Može li hipohlorna kiselina zaista sprečiti akne? Ovaj moćni proizvod preporučuje se za sve tipove kože

Magični sastojak koji je privukao pažnju u industriji lepote proglašen je brzim rešenjem za uklanjanje bubuljica – ali da li zaista deluje?

Unsplash/Matt Moloney

Hipohlorna kiselina, nekada zapostavljeni dermatološki heroj, sada je nova zvezda društvenih mreža, hvaljena kao moćni saveznik u borbi protiv akni. Postala je deo rutine kada je reč o nezi lepote mnogih devojaka popularnih na društvenim mrežama, koje je koriste ujutru, uveče, pa čak i više puta tokom dana.

Ali, kao i sa svakom viralnom senzacijom, i ovoj temi pristupili smo sa dozom skepticizma jer zvuči predobro da bi bilo istinito da postoji sprej za koji se tvrdi da sprečava akne. Kako bismo saznali pravu istinu, istraživali smo i obratili se dermatolozima.

U nastavku saznajte kako zaista funkcioniše i kako ga najbolje uvrstiti u svoju rutinu nege kože.

Šta je hipohlorna kiselina?

Hipohlorna kiselina je slaba kiselina koja ima antibakterijska svojstva. Drugim rečima, to je dezinficijens, kako kažu mnogi dermatolozi. Međutim, hipohlorna kiselina se ne koristi samo za kožu; ona se nalazi i u nekim proizvodima za čišćenje u domaćinstvu. To bi nas moglo zabrinuti, ali oblik koji se koristi u nezi kože veoma je razblažen kako bi bio siguran za dermatološku upotrebu. Kreira se mešanjem soli, vode i sirćeta putem procesa zvanog elektroliza. Dakle, dermatolozi kažu da nema razloga za brigu.

unsplash / sincerely media 

Kako hipohlorna kiselina funkcioniše?

Jednostavno rečeno, ovaj sastojak, pogodan za osetljivu kožu, pomaže u smanjenju bakterija u porama koje uzrokuju akne. Ona faktički imitira prirodne odbrambene mehanizme tela. Pomaže u neutralizaciji štetnih bakterija, smanjenju upala i pospešuje zarastanje oštećenih tkiva. Njena sposobnost da oksidira i razgrađuje patogene bez iritacije čini je veoma efikasnom i pogodnom za sve tipove kože. Međutim, važno je zapamtiti da bakterije nisu jedini uzrok akni, tako da bi trebalo uključiti i druge sastojke koji sprečavaju akne, kao što su salicilna kiselina i benzoil peroksid.

Koje su prednosti hipohlorne kiseline?

  • Efikasno čisti kožu i ubija bakterije koje uzrokuju akne;
  • Smiruje upale, smanjuje crvenilo i olakšava svrab - uključujući simptome ekcema, rozacee i psorijaze, kao i opekotine od sunca i iritacije od brijanja;
  • Pomaže kod posekotina i rana ubrzavajući proces zarastanja kože.
Unsplash/Matt Moloney 

Postoje li rizici pri korišćenju hipohlorne kiseline?

Ne! Za razliku od većine tretmana za akne, hipohlorna kiselina se dobro podnosi kod svih tipova kože, a retko dolazi do perioda prilagođavanja ili iritacije. Hipohlornu kiselinu zapravo prirodno proizvode bela krvna zrnaca našeg imunološkog sistema u koži kako bismo se zaštitili od mikroorganizama.

„Međutim, kao i kod svakog proizvoda za negu kože, preporučljivo je prvo uraditi test na malom delu kože, posebno ako imate poznate osetljivosti ili alergije“, savetuju dermatolozi.

Kako koristiti hipohlornu kiselinu?

Ovaj proizvod veoma je lak i fleksibilan te ne postoji jedan „pravilan“ način za njegovo korišćenje. Tipično se nanosi ujutro i uveče na čistu kožu, pre drugih proizvoda poput seruma i hidratantnih krema. Samo se pobrinite da se proizvod osuši na koži pre nego što nanesete nešto drugo. Zbog jedinstvenih hemijskih svojstava, kiselina može stupiti u interakciju sa određenim sastojcima i inaktivirati ih, posebno sa antioksidansima poput vitamina C. Ako vam zatreba brzo rešenje posle treninga, a niste u mogućnosti odmah očistiti lice, možete poprskati hipohlornu kiselinu kako biste dezinfikovali kožu, ali zapamtite da ona svakako ne menja celokupnu rutinu čišćenja kože.