Ljudi najčešće ostaju paralisani u drogerijama ispred polica na kojima se nalaze proizvodi za zaštitu od sunca. Njihova količina izaziva jedan mentalni overload koji najčešće rezultira rečenicom „svejedno je” i uzimanjem bilo kojeg sa rafa. To nikako ne biste smeli da uradite. Proizvodi koji sadrže SPF vas ne čuvaju samo od isušivanja kože, već i od mnogo ozbiljnijih stvari kao što je melanom.

Šta je važno da znate? Vaš proizvod za zaštitu od sunca bi trebalo da vas štiti od UVA i UVB zraka. UVA zraci su odgovorni za starenje i pojavu bora. Oni pogađaju dublje slojeve kože i prave oštećenja koja nisu momentalno vidljiva. Što su ona veća, i vaše bore će biti dublje, a i pre će se pojaviti. Sa druge strane, efekat UVB zraka je momentalno vidljiv: tamnjenje kože, ali i crvenilo i opekotine. Istraživanjima je dokazano da baš ovi zraci izazivaju oboljenja i rak kože.

Važno je da obratite pažnju na broj koji se nalazi na ambalaži jer on označava zaštitni faktor. Ta cifra ne govori koliko je jaka zaštita, već koliko dugo možete da ostanete na suncu. To ne znači da će oni za oznakom 50+ da vas štite ceo dan! Znoj i garderoba utiču na to da se losioni/mleka/gelovi skidaju i, da biste bili bezbedni, trebalo bi da ih nanosite na svaka dva sata, bez obzira na to šta piše na bočici. Da bi vaša zaštita od sunca funkcionisala, potrebno je da je nanesete u odgovarajućoj količini, a to je dva miligrama proizvoda po kvadratnom centimetru kože.

Pošto digitalnu vagu na sa sobom sigurno nećete nositi, uradite sledeće: na lice naprskajte sprej 6 puta, a na telo nanesite toliko losiona za telo koliko bi stalo u 3 supene kašike. Zaštita od sunca nije nešto što se nanosi samo dok ste u kupaćem kostimu, ona vam treba: ako izlazite napolje i planirate da tamo provedete više od 20 minuta, ako ste unutra, ali ste izloženi prirodnom svetlu (UVB zraci ne mogu da prođu kroz staklo, ali UVA zraci mogu). Ako plivate, obavezno nanesite proizvod sa zaštitnim faktorom odmah posle brisanja, čak i ako piše da je vodootporan. 

Odaberite bazu

Fizička ili mineralna: Ovakvi proizvodi sadrže komponente kao što su cink-oksid i stvaraju fizičku barijeru između sunca i kože. + Odlični su za osetljivu kožu. Loša strana: mogu da ostave beli trag, koji je često mastan.

Hemijska: Oni imaju sastojke koji apsorbuju i razbijaju UV zrake. + Prozirni su i ostavljaju suvi trag, dok je loša strana činjenica da mogu da prouzrokuju alergiju.

Vaš tip kože

Masna: Odaberite gel koji matira ili lagani sprej
Normalna: Za vas je najprikladnije mleko za telo
Suva: Opredelite se za neku zasićeniju formulu: gušću kremu ili ulje

A šminka?

Na plaži izbegavajte make up. Ako pak želite da ujednačite ten, najbolje bi bilo da koristite toniranu, BB kremu ili laganu podlogu, koja je u osnovi preparat za zaštitu od sunca. 

Tekst: Branislava Kostić