Tačno pre sedamdeset godina rođena je vizionarka koja je započela svoju karijeru u njujorškom salonu frizera poznatih ličnosti, Mr.Kennetha, čiji su slavne klijentkinje - Jackie O i Barbara Walters, završile na njenoj make-up stolici.

Vrlo ubrzo Cindy se osamostalila i počela da radi sa fotografima kao što su Irving Penn, Helmut Newton i Arthur Elgort, te stalna figura Studija 54. 

Osamdesetih je već šminkala čuvene supermodele Iman, Cindy Crawford i Patti Hansen za velike kampanje i stranice Vogue magazina.

I od tada se Sandy Linter ne zaustavlja. U stvari, sa godinama, njena veština se povećala, jer je nastavila da radi sa spiskom poznatih lica, uključujući Christie Brinkley, Debbie Harry i Ritu Wilson.

(Prolećno eksperimentisanje: 5 zanimljivih make-up ideja za spring sezonu)

U vreme kada modna industrija, konačno, prihvata žene iznad određene starosti, Linter veruje da ne postoji vreme kao što je sadašnjost za starije žene da, ne samo prihvate šminku - već i da se zabave s njom.

"Nema pravila!" ona insistira, sa samo jednim dodatkom: "Nosite šminku, nemojte da ona nosi vas". Umesto da pokušavate da sakrijete nedostatke, poboljšajte ono što imate." 

Od pokrivenosti prirodnog izgleda do suptilnih trikova koji ističu oči, evo Sandynog vodiča za bezvremensku lepotu.

Napravite sjajnu bazu

Čišćenje, hidratacija i piling su neophodni tri ukoliko želite da imate negovanu i zdravu kožu. Imajte na umu da koža, kao i šminka ne voli "teške" hidrantne kreme. 

Pokrijte konzervativno

"Ne možete da sakrijete bore, pa se i ne trudite, jer ćete samo privući još više pažnje na njih."Za izjednačen ton kože, ona predlaže da koristite vlažan sunđer ili četkicu za temelj da biste naneli čistu, hidratantnu podlogu, tako da lice ne izgleda kao "izmalterisano". Zatim, koristite robustan, ali lagan kremasti korektor koji se lako utapa. Za oči, skoncentrišite se na područje ispod očiju i suzne kanale da biste efikasno prekrili tamne krugove. 

"Zagrejte" kožu

Kada birate podlogu ili nijansu korektora, možda ćete biti skloni traženju tačnog podudaranja, ali Linter predlaže da napravite nijansu ili dve toplije od vašeg tena, kako biste bili sigurni da ne izgledate bledo."Ako je suviše podudarajuće, može da vas učini još starijom", kaže ona. I u tom slučaju, posebno je važno proširiti pokrivenost. "Nakon lica, uzmite četku za temelj i lagano pređite oko vrata tako da ne izgleda očigledno", kaže Linter. Zatim dolazi bronzer. "Koristim ga na svakome preko 50 godina jer se koža prirodno zagreva", objašnjava ona.

PageBreak

Suptilno konturisanje i podizanje

"Da treba da se smešite dok nanosite rumenilo, već davno i dugo se navodi kao univerzalna, isprobana i dobra praksa, ali koja nije toliko efikasna kako starite", kaže Linter. "Volim da nanosim rumenilo na vrh jagodica obraza i onda trljam ka unutra." Što se tiče nijansi, ona preferira prigušene ružičaste nijanse. Za dodatan uticaj, stavlja sloj kreme pa zatim ga završava sa prahom. "Ponekad je dovoljna samo krema", kaže ona. 

Igrajte se sa očima

Želite da naglasite oči i učinite da izgledaju što je više moguće mladalački?

Prvi korak je uvijanje trepavica maskarom, počevši od korena. Kada je u pitanju ajlajner, totalni je mit da žene starije od 50 godina ne bi trebalo da koriste crnu nijansu. Treba samo napraviti kontrast boje oka i ajlajnera. Smeđa boja može dati umoran izgled ako nije prava braon. To je osnova. Za dalji izgled nanesite senku samo po kapku ali od spolja ka unutra, za široki izgled oka.

(Ultimativni vodič za razumevanje teksture senke za oči)

Budite nežni prema obrvama

Ako želite da sačuvate svaku dlaku obrva, ne sređujte ih trimerom već ih obrežite. Linter je uvek za popunjavanje obrva laganim iscrtavanjem, koje daje prirodan izgled.

Popunite sve ivice usana

S godinama usne mogu da postanu asimetrične. Da biste to ispravili koristite olovku za usne. Da bi se na ovaj način stvorila simetrija Linter preporučuje iscrtavanje u četiri odvojena poteza, uvek počevši od svakog od četiri spoljna ugla i povlačeći prema sredini donjih usana. Na isti način nanesite karmin, a zatim četkom za usne lagano raspršite rubove za mekši izgled.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>https://www.instagram.com/elleserbia/