Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Razgovarali smo sa arhitektama i otkrili zašto je tiny house movement pokret budućnosti

Da dobre stvari dolaze „u malim pakovanjima“, kao i da je grandioznim zdanjima koja niču iz dana u dan bila neophodna protivteža, svedoči tiny house movement.

  Izvor: Foto: Profimedia

Umesto luksuza, koncept „male kuće“ bira ekonomičnost, umesto ekskluzivne lokacije - čistu prirodu, a umesto ideje o komforu - ideju o jednostavnom življenju.

Pokret je sedamdesetih godina započeo Allan Wexler kako bi predstavio život u manjem i kompaktnijem prostoru. Vrlo brzo, prirastao je srcu kako arhitektama, tako i savremenim nomadima koji su odlučili da stacioniraju svoju putujuću kuću, ali da im sloboda, fleksibilnost i funkcionalnost ostanu nadohvat ruke.

Veća od kolibe, manja od kuće, u Srbiji se tiny house pojavljuje u dve kategorije: starim kućicama u ruralnim sredinama i vikend kućicama za odmor. Prvu savremenu malu kuću izgradili su 2015. godine na Divčibarama Andreja Mitrović i Tijana Lapčević, osnivači arhitektonskog studija EXE. Njihovo malo remek-delo arhitekture spaja tradiciju i inovaciju na jedinstven način stvarajući kućicu u kojoj može ne samo da se odmara, već i živi. Andreja i Tijana navode da se projektovanje malih kuća svodi na maksimizaciju upotrebe i funkcije, a minimalizaciju dimenzija i troškova, što vrlo često ume da bude znatan izazov za arhitekte i enterijeriste. Takođe, minimalna kvadratura od pet do pedeset kvadratnih metara sa sobom nosi veliku odgovornost pri dizajniranju enterijera. Estetika ne sme da bude nauštrb funkcionalnosti, a funkcionalnost ne sme da zaobiđe princip ekonomičnosti.

„U savladavanju ovakvog izazova ključno je sagledavanja prioriteta i individualnih potreba ljudi koji će u tom prostoru živeti. Vrlo je važno da se svaki kvadrat maksimalno iskoristi: hodnici se integrišu u deo prostora koji se često koristi, brine se o tzv. vertikalnoj komunikaciji, a ukoliko kućica ima sprat, onda i o dimenziji stepeništa. Pored dobrog rasporeda prostorija i njihove povezanosti, akcenat je na ugradnom nameštaju, gde, na primer, krevet ili radni sto mogu biti integrisani u plakar, a pokretnim paravanima možemo redefinisati prostor. Poslednjih godina naše tržište počelo je da obraća pažnju na ovakve potrebe, te se sada mogu naći komadi koji osim malih dimenzija imaju i višenamensku funkciju. Takođe, u okviru studija EXE imamo i radionicu koja se bavi proizvodnjom specijalnih komada nameštaja za ovakve koncepte“, kažu Andreja i Tijana.

Živopisne slike malenih kuća širom sveta stvaraju iluziju da su one namenjene isključivo planinskim krajevima. Andreja i Tijana ističu da to nije slučaj u svetskim metropolama, kao i da sve širi dijapazon vrsta malih kuća znači da će one tek doživeti ekspanziju u gradskim sredinama. Među njima su tzv. kućice na točkovima koje pored svih gorenavedenih benefita imaju još jedan - mogućnost kretanja.

Tokio je dobar primer rasprostranjenosti tiny house koncepta. Pored statičnih kuća pojavljuju se i male kabine koje mogu da menjaju lokaciju, a u vremenu rada od kuće posebno su popularne jedinice na koje možete biti pretplaćeni ukoliko poželite da promenite poslovnu sredinu.

Ekološka održivost

Suština tiny house koncepta je i ekološka održivost. Manjim korišćenjem komunalija ne štedi se samo novac, već i resursi životne sredine, a sa manjom potrošnjom dolazi i do manje otpada. Ipak, beg u daleku prirodu često znači i nedostatak infrastrukture, te koncizno promišljanje i obezbeđivanje alternativnih izvora energije. Andreja i Tijana kažu da se u ovim slučajevima odlučuju za solarne panele, te upotrebu sunčeve energije i energije vetra. Tu su i mnoge druge metode poput pametnog korišćenja pada terena, prirodnih izolatora, ukopavanja, skupljanja kišnice... Stare metode potpomognute modernim rešenjima stvaraju kućicu koja je nezavisna i energetski održiva. 

''Na ovaj način smo u maloj planinskoj kući na Divčibarama obezbedili nesmetan boravak od sedam do deset dana za jednu četvoročlanu porodicu. Izolatori poput stene i kamena, te veliki stakleni portal postavljen tako da pravi nizak ugao ulaska sunčevih zraka, i zimi i leti održavaju prijatnu optimalnu temperaturu. Tako uz minimalan utrošak energije uspevamo da zadovoljimo osnovne kriterijume komfora savremenog sveta'' ističu iz EXE studija.

  Foto: Relja Ivanić

U skladu s duhom

U Srbiji će tiny house koncept tek zaživeti, a Andreja i Tijana sa Manojlom Vujovićem upravo rade na projektovanju novog kompleksa malih kuća Crne stene, na obroncima Čigote. Futuristička arhitektura, nesvakidašnje forme i moderan enterijer, bez sumnje će je učiniti nezaobilaznom tačkom srpskog turizma. Namenjen je estetama kojima je hedonizam način života, avanturistima koji žele buđenje u divljoj prirodi i letenje paraglajderom, ali i onima koji su u potrazi za tišinom i krepljenjem duha.

U vremenu u kojem se većina stvari obavlja online, ovakav način života ne mora da predstavlja samo kratkotrajni predah, već vašu svakodnevicu. Stoga, ukoliko želite da kreirate savremeni koncept života po svojoj meri, neka mala kuća bude vaša velika životna promena.

Tekst: Tara Đukić

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Moda

Celebrity