U životu svake žene nega i briga o kosi zauzimaju posebno mesto. Ipak, samo zahvaljujući dubokom poznavanju njenog životnog veka, njenih metamorfoza, doprinosi lepoti koju može da pruži. Ako znamo kako živi naša kosa, znaćemo i kako treba prema njoj da se ophodimo. Život vlasi odvija se u nizu ciklusa, u tri faze: anagene, katagene i telogene. Faza rasta vlasi traje u proseku četiri godine, dlaka raste otprilike jedan centimetar mesečno i ovo se naziva anagena faza. Nakon toga nastupa katagena faza, takozvani period mirovanja, koji traje dva do tri meseca. Dlaka više ne raste, lagano se degeneriše da bi, konačno, u telogenoj fazi otpala.

Nega

Uz današnji način života, umor, stres, zagađenje u vazduhu, bojenje kose, pramenove i feniranje teško je održati kosu zdravom, sjajnom i punom života. Put do zdrave kose najpre podrazumeva dobru ishranu. Ako se na meniju nađu omega-3 masne kiseline, kojih ima u masnim ribama (bakalar, losos, skuša...) i belančevine koje nalazimo u siru i koštunjavim plodovima, kao i vitamin B, rezultati će svakako biti vidni i pozitivni.
bismo negovali kosu na odgovarajući način, potrebno je najpre utvrditi u kom je ona stanju da bismo primenom adekvatnog tretmana postigli željene rezultate. Stanje kose određujemo na osnovu dva parametra: stanje vlasi i stanje kože glave. Pravilna nega kose zahteva disciplinovano, redovno pranje, toniranje i nanošenje regeneratora, pakovanja ili maske za kosu. Ipak, često se zaboravlja da je zdrava koža glave preduslov za lepu i negovanu kosu. Kao i ostatak kože, ćelije vlasišta se neprestano obnavljaju i ukoliko se naruši ravnoteža tog procesa, može doći do nastanka raznih poremećaja, kao što su stvaranje peruti, iritacije, preterana osetljivost, pa čak i opadanje kose.

Takođe je bitna ravnoteža rada žlezda koje proizvode sebum i izbalansiran hidrolipidni film koji prekriva celo vlasište. Kada se utvrdi tip kose i kože glave, uz odgovarajuće preparate za negu mogu se postići fenomenalni rezultati. Zahvaljujući svom sastavu, različiti proizvodi za negu prodiru u različite zone vlasi i na taj način obezbeđuju potrebne supstance, saniraju nastala oštećenja, obnavljaju, jačaju, hrane vlasi od korena do vrha i od jezgra do površine.

Vrlo je važno odabrati proizvod koji odgovara vašem tipu kose jer nečiji omiljeni šampon ili pakovanje ne moraju i za vas biti najbolji izbor. Preporučljiva je i redovna nega kose profesionalnim preparatima, jer će tako ona biti sjajna, zdrava i lepa. Postoji niz specijalizovanih tretmana koji pomažu da se poboljšaju stanje i struktura dlake. Jedan od saveta je da barem dva puta godišnje priuštite svojoj kosi tretman dubinskog pranja, čime se uklanjaju nataloženi slojevi i omogućava da kosa ponovo diše. Ovaj tretman se radi u frizerskom salonu, a ukoliko je reč o farbanoj kosi, preporučljivo je da se radi u vremenu pre tretiranja kose farbom. Da bi kosa izgledala savršeno, osim profesionalne nege važna uloga pripada odgovarajućim preparatima za kućnu upotrebu. Redovna higijena kose je obavezna, posebno u letnjem periodu. Konstantna upotreba adekvatnog šampona, pakovanja, regeneratora, maske, kapi ili seruma u kućnoj varijanti je neophodna. Samo se upornošću i strpljenjem dolazi do željenog efekta.

