Tekst: Branislava Kostić

Ono što bi svaka žena želela, makar to i ne izgovorila, jeste besprekoran ten. U prilog tome govori i broj proizvoda koji su posvećeni korigovanju izgleda kože lica. „Savršeno prekrivanje svih nepravilnosti. Neprimetno korigovanje. Zdrav sjaj. Ekstranegujući sastojci. Zaštita od sunca. Glatka koža. Ujednačen ten. Bojom se prilagođavaju tenu. Sadrže sitne reflektujuće čestice koje smanjuju vidljivost pora i bora. Suvi delovi su nahranjeni i hidrirani, a u isto vreme kontroliše se i prosijavanje...

“ Hmm… da li je to tačno i uopšte moguće? Odgovor je DA! Samo ako se nađe onaj pravi proizvod koji odgovara baš vama.

VRSTE PODLOGE
Prvo da rešimo neke zabune oko samog naziva. Kod nas se taj proizvod naziva tečni puder, a pravi termin bi bio podloga (eng. foundation). Zove se podloga jer se smatra da je osnova svakog make upa lepa, zdrava koža. Puder (eng. powder) jeste proizvod u kamenu ili prahu koji se nanosi posle podloge da bi obezbedio njeno duže trajanje. Sam naziv „tečna podloga“ je dosta uzak, jer one postoje u više oblika: tečna, kremasta, u stiku, u peni i u kamenu.

ODABIR
Podlogu za šminku treba prilagođavati na više nivoa: prema uzrastu, tipu kože i nivou prekrivanja. Ako ste mladi, mlađi od dvadeset godina, pretpostavlja se da imate problema sa sitnim nepravilnostima na licu i trebalo bi da birate one proizvode koji su za vaš uzrast jer imaju sastojke koji su hipoalergenski, neće izazvati dalje osipanje i uspešno će se boriti protiv postojećih. S druge strane, ako vam je više od 40, opredelite se za one sa lifting efektom. Osim što sadrže sastojke koji neguju, često su hidrantniji od ostalih, ne suše lice i ne naglašavaju dodatno već postojeće bore. Tip kože takođe je veoma važan. Starije osobe ili one koje imaju suvukožu trebalo bi da koriste samo tečne podloge, i to one sa svetlucavim česticama. One u kamenu previše će isušivati kožu, dok će one kremaste ili u stiku biti previše jake i uvlačiće se u bore. Osobe sa masnijom kožom trebalo bi da biraju bočice na kojima piše anti-shine ili mattifying (sprečavaju neželjeni sjaj kože) i oil free (znači da ne sadrže ulja i da neće dodatno zapušiti pore). Podloge u peni najčešće su namenjene takođe masnijem tipu kože. Nivo prekrivanja je najpipaviji kriterijum, jer ono što je jednoj osobi blago, drugoj je teško, i obrnuto. U svakom slučaju po prekrivnoj moći podloge ređamo na sledeći način: tonirane kreme (najslabije prekrivanje), penaste podloge, kamene, tečne, kremaste i u stiku (najjače prekrivanje).

PRAVA NIJANSA
Ovo je pitanje koje muči najveći broj žena. Niko ne želi da vidi osobu sa maskom na licu, tj. pogrešnu nijansu tena. Sve mi verovatno imamo bočice koje samo stoje na policama isključivo zbog toga što je nijansa pogrešna. Prilikom biranja boje trebalo bi da obratite pažnju takođe na dva kriterijuma: nijansu (svetlo/tamno) i podton kože (roze/žut). Pri kupovini idite u parfimeriju bez šminke na licu i to po dnevnom svetlu, jer pruža najrealniju sliku. Odaberite tri ili četiri nijanse koje mislite da vam odgovaraju i nanesite ih na viličnu kost u vidu uspravnih štrafti (proizvod nanosimo na viličnu kost jer bi on trebalo da izjednači boju lica sa ostatkom tela, bojom vrata i dekoltea). Ona boja koja se stapa sa bojom vrata i dekoltea je prava.

PRAVILNO NANOŠENJE
Podloge se mogu nanositi prstima, sunđerima ili četkama. Prsti su idealni jer zagrevaju i tope proizvode, koji se onda savršeno stapaju sa kožom. Važno je samo da operete ruke pre nanošenja. Koristite samo dva prsta da ne biste umazali celu šaku, koja će na licu ostaviti nepotrebne štrafte, a one će biti i te kako primetne. Sunđeri pružaju najveće prekrivanje a njihova dobra strana je što su vrlo jeftini. Ako ga pokvasite, dobićete blaže pokrivanje nego da isti proizvod nanosite suvim sunđerom. Njihova mana je to što ih nije moguće savršeno oprati, pa se tako u njima razvijaju razni mikroorganizmi koji mogu da naprave probleme na koži. Posle svake upotrebe trebalo bi ih prati, a posle tri ili četiri korišćenja i zameniti novim. Četkama možete naneti podlogu kao pravi profesionalac. Prave se od posebnog sintetičkog materijala, taklona, i na njemu se ne mogu razvijati mikroorganizmi. Najčešće su skupe, ali su i dobra investicija jer mogu da traju i do pet godina. Takođe ih treba prati posle svake upotrebe.