Problem brzog mašćenja kose spada u jedan od najčešćih kada je reč o kosi, bez obzira na uzrast ili pol. Sigurno se i vama desilo da operete kosu, a već sutradan ujutru osećate pod prstima da vam se koren zamastio.

Verujemo da ste pokušali i da promenite šampon, ali se ista priča nastavila. Postajete očajni i ne znate šta da radite u tom slučaju, a pranje kose svakog dana ne dolazi u obzir.

Primeniti ove savete i svedočite promeni!

Redovno čistite češalj/četku za kosu

Kako bi četka ili češalj vašu kosu lepo raščešljali i tom radnjom preraspodelili ulja sa temena na dlaku koja na taj način dobija sjaj - moraju biti čisti. Dakle, da bi češalj ili četka ispunili ovaj zadatak ne smeju biti prljavi niti puni dlaka. Kao što svi dobro znamo, na njima se vremenom nakupljaju masnoće i ostaci proizvoda za kosu zbog čega bi trebalo da ih perete redovno i temeljno.

Četkajte kosu samo jednom dnevno

Često četkanje kose može podstaći lučenje viška masnoće, pa ukoliko imate ovakvu naviku trebalo bi da je iskorenite. Stručnjaci se slažu da je sasvim dovoljno da jednom dnevno obavljate tu radnju. Potrudite se i da što manje tokom dana dodirujete kosu, kako je ne biste dodatno prljali.

Menjajte jastučnicu bar dva puta nedeljno

Već i ptice na grani znaju da se na jastučnicama nakupljaju prljavština, bakterije i ostaci proizvoda za negu kože i kose, pa je njihova redovna promena od ključnog značaja. Menjanjem i pranjem jastučnice na svakih nekoliko dana nećete samo izbeći bespotrebno prljanje kose već i pojavu akni ili alergijskih reakcija na koži.

Ako ne želite da vam se kosa brzo masti, menjajte jastučnicu dva puta nedeljno.
Unsplash/S L Se3 

Masna kosa voli proizvode bez silikona, ulja i sulfata

Šamponi bez sulfata dobar su izbor za one s masnim vlasištem jer ne iritiraju kožu glave, pa se samim tim smanjuje verovatnoća da će uzrokovati veće lučenje sebuma. Poželjno je da koristite i proizvode bez ulja i silikona, koji takođe uzrokuju brže mašćenje kose.

Izbegavajte često pranje kose

Znamo da nije uvek lako odupreti se želji da operete kosu kada je masna, ali često pranje uglavnom ima kontraefekat. Naime, šamponi uklanjaju sebum s vlasišta, ali na taj način i stimulišu njegovo dodatno lučenje zbog čega ćete se naći u začaranom krugu iz kog se teško izlazi. Upravo je to razlog zbog čega stručnjaci preporučuju da peremo kosu najviše dva puta nedeljno.

Smanjite broj proizvoda na minimum

Činjenica je da većina proizvoda za negu i stilizovanje kose opterećuje dlaku, pa je vreme da razmislite o svojoj rutini. Kod izrazito masne kose, većina stručnjaka preporučuje samo upotrebu clarifying šampona i laganog regeneratora, uz nanošenje maske jednom do dva puta mesečno.

Ne zaboravite na piling glave

Piling i masaža vlasišta stimulišu folikule dlake, uklanjaju nakupljene proizvode i pomažu da se uravnoteži pH vrednost kože glave. Sve to dovodi do bržeg rasta kose, ali i sporijeg lučenja sebuma. Danas postoji niz proizvoda za negu temena, mada kvalitetan piling možete napraviti i sami kod kuće.