Smoky eyes

Smoky eyes ili oči u dimu – jedan od najpopularnijh make-up trendova! Postoji nebrojeno varijacija na temu, a jedna od prvih koja je ponela dimne oči bila je BB. Razmazana olovka je možda prvo bila rezultat velike vrućine, ali su malo kasnije, sedamdesetih, svi kapke bojili u crno, sivo, tamnoplavo...

Postoji nekoliko načina da postignete smoky eyes look. Prvi i najjednostavniji jeste da na kapak na koji ste prethodno naneli malo korektora mekom olovkom u crnoj, sivoj ili nekoj trećoj tamnijoj nijansi iscrtate liniju. Ona ne mora biti mnogo precizna, ali je bitno da je iscrtana uz trepavice. To isto radite i na donjem kapku.  Zatim kraćom, ravnom i pljosnatom četkicom razmazujete liniju vodeći računa da ne spuštate kapak, to jest da liniju ne razmazujete nadole. Na donjem kapku olovku razmažite štapićem, nanesete maskaru i to je to.

Drugi način je malo komplikovaniji, a prvo treba da našminkate oči olovkom koju ćete potom razmazati. Zatim mekom okruglom četkicom tapkajući nanosite senku u boji koju izaberete, i to preko celog donjeg dela gornjeg kapka i na sam donji kapak. Nakon toga na sredinu oka možete dodati pigmente koje ćete pomešati s duralinom (sredstvom koje pomaže da se pigmenti zalepe za kapak). Tekstura koju mnogi pigmenti imaju daje oku vrlo trendi izgled. Nakon toga gel ajlajnerom izvucite tanku liniju duž celog kapka. Trepavice uvijte i nanesite maskaru. Tek onda dodajte rumenilo.

Saveti

• Nakon šminkanja očiju, a pre nanošenja tena, lice treba da se očisti da bi se uklonile sve trunčice koje su eventualno pale na predeo ispod očiju-
• Rumenilo u ovom slučaju treba da bude što neutralnije, kao i usne, koje su potpuno nude, sa sjajem ili bez njega.

Nude look

Za nude ili prirodan izgled najbitnija je urednost. Izbor podloge je presudan, a kad želimo da postignem što prirodniji izgled, kožu pripremamo za šminkanje tako što je prvo očistim i tretiram određenim proizvodima. Ponekad je to under make-up baza koja je idealno rešenje za sve tipove kože jer je učvršćuje i ujednačava ten. Možete naneti i tečne iluminatore na kapke, slepoočnice i jagodice.

Vrlo važna za ovakav look jeste podloga što laganije teksture koju dodatno možete da razblažite serumima ili emulzijama. Koristite isključivo tečni korektor, ako uopšte ima potrebe, i to onaj s prosvetljujućim efektom. Puder bez talka nanosite samo na T zonu i to velikom četkom (duo fibre četke s kombinovanom sintetičkom i prirodnom dlakom, uglavnom su crno- -bele). Krem ili tečno rumenilo nanosi se prstima, tapkajući. Uvijač za trepavice je obavezan, tako da maskaru ne morate ni da stavljate. Ako je ipak želite, upotrebite onu koja definiše trepavice. Na usne nanesite kremasti sjaj u nekoj neutralnoj boji ili samo proizvod za negu usana.

Saveti

• Umesto pudera u prahu koristite maramice za matiranje. Tapkanjem fiksirajte podlogu i uklonite višak.
• Pre šminkanja usana uradite piling namenskim proizvodima ili ih samo istrljajte četkicom za zube
• Bež olovka naneta na unutrašnju stranu kapka potpuno će otvoriti oko, samo pazite da je ne naneste i na trepavice!

Crvene usne

Pre Madonne, Lady Gage, pre svih superskandal seksi mačkica ona je bila ta koja je postavila standard – Marilyn Monroe. Do danas nepresušna i večita inspiracija modnim dizajnerima, make-up artistima i umetnicima uopšte. Izgled po kom je svi pamtimo jesu poluzatvorene oči i crvene usne, senzualne do granice s vulgarnošću! Verovatno je prvi karmin ikada bio crvene boje, a svaka žena u neseseru treba da ima svoju nijansu crvenog ruža!

Postoje dva načina njegovog nanošenja. Prvi podrazumeva precizno definisane usne, koje su prethodno iscrtane olovkom da bi se popunili uglovi a zatim se četkicom nanosi ruž. U ovoj varijanti najbolje je da je karmin mat.
Drugi način nanošenja je mekši jer je i sama tekstura ruža mekša. Karminom se oboje usne, dok se po ivicama blago razmazuje. Ovi karmini mogu biti i sjajni.

Postoje pravila vezana za korišćenje crvenog karmina a tiču se šminkanja ostatka lica. Glavni princip koji treba poštovati jeste taj da kada nanosite crveni ruž oči ne treba da budu previše naglašene. To ipak ne mora baš uvek da se poštuje. Crvene usne veoma dobro izgledaju i uz smoky eyes. Ali u toj varijanti birate soft način nanošenja crvenog ruža.

Saveti

• Spoljašnje uglove usana možete iscrtati i ispraviti korektorom u olovci kako bi linija bila što preciznija.
• Za dugotrajnost karmina nakon nanošenja višak uklonite papirnatom maramicom

Eyeliner

Sve žene žele da im oko izgleda mačkasto, poput očiju Sophie Loren, koja i dalje koristi tečni ajlajner. Vrlo često izvlači i liniju na donjem kapku i spaja je sa gornjim, time vizuelno povećavajući oko skoro duplo. Vešto izvučen ajlajner pristaje svakom oku – ukoliko se iscrta na odgovarajući način. U zavisnosti od tipa oka, neke linije će biti deblje, neke tanje. Neke ćete izvlačiti od sredine nagore, druge ravno, treće blago razmazati...

Za izvlačenje linije potrebni su vežba i strpljenje, ali ipak nema mesta panici. Prvo izvucite liniju duž kapka i onda štapićem natopljenim sredstvom za skidanje šminke uklonite višak i napravite oblik koji vam odgovara. Tek onda nanosite ten, korektor i sve ostalo. Za dramatičniji look možete dodati i veštačke trepavice.

Savet

• Kad izvlačite liniju, kapak povucite malo nagore. Tako ćete prići bliže korenu tepavica, a linija će biti prava.