Ukoliko niste do sada registrovali novu Netfix seriju, sada je vreme da vam skrenemo pažnju na nju. 

U fokusu priče je Marie Kondo, svetski poznata Japanka koja se proslavila knjigom The Life-Changing Magic of Tidying Up, koja je prodata u preko 8 miliona primeraka širom sveta i bestseler je u Japanu i Evropi. Lifestyle knjiga postala je trending tema na društvenim mrežama, a za to je najviše zaslužan presavršen osećaj autorke za organizaciju i pakovanje stvari.

Imenovana jednom od 100 najuticajnih ljudi od strane magazina Time, Marie Kondo preporučuje da se osvrnute oko sebe i razmislite da li su vam sve te stvari koje imate oko sebe potrebne. 

Kondoin pristup čišćenju i reogranizaciji ponudilo je veliko osveženje svima koji nemaju naviku da redovno održavaju sopstveni prostor.

Ova dama je inspirisala tako Netfix koji je 1. januara predstavio novu seriju pod imenom Tidying Up with Marie Kondo, prateći čuvenu spisateljicu i gurua za organizaciju kako pomaže američkim porodicama da implementiraju KonMari metodu čišćenja i reorganizacije, po kojoj se Japanka proslavila.

A šta je KonMari metoda?

Ova metoda inspirisana je japanskom Šinto religijom koja pretpostavlja da svaki predmet ima određenu energiju ili sadrži duh, kao i da se redovna organizacija objekata može smatrati duhovnom praksom. Takođe, KonMari metoda aplicira da stvari slažemo vertikalno, a ne horizontalno.

Marie Kondo preporučuje da se trebamo odvojiti od nepotrebnih stvari i to tako što ćemo razmotriti da li nam određeni predmet donosi radost. Ako nam ne izaziva taj doživljaj, Marie savetuje da ga se rešimo. 

KonMari metoda takođe je idealna prilika da doniramo višak stvari, jer će neko u našoj knjizi, haljini ili setu tanjira pronaći radost i sreću. 

Serija Tidying Up with Marie Kondo postigla je veliki uspeh i KonMari metoda još jednom postaje trending na Instagramu i Tviteru, inspirišući mnoge da pokažu zahvalnost za stvari koje su jednom imale simboličan značaj, ali sada je potrebno da ih se rešite, fizički ali i emotivno, te oslobodite prostor za novi početak. 

Pogledajte u nastavku trejler za seriju:

Priredila: Anja Paspalj

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/