Ulje lavande (Lavandula angustifolia) otkriveno je pre 2.500 godina i tradicionalno se koristi u terapeutsoj praksi zbog svojih benefita za nervni sistem.

"Poznato je da lavanda ima smirujuće dejstvo koje pomažu u spavanju, isceljenju i lečenju anksioznosti", objašnjava Hanna Naranjo - wellness estetičarka u Haven Spa. Ali to nije sve! "Sa ovim uljem možete tretirati sve od ugriza buba i manjih rana, do nesanice, stresa, glavobolje, za iritaciju kože", kaže Naranjo.

Naranjo naglašava da je važno pronaći pravo kvalitetno ulje zbog stotina varijanti lavande na tržištu. Pre kupovine treba da proverite ime i poreklo.

Ako se na etiketi ne navodi da je proizvod eterično ulje, trebalo bi ga izbegavati jer neće imati iste prednosti kao eterično ulje. Takođe, jeftinija ulja lavande iz apoteka su često razređena sa sintetičkim sastojcima.

(Za pravilno starenje: Anti-age napitak koji će vašu kožu učiniti svežom, elastičnom i hidriranom)

U nastavku teksta pročitajte korisna uputstva o tome kako da uključite ulje lavande u vašu svakodnevnu rutinu lepote.

Lavandino ulje za kosu

Naranjo ima mnogo klijenata koji lavandino ulje koriste za kožu glave, kombinujući ulje sa drugim proizvodima. Utrljavanje nekoliko kapi ulja direktno na teme glave takođe eliminiše perut.

Lavandino ulje za telo

"Možete ga koristiti kao parfem svakodnevno, masirati ga u slepoočnice za opuštanje ili druga područja kao što su ramena koja nose mnogo stresa", objašnjava Naranjo.  Ulje lavande tokom menstrualnog ciklusa može da ublaži grčeve.

Lavandino ulje za lice

Ulje lavande može da se koristi za svrbež kože ili protiv akni, jer ima anti-bakterijska i anti-upalna svojstva. Možete ga koristiti i na usnama za hidrataciju.

Lavandino ulje za kuću

Ulje se može koristiti za aromaterapiju u bilo kom difuzoru za umirivanje neposredno pred spavanje. Radi na smanjenju anksioznosti i živaca kako bi se opustio mozak, tako da možete da se podmladite dok spavate.

A ako je DIY za vas, ulje od lavande se može napraviti kod kuće.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/