Mnoge devojke redovno farbaju kosu, ali ne razumeju sve nijanse, tonove i druge važne stavke zbog kojih bi zadržale kvalitet svoje kose. Razgovarali smo sa vrhunskim stručnjacima za kosu i postavljali smo pitanja koja su nas zanimala. Kako zadržati kvalitet kose prilikom farbanja, u čemu je štos pravih profesionalaca?

Farbanje kose je ozbiljan korak, pa moramo jasno razumeti kako će to uticati na kvalitet kose. Na nezdravim pramenovima nećete dobiti prelepu boju, jer nedostatak sjaja izobličava željenu nijansu. I šta je sjaj? Ovo je zatvorena kutikula koja odbija svetlost od sebe i puna je dlakom. Za početak, važne komponente kose su protein, voda i lipidi.

Prilikom farbanja moramo uzeti u obzir nekoliko faktora:

početna baza (boja): da li je kosa prethodno farbana ili je prirodna;

oštećenja, osetljiva područja, debljina i elastičnost kose;

želja kupaca i stvarne mogućnosti;

izbor boje i nijansi;

dodatna nega kose.

Početna baza

Svaki majstor zna da je lakše raditi sa prirodnom kosom - više opcija i mogućnosti, različite tehnike i boje (morate uzeti u obzir nivo tona od 1. do 10.), određivanje nijanse kojoj težimo i podešavanje neutralizacije. Ovde je sve jednostavno. Ipak, ako je kosa prethodno farbana, onda nam treba detaljnija konsultacija: kada je bilo poslednje farbanje, koliko često se to radi i naravno, koji je kvalitet kose.

Najvažniji korak u pripremi za farbanje jeste test pramenova. Ako je zadatak stvoriti mnogo svetliju boju, a ne znamo kako se klijent farbao ranije, tada je nemoguće otkriti istoriju kose bez testa pramenova. Ne uveravajte sebe ni klijenta pre vremena. Tada je već moguće ponuditi stvarnu verziju ishoda događaja, tehniku i proizvod kojim se farbanje vrši.

Izbor boja i nijansi

Ova činjenica utiče na izbor nijanse koju ćemo koristiti, farbati i stvarati sjaj, što je važno. Boje su različite: trajne (postojane), polu-trajne (nijansiranje). Boja može da se posvetli, potamni, menjajući prirodni pigment kose. 

Ako farbamo trajnom bojom, moramo shvatiti da su procesi sledeći: prvi je amonijak ili monoetanolamin koji otpušta kosu, otvarajući kutikulu. U zavisnosti od volumena, on "izbija", odnosno oksiduje prirodni pigment, stvara prostor za veštački pigment (boja koju ste izabrali), a zatim veštački pigment "ulazi" u prazne tačke. Sve se to događa u strukturi kose. Najvažniji zadatak je farbati pramenove bez nanošenja štete. Za ovo preporučujemo odabir farbe sa niskim sadržajem amonijaka.

Sada razmislite o polutrajnom farbanju. Ovakva boja ne utiče na prirodni pigment, ne menja se i ne svetli. Distribuira se u sloju, brine o kosi, obezbeđuje stabilnost boje mesec dana (zavisi i od toga šta koristite kod kuće). Ove vrste boja koristimo za postizanje sjaja, senke na prethodno izbeljenoj ili ofarbanoj kosi. Nisu agresivni.

Izvor: Cosmopolitan.rs