sigurno znati da uparite sa ostatkom doma... 

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/