Gradić Matera na jugu Italije krije spektakularne i odlično očuvane pećine koje su vekovima korišćene kao mesto za stanovanje – njihove poslednje stanovnike italijanska vlada raselila je tek sredinom XX veka.

Nakon što su se ovim čudesnim kompleksom pozabavile arhitekte Margaret Berg i Laura Einaudi, Matera je dobila hotel koji svoje goste transportuje pravo u srednji vek... I još dalje u istoriju!

Neke od današnjih hotelskih soba su bile naseljene još pre 2.500 godina. Dokazano! Za novi život ove lokacije odgovoran je Daniel Kihlgren, švedsko-italijanski preudizimač, hotelijer i filantrop.

Tradicija kao imperativ

Enterijer u potpunosti poštuje istoriju ovog mesta, a troškovi brižljive restauracije prešli su sumu od nekoliko miliona dolara. Pri renoviranju su korišćeni starinski alat i originalni građevinski materijali. Obnova je pećine dovela u moderno doba: ispod kamenja je ugrađeno podno grejanje, a sada su tu i tekuća voda i struja, što je za nekadašnje stanare bila misaona imenica.

"Želimo gostima da ponudimo iskustvo emocije koje proističe iz odsedanja na autentičnom mestu. Možemo da pružimo sve usluge kakve, na primer, nudi lanac Sheraton, ali odlučili smo da maksimalno poštujemo tradiciju. Na zidovima nema ukrasa, a i podove smo ostavili da budu onakvi kakve smo ih zatekli – neravni. U čitavom objektu ne možete pronaći nijedan moderan komad nameštaja kakvi su popularni u Toskani i Umbriji", objašnjava Kihlgren.

PageBreak

Sextantio Le Grotte Della Givita: Poseban italijanski boutique hotel
Povratak u istoriju

Hotel broji osamneast soba, sve su prostrane i danju se, zahvaljujući visokim tavanicama i moćnim lukovima, kupaju u sunčevoj svetlosti. Svaka soba je drugačija, ali svima je zajedničko da njihov enterijer jasno oslikava rustični karakter. Najmanje imaju oko četrdeset kvadratnih metara, dok najveći apartman ima 120 kvadrata.

Podovi su kameni, udobni kreveti sa gvozdenom konstrukcijom prekriveni su antikvarnom posteljnom od belog platna, moderni elementi, poput kada elipsoidnog oblika, svedeni su na minimum i potpuno se uklapaju u okolinu. Kreveti koje su izradili lokalni majstori su neobično visoki, a takvi se u ovom delu Italije prave već vekovima, iz prostog razloga što je hrana sklanjana ispod kreveta kako bi ostala van domašaja prasadi i pilića koji su nekada bili sastavni deo domaćinstva.

Poseban utisak ostavljaju malene hoklice koje izgledom neodoljivo podsećaju na stoličice kakve su nekada mlekarice koristile prilikom muže krava. Naravno, i stolice su izradili majstori iz okoline i to od recikliranih materijala. Čak su i ključevi od soba element koji zaokružuje jedinstveno iskustvo – umesto modernih kartica gosti dobijaju masivni gvozdeni ključ za koji jednostavno ne postoji dovoljno velika tašna.

Spokoj promišljenog luksuza

Svi suvišni elementi sklonjeni su iz okoline. Iako su prostorije makismalno ogoljene i dalje odaju utisak udobnosti i ušuškanosti. Sextantio Le Grotte Della Civita predstavlja savršen izbor za parove, medeni mesec destinaciju kao i sve one u potrazi za duševnim mirom.

Hotelski restoran ne postoji, ali doručak se služi u nekadašnjoj crkvi koja potiče iz XIII veka. Na dugačkom pravouganom stolu, goste čeka sveže ispečen fokačo hleb, bafalo mocarela, jogurt, domaći med i sveže voće u starinskim keramičkim sudovima. 

Boravak u ovom hotelu zapravo predstavlja putovanje kroz vreme, ali bez sumnje to je za mnoge iskustvo života. Poznavaoci će vam otkriti da je upravo na ovom mestu, na samom kraju italijanske "čizme" snimljeno preko dvadeset filmova, među kojima se ističu klasik Evanđelje po Mateju i Stradanje Isusovo.

"Gosti razumeju moj i rad mog tima, i sami su obrazovani i znaju dosta o istoriji i antropologiji. Oni, takođe, smatraju da je autentičnost postala zaista retka i cenjena vrednost u današnjem svetu", kaže Daniel Kihlgren.

Zaista, ovo mesto oduzima dah. Iako vlasnici nisu naklonjeni modernim tekovinama, kao što su televizori i mini bar, ceo hotel je pokriven Wi-Fi signalom. Parovima se posebno preporučuje apartman broj trineaest: kameni zidovi su u boji meda, na balkonu je bezbroj sveća, a kamin je smešten tik pored velike kade. Definitivno, ovo je hotel za sve one koji od odmora i putovanja traže nešto više. 

Priredila: Jelena Karakaš
Sextantio Le Grotte Della Civita je jedan od najposebnijih boutique hotela u Italiji. Smešten je u antičkim pećinama pod zaštitom UNESCO-a, ekstravagantna lokacija garantuje fantastičan odmor.