5 PRIRODNIH SASTOJAKA KOJE VAŠ ŠAMPON MORA DA SADRŽI AKO IMATE PROBLEM S KOSOM: Pospešuju rast jake, duge i sjajne kose

Ovi prirodni šamponi pomažu kod infekcije kože glave, smanjuju perut i svrab, a pospešuju rast jake i guste kose.

Shutterstock

Većina nas ulaže popriličan novac u negu kože. Vrlo pažljivo saznajemo sve o prednostima određenog sastojka, načinu na koji doprinosi našoj koži, testiramo ih i analiziramo nedeljama.

Ipak, u toj potrazi za besprekornom kožom, često zanemarujemo svoju kosu, svesni da je i njoj neophodna nega.

Kosa podjednako može da bude oštećena kao i koža, te ostavi posledice na zdravlje, zato je važno da izgradite redovnu rutinu koja ispunjava njene potrebe.

U nastavku otkrijte 5 prirodnih sastojaka koje treba da tražite u šamponima na osnovu vaših problema sa kosom.

Luk za infekciju kože glave

Poznato je da crni luk, bogat sumporom, smanjuje lomljenje i stanjivanje kose, te pospešuje rast jake i guste kose. Luk takođe ima antibakterijska svojstva koja se bore protiv infekcija kože glave. Njihov antibakterijski kvalitet takođe eliminiše perut. Pored toga, luk daje volumen i sjaj kosi.

Maslinovo ulje za suvu kosu

Ako vam je kosa suva i želite da joj dodate malo vlažnosti, ne tražite dalje. Osim što vašoj kosi daje sjaj tako što zaglađuje spoljašnju kutikulu svakog pramena, maslinovo ulje hidrira kosu i zadržava vlagu. Ovo povećava elastičnost kose i smanjuje lomljenje. Takođe, zaglađuje suve i ispucale vrhove vaše kose. Baš kao i luk, maslinovo ulje takođe leči perut.

Lavanda za perut i svrab kože glave

Lavanda je mnogo više od njenog božanskog mirisa. Može se pohvaliti antibakterijskim svojstvima koja inhibiraju rast bakterija i, zauzvrat, sprečavaju uobičajene probleme poput upale, peruti i svraba kože glave. Njegova antiseptička svojstva leče, sprečavaju i ubijaju vaške. Takođe je poznato da podstiče rast kose.

Unsplash/Rocknwool 

Bademovo ulje za kovrdžavu kosu

Potražite šampon sa bademovim uljem ako vam je kosa gruba i kovrdžava. Bademovo ulje deluje kao emolijens, što znači da omekšava i hidrira dlake. Popunjava praznine u vašoj kosi na ćelijskom nivou, što rezultira mekšim pramenovima. To nije sve. Takođe kontroliše kovrdžanje tako što zadržava vlagu u kosi.

Aloe vera za beživotnu kosu

Aloe vera nije samo odlična za vašu kožu, već i kosu. Prepuna vitamina A, C i E, popravlja vaše pramenove i podstiče obnavljanje ćelija. To dovodi do rasta zdrave, sjajne kose sa volumenom. Takođe, aloe vera je puna enzima koji mogu da leče perut, crvenu kožu i ljuskave mrlje smanjujući upalu i svrab.