Verovatno ne čudi kada kažemo da su drevni Egipćani bili pravi beauty entuzijazisti. Podjednako, muškarci i žene su se upuštali u otkrivanje moćnih tehnika šminke, parfema i beauty rituala za koje su verovali da pored toga što uz pomoć njih postižu lepši estetski izgled, oni imaju magične i religijske moći.  

Predstavljamo vam 10 trikova kojim se služila ova drevna civilizacija:

1. Oker crvena boja

Egipćanke su najčešće koristile prirodne pigmente boja u obliku karmina i rumenila. Oker boja je fino samlevena i pomešana sa vodom te je jednostavna za upotrebu. Nanosi se četkom na željeni predeo, najčešće na usne i lice.

(Zlatna maska Indije: Maska za kojom je ceo svet poludeo!)

2. Kajal

Kajal je jedno od najpoznatijih kozmetičkih sredstava, koje je proisteklo iz egipatske kulture. Napravljen je od teških metala sa visokim koncentracijama soli olova. Iako olovo samo po sebi može da bude opasno, Egipćani su se posvetili obradi ove materije, koji podrazumeva proces od 30 dana pre nego što nastane kajaj. Preostali nizak sadržaj olova u kajalu je služio kao zaštita očiju od sunca i povećavao je sposobnost kože da se bori sa infekcijama. Egipćani su takođe začetnici smokey eyes-a, koji danas toliko volimo.

3. Izgoreli bademi

Egipćanke su koristile izgorele bademe kako bi oslikale svoje obrve crnom bojom i popunile ih. One su prve začetnice trenda gustih i jakih obrva, koji je danas veoma popularan kod nas.

(7 najboljih namirnica za homemade maske za lice)

4. Kana

Kana nije samo sredstvo za negovanje kože. Egipćani su koristili kanu da prirodno ofarbaju svoje nokte u žutoj i narandžastoj boji. Istraživači su ustanovili da kana hrani i pospešuje rast noktiju. 

5. Ulje od ricinusa, susama i moringe

Drevni Egipćani su bili zaluđeni lepotom i idealizovanom verzijom sebe. Faraoni su uvek prikazivani kao mladi i vitki, uprkos njihovom realnom izgledu. Osim u umetnosti, bogati Egipćani su koristili ulja u borbi protiv bora i za očuvanje mladosti i lepote.

6. Sapun 

Među drevnim Egipćanima čistoća i higijena se nalaze na prvom mestu. Oni su prvi napravili sapun pastu od gline i maslinovog ulja. Sapun čisti telo, neguje i leči kožu, dok je maslinovo ulje hrani i matira.

(Matcha + banane: Najbolja DIY maska za vašu kožu)

7. Maska od meda i mleka

Med je u Egiptu bio jedan od najpopularnnijih proizvoda za lepotu zbog svog slatkastog mirisa i hidrirajućih svojstva. Egipćanke su najčešće kombinovale mleko i med kako bi napravile hidratantnu masku za lice.

8. Kupka od mleka 

Postoji verovanje da je Kleopatra koristila kupke od mleka kao tretman za negu kože. Poznazo je da mlečna kiselina podmlađuje i neguje kožu. Ako niste oduševljeni idejom za skakanjem u kadu toplog mleka, probajte da koristite proizvode koji sadrže hidroksilne kiseline.

9. So iz Mrtvog mora

Još jedna neobična beauty tajna od kraljice Kleo je so iz Mrtvog mora, koja se koristila za kožu. Mrtvo more je poznato po prirodnim lekovitim svojstvima koja obnavljaju osnovne minerale koji se gube tokom svakodnevnih dnevnih aktivnosti. 

(Avokado maska vraća sjaj beživotnoj kosi

10. Šećer za telo

Depilaciju nisu uvele savremene i moderne žene 21. veka, jer su čak i drevni Egipćani pokušavali da se otarose dosadnih dlaka. Depilacija šećerom je prirodan metod za odklanjanje dlaka, i u poslednje vreme je sve popularniji i kod nas. Oa metoda je manje bolna nego depilacija voskom, sa dodatnim prednostima kao što su čišćenje kože (piling) i manje šanse za nastanak iritacije.

Tekst priredila: Kristina Milošev