Da li ste primetili da hladno vreme ostavlja trag na vašoj koži? Zima donosi izazove našoj koži, od ledenih temperatura do suvog vazduha prouzorkovanog centralnim grejanjem. Ovaj spoj može rezultirati suvom kožom, crvenilom, perutanjem i drugim iritacijama.

Kako biste sačuvali zdravu kožu u hladnijim mesecima, stručnjaci za lepotu podelili su svoje vrhunske savete za negu. Od izbora sredstva za čišćenje do pravilnog korišćenja SPF-a, otkrijte korake koji će vam pomoći da zadržite hidrataciju, sprečite siv ten i očuvate sjaj kože. U nastavku saznajte kako pravilno da negujete svoju kožu tokom zime kroz ovih 6 beauty saveta.

Isprobajte serum sa vitaminom C

Uvođenje vitamina C u vašu rutinu nege kože može hidrirati i posvetliti kožu, smanjiti hiperpigmentaciju i podstaći proizvodnju kolagena. Međutim, izuzetno je važno postepeno uvoditi vitamin C u svoju rutinu, jer on možda nije pogodan za vaš tip kože. Neki proizvodi sa vitaminom C mogu imati visoku koncentraciju, pa mogu izazvati blagu iritaciju kože, i u tim slučajevima ih treba odmah isključiti iz rutine. Stoga, najpre napravite test na malom delu kože kako biste procenili reakciju, nanoseći malu količinu seruma ili ulja na zadnji deo ruke. Ako se pojave crvenilo ili osip, taj proizvod nije pogodan za vašu kožu.

Kako sprečiti iritaciju crvenilo suvoću i perutanje kože tokom zime
pexels / polina tankilevitch 

Izaberite nežno sredstvo za čišćenje

Tokom ovog hladnog perioda, naša koža može postati podložnija suvoći i osetljivosti, stoga je ključno koristiti nežne, blage proizvode kako biste održali zdravu barijeru kože. Preporučujemo korišćenje kremastih sredstava za čišćenje umesto penastih, kao i pranje lica mlakom vodom umesto vruće. Uvođenje ovih malih promena osiguraće da se prirodna ulja vaše kože ne uklanjaju i da je vaša barijera zaštite kože očuvana radi zadržavanja vlage.

Hidrirajte se iznutra

Oštar i hladan vazduh može ozbiljno isušiti vašu kožu, pa je upotreba hidratantne kreme dva puta dnevno obavezna kako biste zadržali vlagu i sprečili suvo, isperutano lice. Hidratacija bi takođe trebalo da bude prioritet, pa se pobrinite i da tokom zime pijete dovoljno vode i konzumirate namirnice koje sadrže u sebi visok procenat vode, poput svežeg voća (narandže) i povrća (krastavci), ali i supe, bujone i potaže.

Kako sprečiti iritaciju crvenilo suvoću i perutanje kože tokom zime
pexels / nadi lindsay 

Nemojte preopterećivati kožu novim proizvodima

Važno je imati na umu da temperaturne oscilacije ne zahtevaju potpunu promenu uobičajene rutine nege kože. Opterećivanje kože sa prevelikom količinom proizvoda, a posebno novim, može pogoršati ili izazvati probleme sa kožom. Preporučuje se isprobavanje novih proizvoda i pažljivo praćenje reakcije vaše kože na njih iz dana u dan. Osim toga, isprobavanje jednog proizvoda odjednom omogućava vam da vidite prave rezultate bez uticaja drugih faktora, umesto korišćenja previše odjednom i pokušavanja da shvatite koji vam ne odgovara. 

Ne zaboravite da zaštitite ruke i usne

Svakako da lice nije jedini deo kože koji treba da zaštite tokom zimskog perioda, jer je koža na rukama i usnama tanja i podložnija suvoći. Neophodno je nanošenje kvalitetnog balzama za usne i bogatog sloja kreme za ruke između pranja ruku.

Kako sprečiti iritaciju crvenilo suvoću i perutanje kože tokom zime
pexels / juan pablo serrano arenas 

Ne, SPF nije samo za leto

Možda najvažniji savet na listi: SPF treba uključiti u svoju svakodnevnu rutinu nege kože zimi. Bez obzira na smanjenu količinu sunčeve svetlostia, UV zraci sunca mogu prodirati kroz oblake i time uticati na brže starenje i oštećenje kože. 

Izvor: ELLE / N.K.