Svetlucavi ukrasi, mašne i visoke jelke su nezaobilazni dekor u Kensington palati, ali i ostalim dvorcima širom Britanije.

Opšti ustisak jeste da su dekoracije veoma stilizovane i svetlucave, a svakako da najveću pažnju javnosti budi upravo Kensington palata, luksuzni dom vojvode i vojvotkinje od Kembridža, ali i Meghan i princa Harryja. 

Svakako da je najreprezentativniji primer jelka od 9 metara, ukrašena kuglama u boji zlata i lampicama koja se nalazi ispred palate, a delić ukrasa možemo da vidimo na ulazu Marble Hall-a.

Tu su u i jelke sa svetlucavima lampicama koje nagoveštavaju pravu prazničnu atmosferu, dok je venac od grana fiksiran duž celog stepeništa. 

Ova tradicija svoje poreklo ima u daljoj britanskoj istoriji, i doseže do 18. veka kada je kraljica Charlotte, supruga kralja Georga III, uvela ritual kićenja jelke, koji ju se podsećao na praznike u rodnoj Nemačkoj. Ipak veliku zaslugu za veoma ukrašeno božićno drvce i njegovu popularizaciju pripala je kraljici Victoriji i princu Albertu tokom u 19. veka.  

Danas, kraljevski potomci biraju jelke koje su uzgajane u Vindzoru i koje svake godine na svečani i praznični način krase ulaz.

Sa druge strane, unutar Holyroodhouse, škotske rezidencije kraljice Elizabethe I, jelka se nalazi ispred reprezentativnog portreta Charlesa II, dok megalomanski ukras krasi rukohvate stepeništa, kog čini grane, lampijoni kao i crvene mašne - nezaobilazni simboli Božića. 

Jasno je da se na novogodišnjem ukrapšavanju nije štedelo, što je naravno rezultiralo bajkovitim prizorima i atmosferi u kojoj želimo stalno da budemo. 

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/