Svaka kiselina nosi sa sobom jedinstvene prednosti, ciljajući specifične probleme kože, bilo da je reč o aknama, borama, staračkim pegama, ožiljcima ili neujednačenom tenu. Sa širokim izborom kiselina na tržištu, odabrati pravu može delovati kao izazov, ali ključ uspeha je znati koji problem želite da rešite.

• Sigurno znate za AHA kiseline ili ste se makar zapitali šta su nakon posete svoje omiljene drogerije. AHA je superstar nege kože za koga možda niste ni znali da vam je potreban u svakodnevnoj nezi. Alfa hidroksi kiseline, poznate i kao voćne kiseline, su kao čarobni štapići eksfolijacije. U ovu grupu spadaju mlečna, glikolna, jabučna, limunska, mandelična i vinska kiselina. Upotreba AHA kiselina u vašoj jutarnjoj nezi će u velikoj meri ubrzati vidljivo poboljšanje kože, dok se večernja primena ne preporučuje jer mogu da promene pH kože. Krema sa zaštitnim faktorom je obavezna, jer AHA mogu povećati osetljivost na sunce.

Hajde da krenemo sa glikolnom kiselinom, rok zvezdom među AHA kiselinama. Potiče iz šećerne trske i poznata je u borbi protiv bora, akni, hiperpigmentacije, ujednačavanju teksture kože, pa čak i povećanju debljine kože. Stoga nije iznenađenje što ćete je naći u mnogim kultnim skincare proizvodima.

Mlečna kiselina je najbolje istražena AHA posle glikolne. Ona je veteranka u nezi kože, voljena zbog svoje nežnosti, hidratantnosti i fantastičnog dejstva na oporavak kože oštećene od sunca.

Dobijena iz gorkih badema, mandelična kiselina korisna je je za sprečavanje akni, lečenje oštećenja od sunca i ujednačavanje pigmentacije. Ne prodire duboko u kožu kao glikolna, pa se zato preporučuje kod kože koja je sklonija ponovnoj pigmentaciji.

BHA (Beta Hidroksi kiselina) prodire dublje u kožu od AHA. Pored salicilne, postoje i drugi članovi BHA, ali im je dejstvo mnogo slabije i nedovoljno istraženo, pa se iz tog razloga salicilna kiselina često imenuje i kao jedina BHA. Ova kiselina čisti pore iznutra, ali i podstiče odvajanje spoljašnjih slojeva kože. Na taj način koža se stimuliše da se brže obnavlja. Umanjuje oštećenja na koži, upale, kao i proširene pore, takođe poboljšava strukturu i kvalitet same kože. Uspešno rešava problem ožiljaka, a deluje i na podmlađivanje kože. Uvodite je postepeno, fokusirajući se na delove sklone aknama. U početku izbegavajte kombinaciju sa drugim potentnim kiselinama jer može doći do ekstremne iritacije kože.

Izbegavajte salicilnu kiselinu u kombinaciji sa proizvodima koji sadrže niacinamid. Korišćenje SPF-a je od suštinskog značaja kako ne biste izazvali oštećenja kože.

• Da li ste čuli za laktobionsku kiselinu (PHA)? Ona je kao opušteni rođak porodice kiselina, poznata po umirujućim i hidratantnim svojstvima. Savršena je za sve tipove kože, pogotovo ako imate problema sa crvenilom ili proširenim kapilarima.

Serumi za lice neophodni su tokom zime jer sadrže visokokvalitetne aktivne supstance.
Profimedia 

Hijaluronska kiselina je superheroj hidratacije koji privlači i zadržava vlagu, podstičući punoću i mekoću kože. Naša koža prirodno sadrži ovu kiselinu i što je mlađa, to je veći sadržaj hijaluronske kiseline koja održava hidriranost kože. Nivo hijaluronske kiseline vremenom opada, stoga dugotrajna upotreba seruma hijaluronske kiseline na koži ili u dodatku koji se uzima oralno može poboljšati opšte zdravlje kože.

Vitamin C ili askorbinska kiselina moćan je antioksidans koji posvetljuje, usklađuje ten i stimuliše proizvodnju kolagena doprinoseći sjajnom tenu. Nanosite je ujutru pre zaštite od sunca. Počnite sa nižom koncentracijom kako biste izbegli iritaciju i nikako je ne koristite uz glikolnu ili mlečnu kiselinu. Kombinacija ovih kiselina dovodi do toga da korist vitamina C nestane čak i pre nego što počne da deluje.

Azelaična kiselina je univerzalna kiselina koja se bavi aknama, upalom i hiperpigmentacijom, čineći je dragocenim dodatkom nege kože. Azelaična kiselina bila je jedan od glavnih tretmana za borbu protiv umerenih akni u poslednje tri decenije i nalazi se u mnogim kremama koje se izdaju samo na recept. Održava pore čistim, ubija bakterije i smanjuje upale. Azelaična kiselina generalno ima vrlo malo neželjenih efekata, ali kod ljudi sa veoma osetljivom kožom može izazvati peckanje, ljuštenje i crvenilo.

Popularan JE sastojak u azijskim proizvodima za negu kože protiv hiperpigmentacije i protiv starenja je kojična kiselina, koju proizvode bakterije koje se koriste u fermentaciji pirinča. Nalazi se u sredstvima za čišćenje i serumima i veoma je efikasna, ali može i da izazove iritacije na koži ukoliko ne odgovara vašem tipu, stoga je najbolje koristiti je uz odobrenje dermatologa.

Linolna kiselina je esencijalna masna kiselina koju sadrže masnoće i ulja. To znači da ona ne deluje na kožu kao eksfolijator (poput AHA i BHA), već je neguje i hrani. Kao masna kiselina ona podržava kožnu barijeru doprinoseći opštem zdravlju kože, pogotovo kad je reč o ljudima sa suvom kožom.

Dijeta mesečevih mena je trenutno jedan od najpopularnijih načina za mršavljenje.
Profimedia 

• Dobijena iz vitamina A, retinoidna kiselina je proslavljena zbog svojih anti-age svojstava, stimulišući obnavljanje kože i smanjujući vidljivost finih linija. Uvodite je postepeno u svoju rutinu, počevši sa nižim koncentracijama. Nanesite je na očišćeno i potpuno suvo lice uveče, a tokom dana obavezno koristite zaštitni faktor. Izbegavajte upotrebu svih AHA kiselina sa retinolom.

• Trihlorosirćetna kiselina (TCA) koristi se u hemijskim pilinzima, a posebno je korisna za izravnavanje ožiljaka u TCA. Veoma je jaka i trebalo bi da je na vašoj koži koriste samo profesionalci.

Razumevanje raznolikog sveta kiselina za negu kože omogućava vam da kreirate personalizovanu rutinu koja će rešiti probleme vaše kože. Uvek počnite sa testiranjem na malom delu kože i postepeno uvodite nove proizvode u vašu rutinu. Važno je razumeti da nije reč o jednoj kiselini koja odgovara svima. Obavezno se konsultujte sa svojim dermatologom ili stručnjakom za kožu kako biste imali ispravan izbor proizvoda prema specifičnim potrebama svoje kože. Ovaj vodič nije samo lekcija o hemijskim formulama, već putokaz ka otkrivanju tajni besprekorne kože. Sledeći put kad čujete reč „kiseline“, setite se da su one više od hemije. To su saveznici u postizanju najbolje verzije vašeg lica. Započnite svoje putovanje, istražujte i pronađite savršenu kombinaciju za blistavu i zdravu kožu.