Boje za kosu

Farbanje kose ne treba olako shvatati. To je vrlo ozbiljan proces, jer je pre svega hemijska radnja kojoj treba da se posveti velika pažnja. Kada je reč o bojama za kosu, bitno je razumeti kakve sve vrste postoje. Prva podela od koje treba krenuti jeste ona na profesionalne boje (namenjene za upotrebu u frizerskim salonima) i boje za kućnu upotrebu koje se mogu naći u parfimerijama. Neke od prednosti profesionalnih boja jesu jača koncentracija nege, hranljivi sastojci kojih nema u bojama za kućnu upotrebu, neuporedivo veći izbor nijansi i, naravno, ekspertiza stručnjaka, tj. frizera koji će obezbediti željeni rezultat. Prema performansama boje mogu biti oksidantne, ton na ton boje i polutrajne i direktne boje. Oksidantne boje kosi daju određenu nijansu, imaju mogućnost da posvetle kosu do tri tona (sa izuzetkom ultrablond nijansi koje mogu da posvetle i do četiri, četiri i po tona). To su trajne boje koje menjaju strukturu dlake neutralisanjem prirodnih pigmenata i ubacivanjem veštačkih pigmenata u samu vlas.

Za vreme bojenja u dlaci se odvijaju dva paralelna procesa: posvetljavanje i vezivanje veštačkih pigmenata. Zbog dubinskog dejstva oksidantnih boja, ukoliko se koriste boje lošeg kvaliteta koje su agresivne i ne sadrže dovoljno nege, kosa može da se ošteti i isuši. Takvu kosu vrlo je teško (ili nemoguće) oporaviti, tako da je izbor kvalitetne farbe ključan. Nežne boje pomoću kojih je moguće nijansirati i potamneti boju jesu ton na ton boje. Nemaju mogućnost posvetljavanja zato što najčešće ne sadrže amonijak i mešaju se s blagim razvijačem koji sadrži nizak procenat hidrogena. Daju kosi izuzetan sjaj i pri tom je ne oštećuju. Idealne su za osveženje prirodne boje blistavim refleksima, za pokrivanje prvih sedih kod žena koje ranije nisu farbale kosu, kao i za dodatni sjaj i mekoću. Polutrajne i direktne boje nijansiraju i privremeno boje kosu i ispiraju se posle nekoliko pranja. Blagog su sastava i ne oštećuju kosu. Praktične su za eksperimentisanje i isprobavanje novih nijansi.

Styling

U zavisnosti od trenda i sopstvenih navika, kvalitetnim šišanjem učinićete mnogo. Bilo da je duga, kratka, farbana ili drugačije tretirana, uz redovne i adekvatne tehnike šišanja i primenom styling pomagala dobija se krajnji rezultat – zdrava kosa i lepa frizura. Važno je da uvek budete sigurni kakvu frizuru želite jer to je ipak vaša glava – ne bi bilo dobro da nosite nešto što vam se ne dopada. Tehnike su dostigle vrhunac, tako da danas možete prikriti nedostatke ili povećati volumen kose samo dobrim stepenastim šišanjem. Styling preparati su uvek usko vezani s modom i aktuelnim trendovima. Pomažu u oblikovanju kose i isticanju ličnog stila. Bilo da su u pitanju gel, vosak, sprej, pena, krema, lak ili serum, najbitnije je odabrati preparat sa sigurnom formulom koja neće agresivno uticati na kosu i na kožu glave i ostavljati vidljive ostatke proizvoda na kosi. Ovo je posebno bitno za mušku populaciju jer najčešće kod kratkih frizura proizvodi za oblikovanje dolaze u kontakt s kožom glave i ukoliko su neodgovarajućeg kvaliteta, može doći do iritacije.

Elle preporuka

1. Najbolja i najnežnija varijanta koja kosi prija jeste prirodno sušenje. Kad god sebi možete to da priuštite, nemojte koristiti fen.

2. Redovno šišanje će doprineti zdravijem i lepšem izgledu kose. Čak i ako je reč o milimetrima da biste sačuvali dužinu, dozvolite kosi da se oslobodi ispucalih krajeva.

3. Tehnologija je veoma napredovala, zato se nemojte preterano oslanjati na kuhinjske recepte. Iz najboljih svetskih laboratorija izlaze preparati koji oštećenoj kosi pomažu da brzo bude zdravija i lepša.

4. Koristite neagresivne preparate. Bilo da je reč o šamponima ili farbama za kosu, sve što je invanzivno oštećuje dlaku.

5. Ukoliko se farbate, svakih nekoliko godina promenite boju kose i prilagodite je tenu, čija se boja takođe s godinama menja.